Stolice možná není zrovna oblíbené téma. My ale víme, že je to téma důležité. Její tvar, barva, konzistence a případný zápach vypovídá o kvalitě trávení a celkovém zdraví. Perfektní stolice každý den je základem pro zdraví. Bez toho se neobejdeme. Abychom nemuseli u doktora či výživových odborníků zabředávat do zajímavých popisků jejího tvaru, barvy nebo konzistence, tým gastroenterologů z Bristolské univerzity ve Velké Británii nám popisek stolice geniálně usnadnilo. Vymysleli obrázkovou Bristolskou stupnici stolice (z angl. Bristol Stool Chart – BSF), která jednoduše popisuje to, co můžeme vidět v záchodové míse.

Zdravá stolice

Už dlouho víme, že fyzické i mentální zdraví začíná ve střevech. Ať už řešíme únavu, akné, zdraví kůže, podkopanou imunitu, alergie, zvýšení výkonnosti nebo určité onemocnění, které se zdánlivě trávení netýká, vždy musíme pro zlepšení daného zdravotního problému začít u trávicího traktu, srovnání trávení a zajištění zdravě vypadjící stolice. Zdravé trávení a trávicí trakt nám zajišťuje výživu buněk a orgánů celého těla, správnou detoxikaci a funkci imunitního systému.

Jak často mít stolici

Stolici bychom měli mít 1 až 3x za den. Stolice obden ještě také může být v pořádku, a to v případě, že jíme méně krát za den a praktikujeme tzv. přerušovaný půst. Méně častá stolice jak 1x za 2 dny svědčí o zácpě (v klasické medicíně se uvádí 1x za 3 dny, ale to už svědčí o problému s narušeným trávením, na který se nabalují další obtíže). 

Zdravá stolice = zdravé trávení = základní kámen zdraví

Bristolská škála stolice

Bristolská obrázková stupnice znázorňuje celkem 7 typů různého tvaru a konzistenci stolice. Pod obrázkem najdete popis jednodtlivých typů a níže, jak nezdravě vypadající stolici řešit.

Bristolská stupnice stolice

Typ 1: Stolice je ve formě malých tvrdých bobků (obtížná pasáž). Tento typ stolice zůstává v trávicím traktu nejdelší čas a je projevem zácpy.

Typ 2: Stolice je ve tvaru klobásy s naznačeným hrudkováním. Také vypovídá o zácpě.

Typ 3: Stolice je tvaru klobásy s rýhami na povrchu. Jde o ideální zdravý typ stolice.

Typ 4: Stolice je ve tvaru klobásy s hladkým povrchem. Jde o ideální zdravý typ stolice.

Typ 5: Stolice je ve formě hladkých měkkých kuliček s jasně oddělenými okraji (snadná pasáž). Naznačuje mírný průjem, kdy stolice prochází trávicím traktem rychleji, než by měla.

Typ 6: Stolice je ve formě kyprých kašovitých kousků s nepravidelnými okraji. Jde o průjem.

Typ 7: Vodnatá (tekutá) stolice bez pevných částic, která velmi rychle prošla tlustým střevem. Značí silný průjem, který mohla vyvolat např. virová nebo bakteriální infekce.

Článek: Jak na špatné trávení

Jak na špatné trávení www.wugi.cz

Co nám jednotlivé tvary stolice napovídají

Ideálními – zdravými typy stolice jsou typy 3 a 4. Ostatní typy je potřeba řešit.

Typ stolice 1 a 2 – zácpa

Typ 1 a 2 je v západních zemích velmi častý a značí zácpu. Stolice prochází tlustým střevem příliš pomalu a znemožňuje správnou detoxikaci organismu. Odpadní látky setrvávají v těle déle, než by měli, a bakterie mají více příležitosti nestrávené zbytky přeměňovat a fermentovat a těmito reakcemi vytváří toxické látky. Ty se navíc mohou znovu ze střeva vstřebat zpět do těla a jsou tím velmi zatížena játra i celé tělo. Může se pak objevovat akné, vyrážky, hormonální potíže, ale i bolesti hlavy. Detox není jen o játrech, ale tělo musí fungovat celkově.

Stolice typu 1 značí bakteriální dysbiózu ve střevě (tzv., je narušena rovnováha střevního mikrobiomu) a často ve střevě chybí pro naše zdraví důležité druhy bakterií. Stolice je malá, tvrdá, má tvar bobků a může způsobovat při vyprazdňování bolest i krvácení (např. z hemoroidů). Stolice typu 2 je také tvrdá, způsobuje při průchodu bolest a může způsobovat krvácení análního otvoru.

Bobkovitá stolice se objevuje v případě, že je v jídelníčku málo vlákniny, zeleniny, ovoce a strava je založena na tzv. prázdných potravinách typu pečivo z rafinované mouky (pozor, může to být i tmavé pečivo, které je často dobarvováno karamelem nebo vícezrnné pečivo, které znamená pouze obsah 5 % zrníček navíc – ani jedno není kvalitní potravinou), pizza, koláče, buchty, knedle, pšeničné těstoviny či různý fast food. Může se objevit v případě, že se stravujete nepravidelně, jíte nadbytek sladkostí, pijete nadměrné množství černého čaje nebo pijete tekutin málo. 

Zácpa se může objevit i po antibiotické léčbě, kdy antibiotika zabíjí bez rozdílu jak ty zlé bakterie, tak i ty hodné. Hodné bakterie nám pomáhají s trávením, chrání nás před infekcemi, produkují pro nás vitamíny a další důležité látky a zkrátka mají celou řadu prospěšných funkcí.

K zácpě přispívá narušené trávení, hltání potravy, nedostatečný klid na jídlo i stres. Zácpu je potřeba řešit zavčas, avšak vyhněte se projímadlům.

