Budování svalů, nervy v bavlnce, zdravé srdce a cévy, krásná pokožka, spousta hořčíku, vitamínů B a zdravých tuků. To je jen začátek kouzla ořechových másel.

Hned na úvod bez oklků přiznáváme, že jsme jim propadli. Propadnout zdravé věci ale vidíme jako výhodu.

Že je (zdravý) tuk pro zdraví důležitý se už naštěstí ví. Ořechy jsou bohaté na tzv. mononenasycené tuky, vitamíny (hl. E, B, A, K) a minerály (hořčík, selen, draslík, mangan, fosfor, měď, vápník, zinek a další). Obsah jednotlivých živin se liší podle druhu ořechu, pro představu si můžeme uvést průměrné složení hrsti směsi ořechů (28 gramů):

  • Kalorie: 173
  • Bílkoviny: 5 g
  • Tuky: 16 g, z toho 9 gramů mononenasycených tuků
  • Sacharidy: 6 g
  • Vláknina: 3 g
  • Vitamín E: 12% denní doporučené dávky
  • Hořčík: 16% denní doporučené dávky
  • Fosfor: 13% denní doporučené dávky
  • Měď: 23% denní doporučené dávky
  • Mangan: 26% denní doporučené dávky
  • Selen: 56% denní doporučené dávky

Dále mají vysoký obsah prospěšné kyseliny alfa-linolenové (ALA), flavonoidů a fytosterolů. Jednotlivé minerály se liší, třeba jeden brazilský para ořech obsahuje více než 100 % doporučené denní dávky selenu. Selen potřebujeme ke správné funkci štítné žlázy společně s jódem (ten samotný nestačí). Mandle jsou skvělým zdrojem vitamínu E důležitého pro zdravé cévy a srdce, kůži a hormonální systém.

Ořechové máslo a WUGI domácí kefír

Avopěna s kešu a ovocem

1. Ořechy jako zdroj antioxidantů

Antioxidanty chrání buňky před poškozením volných radikálů. Nepoměr antioxidantů a radikálů zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a urychluje stárnutí. Ořechy dokáží buňky chránit a volné radikály vychytávat a v řadě studií bylo potvrzeno, že slouží jako prevence civilizačních a chronických onemocnění.

2. Ořechy pomáhají s hubnutím

Dobrý tuk pomáhá krásným tělům. Ořechy mají nízký glykemický index, dokáží příjemně zasytit a neobsahují příliš cukru, který by narušoval hladiny inzulínu v krvi. Naopak kontrolované studie opakovaně potvrdily, že se po oříškách netloustne, ale naopak podporují hubnutí a jsou prevencí cukrovky (jedním z mechanismů působení je příznivé ovlivnění střevního mikrobiomu). Ačkoli je totiž jejich kalorická hodnota vysoká, obsahují vysoké množství vlákniny, která zabraňuje rychlému vstřebání energie (kalorické údaje na potravinách nám nic neříkají o tom, jak se bude daná potravina v těle chovat). Ořechů tak není třeba se bát, naopak. Oblíbené studované pomocníky na hubnutí jsou zejména mandle.

Dokonalé mandlové máslo Šufánek: WUGI 8 důvodů, proč začít s ořechovými másly

3. Ořechy působí proti zánětu

Chronický zánět spojuje různé civilizační nemoci, ať už jde o cukrovku 2. typu, obezitu, vysoký krevní tlak (metabolický syndrom), zánětlivá střevní onemocnění, revma a další. Konzumací protizánětlivých potravin si můžeme zlepšit stav kůže, vlasů, nehtů, ulevit od chronické bolesti, optimalizovat trávení, snížit únavu a posílit imunitu.

