5 důvodů, proč si vyrábět mléčný kefír doma a návod jak na to

5 důvodů, proč si vyrábět mléčný kefír doma a návod jak na to

Přemýšlíte, k čemu je domácí výroba kefíru dobrá? My našli hned několik důvodů. Domácí příprava je radost, kterou chceme sdílet. :)

(Nefandíte mléčnému kefíru? Chápeme. Zkuste vodní či kokosový kefír.)

 

Kefír? Jedině domácí!

1. Chuť = čerstvost a volba těch nejlepších surovin

Pokud se rozhodneme pít mléčný kefír, chceme mít jistotu, že je z kvalitních a čerstvých surovin, které jsou stále plné živinvitamínů a minerálů. U nás používáme zásadně čerstvé plnotučné mléko v BIO kvalitě. Méně chutné nízkotučné výrobky jsou omylem minulého století - tuk neškodí - naopak jeho vynecháváním jsme se okradli nejen na chuti, ale i na důležitých látkách pro naše zdraví. Právě v obchodě se většinou setkáváme s nízkotučnými kefíry, ty plnotučné se vidí málo kde a jejich cena je mnohem vyšší než při domácí výrobě. Rádi různé druhy mléka zkoušíme a ochutnáváme – z různých druhů vzniká kefír odlišné hustoty, vůně i chuti.

Volba kvalitního mléka 

2. Šetří peníze 

Zdá se vám na první pohled kefír z obchodu levnější? Provedli jsme pár výpočtů a výroba domácího kefíru z WUGI kefírových kultur vychází téměř o 50 % levnějiTo je slušný rozdíl v ceně, nemyslíte?

Cena domácího kefíru z WUGI kefírových kultur je až o 50 % nižší než částka, kterou byste zaplatili za kefír v obchodě.

3. Variabilita a experimentování

Kdo říká, že by měl být kefír pouze z kravského mléka? Změna je život. Zkuste pro přípravu ovčí nebo kozí mléko a poznávejte nové chutě

Jakékoliv mléko

4. Kontrola procesu fermentace

Fermentace (kvašení, kysání) je malý zázrak. Mikroorganismy přeměňují jednu potravinu na druhou přímo před očima. Při domácí fermentaci můžeme ochutnávat změny v průběhu přípravy a sami si pak zvolíme, kdy fermentaci ukončíme. Ti, co mají rádi pikantní (kyselejší) kefír, ho nechají stát o pár hodin na lince déle. Co se týče přípravy kefíru z tradiční kefírové houby - může se stát, že v "gumové hmotě", va které mikroorganismy žijí, se rozmnoží také nežádoucí bakterie a kvasinky zdraví škodlivé. Lyofilizované WUGI kefírové kultury v prášku neposkytují nežádoucím mikroorganismům prostředí. 

Fermentace

5. Aktivní starání se o zdraví a inspirace pro nejmenší

Příprava trvá pár sekund. A ano, poté musíme několik hodin počkat. Celé to „čekání“ je ale ve znamení těšení se na výsledek. Proto je tento nenáročný kuchyňský rituál radostí - navrátili jsme sílu fermentovaných potravin do svých domovů. A jestli chcete vaše děti něčemu přiučit o zdraví, přírodě i v kuchyni, nechte je vyrábět si vlastní kefír. Budou se aktivně starat o své zdraví již od malička, pochutnají si a ještě si pak můžou vyhrát s kefírovými recepty.

Chcete vědět o tom, co kefír přináší víc? Čtěte zde.

WUGI mléčný kefír

 

Přípravou doma a volbou správných surovin tak máme pro sebe kefír té nejlepší kvality. Takto připravený čerstvý kefír hýčká naše střeva. A naše zdraví začíná právě tam!

Jak na domácí přípravu kefíru?

Potřebujete: 1,1 l uzaviratelnou sklenici, 1 litr čerstvého mléka (kravského, kozího či ovčího), WUGI mléčné kefírové kultury

Balení WUGI mléčných kefírových kultur obsahuje 3 sáčky pro přípravu až 100 litrů mléčného kefíru během 3 měsíců. S 1 sáčkem po dobu 1 měsíce vyrobíte každý den až 1 litr kefíru. Celé balení tak máte minimálně na čtvrt roku nepřetržité přípravy.

Přípravu kefíru můžete shlédnout ve VIDEU od výživové specialistky PharmDr. Margit Slimákové:


Prvotní příprava

  1. Vysypte obsah jednoho sáčku s kefírovými kulturami do 1l mléka (o teplotě max. 29°C) a dobře promíchejte. Sklenici uzavřete. Směs ponechte stát cca 48 hodin při pokojové teplotě (22 - 25°C, při vyšší teplotě stačí kratší doba) a občas ji promíchejte. Srážení kefíru je ěžný jev a nejde o kažení. Začne-li se kefír srážet, dobře jej promíchejte a fermentaci ukončete - pokračujte s opakovanou přípravou nebo kefír zkonzumujte. 

  2. Po cca 48 hodinách je kefír hotov (rozdíl v době přípravy závisí na teplotě prostředí a druhu mléka -> přečtěte si více zde). Pro přípravu další várky si nechte stranou 100 ml kefíru. Zbylý kefír můžete konzumovat samotný nebo jej ochuťte medem, sirupem, ovocem nebo džemem. V případě potřeby uchovávejte v lednici a zkonzumujte cca do týdne (záleží na čerstvosti a kvalitě mléka).

Opakovaná příprava

  1. Na přípravu další várky použijte 100 ml hotového kefíru a libovolné množství mléka (maximálně 1l). Směs dobře promíchejte, láhev uzavřete a nechte stát při pokojové teplotě po dobu 24 hodin.

  2. K přípravě každé další várky stačí běžně pouze 24 hodin. Pomocí 100 ml hotového kefíru připravíte nový kefír až 30x. Počet opakování záleží na různých faktorech - hygienických podmínkách i kvalitě mléka. Zůstává-li mléko sladké a kefír nevzniká, zkontrolujte, zda kultury měly správnou teplotu pro přípravu, případně použijte nový sáček.

Dobrá rada

Výsledná chuť kefíru záleží na kvalitě použitého mléka. Pro nejlepší chuť i pro vaše zdraví doporučujeme používat čerstvé plnotučné mléko v BIO kvalitě.

Doba přípravy se mírně liší s teplotou prostředí a druhem mléka. Pokud se vám kefír srazil, nezkazil se. Přečtěte si návod, jak v takovém případě postupovat a jak srážení předcházet :)

Vyzkoušejte s hotovým kefírem naše netradiční recepty

WUGI vodní a mléčné kefírové kultury pro přípravu domácího kefíru