Typ stolice 5, 6 a 7 – průjem

Řidší stolice – typy 5, 6 a 7 – znamená, že stolice prochází tlustým střevem příliš rychle na to, aby střeva měla čas opětovně do těla vstřebat vodu a s ní další důležité, zejména minerální látky. Pravidelná řídká stolice může vést k dehydrataci organismu i v případě, že pijeme dostatek tekutin. Spolu se ztrátou důležitých minerálů pak může dojít k rozvratu rovnováhy vnitřního prostředí. Dochází ke zvýšeným ztrátám hořčíku i dalších živin. Buňkám a orgánům se nedostává patřičná výživa, kterou pro svou funkci potřebují. To znamená, že i člověk s nadváhou může být uvnitř podvyživený a je potřeba uzdravit trávicí trakt. 

Stolice typu 5 také souvisí s nedostatečnou konzumací vlákniny, která dokáže regulovat jak příliš pomalý, tak rychlý průchod stolice.

Pokud máte řídkou neformovanou stolici či větší průjem, je potřeba zjistit příčinu a vyřešit ji.

Střídání stolice

Střídání zácpy a průjmu se může vyskytovat u lidí s narušeným trávením, při nepravidelné, nevyvážené stravě, ve stresu a u lidí se syndromem dráždivého tračníku.

Nejsme to, co jíme, ale to, co dokážeme vstřebat a správně v těle využít.

Článek: Zácpa či průjem jako důsledek špatného trávení

Zácpa či průjem jako důsledek špatného trávení www.wugi.cz

Zapáchající stolice

Silně zapáchající stolice nejčastěji svědčí o nadměrném příjmu živočišných bílkovin. Hlen ve stolici se vyskytuje u nadměrné konzumaci nezdravých potravin nebo potravin, na které vaše tělo reaguje (potravinová alergie nebo intolerance).

Barva stolice

Barva je ovlivněna zkonzumovaným jídlem, a proto se hned nelekejte, když uvidíte něco neobvyklého. Taková červená řepa nám zabarví stolici i moč. Dávejte ale pozor. Tady jsou příklady, s čím mohou různé barvy stolice souviset:

Černá stolice / tmavá stolice

Často způsobena užíváním doplňků stravy se železem, lékořicí nebo černým uhlí. Pokud jste nic takového, co by stolici zbarvilo do černa, neměli, mohlo by to značit krvácení v horní části trávicího traktu a je nutné navštívit lékaře. Dále je možné, že je ve stolici spoustu barviva (bilirubinu), které pochází z červených krvinek a je vylučováno žlučí, velmi tmavá stolice tedy může být doprovodným znakem některých poruch červených krvinek.

Červená stolice

Je typická po konzumaci červené řepy, nadmíry rajčatového džusu či brusinek. Jasně červená barva se vyskytuje u hemoroidů nebo při krvácení v tlustém střevě a opět je na místě návštěva lékaře.

Zelená stolice / nazelenalá stolice

Zdravá stolice může být v případě, že jíte hodně zelených potravin, smoothie, špenátu a salátu. Pokud ne, stolice většinou prochází traktem rychleji, neobsahuje pak tolik bilirubinu, který by ji zbarvil do hněda. Může naznačovat přítomnost střevního zánětu.

Světlá stolice / šedá stolice

Značí nepřítomnost či nízké množství žluči ve stolici, může značit špatné trávení tuků. Bývá u obstrukce žlučových cest, v případě žlučníkových kamenů. Světlou stolici mohou způsobit i některé léky.

Žlutá průjmová stolice

Vypovídá o nedostatečném vstřebávání tuků. Malabsorpce tuků nastává u špatného trávení tuků při normálním příjmu tuku, při nadměrné konzumace tučných potravin i např. u celiakie. Pokud špatně vstřebáváte tuky, nevstřebáváte ani vitamíny rozpustné v tucích a celkově je příjem i jiných důležitých látek omezen. Trávení je třeba optimalizovat.

Článek: Probiotika, prebiotika a postbiotika: proč jsou pro nás důležitá

Probiotika, prebiotika a postbiotika: proč jsou důležitá

Co všechno stolici ovlivňuje

Její vzhled je samozřejmě z velké části ovlivněn tím, co jíme. Na trávení a stolici se ale projevuje také stres, léky, pohyb, věk, hormony (např. menstruační cyklus), cestování a onemocnění.

Článek: Zdraví začíná ve střevech: o střevním mikrobiomu, zvýšené střevní propustnosti a imunitě

Zdravá střeva a zdravá stolice jako základ zdraví

Podpora zdravé stolice a trávícího traktu

Jak řešit špatné trávení? Základem pro naše střeva je výživa ve formě kvalitních celistvých nezpracovaných potravin. Dopřejte si rozmanitou stravu a konzumujte pravidelně živé fermentované potraviny, které jsou bohatým zdrojem přátelských probiotických bakterií pro naše střevo. Potraviny, jako jsou kefíry, kvašená zelenina (nepasterizovaná a bez siřičitanů) prospívají zdravému zažívání a podporují zdravou střevní mikroflóru. Fermentace může být navíc extrémně jednoduchá.

Pokud potřebujete poradit s výběrem či dávkováním produktů, napište mi do poradny.

Mgr. Anna Fabiánová

Farmaceutka a terapeutka funkční výživy

Dodatek: Tato stupnice není diagnostický nástroj, který by zastoupil roli lékaře. Pomůže vám to zjistit přibližný stav vašeho trávení a vypátrat, v čem může být problém. Pokud problémy s vyprazdňováním a neobvyklou stolicí přetrvávají několik dní, měli byste se poradit s odborníkem. Pokud vaše stolice obsahuje krev, vyhledejte okamžitě lékaře.