7 tajemství pevného zdraví
Low-carb, vegan, paleo či makrobiota? Běh nebo crossfit? Brokolice nebo řepa? Jaký je klíč k dobrému zdraví? Už jste slyšeli milion dobrých rad, vyzkoušeli desítky jídelníčků, potravinových doplňků, babských rad? Pojďme se na to podívat trochu jednodušeji. Stačí dodržovat sedm jednoduchých principů, které jsou opravdovým klíčem k pevnému zdraví.
1. Jezte opravdové potraviny a vychutnávejte si je
Potraviny, které pochází z přírody a jsou minimálně zpracovány. Rostliny, které rostly bez chemie, produkty od zvířat, které se pásly volně na trávě nebo ryby, které plavaly volně ve vodě. Potraviny, které nebyly rafinovány, konzervovány ani nijak "vylepšovány". Tajemství pevného zdraví a zdravé stravy neleží ve výživovém směru, ale v kvalitě potravin, způsobu jejich zpracování - od sklízení až po vaření – i způsobu, jakým je konzumujeme. Zhltnuté jídlo v autě nebo ve stoje ve spěchu (byť to bude sálat nebo superfoods) se v těle jinak tráví a je jinak využito, než chutně uvařené jídlo, které si užijete v klidu a v dobré společnosti.
Článek: Jak poznat opravdové jídlo? ...a které dieta je ta nejlepší
2. Žvýkejte
Teď nemyslíme žvýkačky :) Ale pravidlo jezte svou tekutou stravu a pijte pevnou stravu. Co to znamená? Pevnou stravu v ústech rozmlěněte tak, abyste ji mohli prakticky pít - to odpovídá důkladnému žvýkání. A ať to zní sebevíc divně - kousejte i svá smoothie a jogurty. Podpoříte tím produkci slin, důležitých enzymů a trávicích šťáv. Dostatečná produkce slin je klíčová pro správné nastartování zažívání, abychom jídlo mohli správně rozložit, vstřebat a využít. Díky vyšší produkci slin a trávicích šťáv se také budeme dříve cítit po jídle sytí a spokojení, zabráníme přejídání, vyvarujeme se pocitům težkosti a zabráníme (či minimálně snížíme) problémy s pálením žáhy. Žvýkání pomáhá s trávicími obtížemi a napomáhá také při redukci hmotnosti - to díky zlepšení využití živin a rychlejšího pocit spokojené sytosti. Fakt. Kousejte.
3. Jezte a pijte denně fermentované potraviny a nápoje
Podporují imunitu, bojují s zlepšují trávení, pomáhají vyrovnávat hladiny cukru a tuku v krvi, jsou plné dobře dostupných živin, prospívají zdraví střev, pomáhají léčit střevní záněty a podporují zdravý střevní mikrobiom. Fermentováné potraviny a nápoje jsou tisíci léty ověřeným lékem. A že jsou ty okurky moc kyselý? :) Zkuste domácí kefír – mléčný, vodní, ovocné i kokosový. Skvělé do smoothie, ranních kaší i slaných receptů.
Recept: Chai kefír s kořením
4. Zařaďte občas přerušovaný půst
Přemýšlíte, jak tělu odlehčit, podpořit jeho regeneraci a dobít mu energii – zadarmo a bez námahy? Jak snadno to zní, tak snadné to je :) Zkuste občas přerušovaný půst, kdy jednoduše prodloužíte pauzu mezi večeří a snídaní. Ideálně byste se denně měli mezi večeří a snídaní postit 12 – 14 hodin, při přerušovaném půstu pak můžete tuto pauzu prodloužit na 16, 18, 20 hodin nebo pokročilejší se mohou postit celý den. Postění podporuje metabolismus a regenerační mechanismy těla, zlepšuje inzulínovou rezistenci, používá se k léčbě nadváhy i cukrovky 2. typu. Nepleťte si jej s nízkokalorickou dietou, kdy přes den jíte, ale méně. Dokonce to není ani o hladovém hypnotizování lednice :) V praxi to často vypadá tak, že např. přeskočíte snídani. Zde ale pozor, protože lidé pak mají tendenci vynechané jídlo dohánět, přejídat se nebo dojídat nezdravými jídly. Pokud s přerušovaným půstem nemáte zkušenosti, mrkněte na literaturu a začněte interval mezi večeří a snídaní prodlužovat postupně.
5. Hýbejte se s radostí
Jak psala před pár dny Margit – "Cvičení je oslava toho, co naše tělo dokáže, ne trestem za to, co jsme snědli." Naprosto souhlasíme. Hýbejte se tak, aby vás to bavilo. Nezdravou stravu nevycvíčite a zdraví není o kaloriích.
6. Smějte se a pracujte s emocemi
Tak schválně, kolikrát jste se na sebe v zrcadle usmáli? Kolikrát jste se dnes od srdce zasmáli? Vyfiltrovali jste potlačený vztek nebo smutek? Co můžete změnit, změňte, co nemůžete změnit, přijměte. A hlavně, hlavně se smějte :)
7.Čerstvý vzduch, slunce, ta správná špína, zdravá voda
Utečte z měst, prachu, výfukových plynů a hluku aut a buďte co nejvíce na čerstvém vzduchu. Čerpejte sluneční paprsky a důležitý vitamín D (kterého má drtivá populace nedostatek). Pijte dostatek čisté, filtrované vody. Choďte bosky a buďte v kontaktu se zdravou půdou, ve které se nachází půdní probiotika, mikroorganismy a látky, které podporují správnou funkci našeho imunitního systému. Právě zachemizování půdy vedlo k úbytku přirozených půdních organismů, se kterými jsme byli dříve denně venku v kontaktu a které jsme přijímali např. v jídle ze zahrádky. Proto se dnes klade velký důraz na konzumaci fermentovaných potravin a nápojů, které živé prospěšné bakterie obsahují a dodávají do těla potřebou rozmanitost mikroorganismů, které jsou pro správné zdraví naprosto nezbytné, a které nám v dnešním světě tak chybí.