4. Ořechy chrání cévy, srdce a regulují cholesterol

Ořechy příznivě regulují hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi a řada studií ukázala, že ořechy snižují riziko mozkové mrtvice a zlepšují stav cév. Za toto příznivé působení vděčíme hlavně obsahu zdravých tuků, tj. nenasycených (mono- a poly-) mastných kyselin. Ořechy snižují nebezpečný poškozený = oxidovaný LDL cholesterol a triglyceridy, jejichž zvýšené množství může vést k ateroskleróze. Pro zdraví cév platí, že je důležité nevyhýbat se zdravým přirozeným tukům a zaměřit se na konzumaci protizánětlivých potravin, kam ořechy (naštěstí) patří. 

WUGI 8 důvodů, proč začít s ořechovými másly

5. Ořechy obsahují prebiotickou vlákninu podporující střevní mikrobiom

Střevní mikrobiom prostě musíme zmínit. Zase se bavíme o zdraví střev, které ovlivňují zdraví celého těla. Kromě toho, že vláknina navozuje pocit sytosti a pomáhá nám tak s hubnutím, prebiotická vláknina krmí bakterie v našem střevě, které nám na oplátku za to vytváří důležité látky, jako jsou mastné kyseliny s krátkým řetězcem - SCFA. Ty působí protizánětlivě, snižují riziko obezity a slouží např. pro obnovu střevních buněk, kdy nás chrání před onemocněním střev vč. rakoviny.

6. Ořechy podporují mozek a harmonizují nervy

Díky vysokému obsahu hořčíku, vitamínů skupiny B, nenasycených tuků a dalších látek působí ořechy příznivě na mozek, zlepšují psychickou výkonnost a jsou balzámem na nervy. Pro studenty jsou ořechová másla naprostá nutnost. A jaké při učení zvolit? Uvádí se nejčastěji kešu, vlašské ořechy a mandle. No a na zkouškové mlsání pak zdravá nutella (lískový ořech-čokláda) nebo neodolatelné rafaello (mandle-kokos). 

Zdravá nutella od Šufánka: WUGI 8 důvodů, proč začít s ořechovými másly

7. Ořechy pro regeneraci po sportu, proti křečím a únavě

Správná potréninková svačina je s ořechovým máslem. Nálož přirozených bílkovin podpoří budování svalů a regeneraci, hořčík působí proti křečím i psychické i svalové únavě. Nejvíce proteinu obsahují arašídy (neořechy) a následují je mandle. Opravdovou vzpruhu zajistí toto ořechové espresso s vybranou brazilskou kávou.

Ořechové máslo Espresso Šufánek: WUGI 8 důvodů, proč začít s ořechovými másly

8. Ořechy pro zdravý hormonální systém

Vitamín E a obsažené fytolátky v oříškách pomáhají harmonizovat ženský i mužský hormonáln systém. Pomáhají u problémů s akné, výkyvy nálad, nepravidelným cyklem nebo obtížemi, které jsou spojené s klimakteriem.

Neořechy arašídy

Arašídy patří mezi luštěninu, řadí se však obecně mezi ořechy, protože mají podobný nutriční profil. Jsou cenově dostupnější, než jiné druhy ořechů a díky vysokému obsahu bílkovin jsou oblíbené nejen mezi sportovci.

WUGI probiotické recepty Nepečené probiotické karobové sušenky

Co ve špajzce nesmí chybět

Máte hlad a neuvařeno. Po čem sáhnete?

Mějte doma skleničku ořechového másla, stačí si k němu nakrájet jablko, mrkev, celer nebo přikousnout banán a máte chutnou, plnohodnotnou sváču. Hodí se taky na přípravu overnight kaší, smoothie, pečených i nepečených receptů.

Zkoušeli jsme ořechy a másla různých značek. Spoustukrát se nám stalo, že v balíčku zakoupených oříšků byly některé kusy nedobré až nahořklé. Porovnávali jsme chuť různých druhů ořechových másel... a výsledek? Vždy jsme se vrátili k ořechovým máslům od Šufana. Máslo nás v chuti nikdy nezklamalo a splňuje přesně to, co má - dokonale lahodnou jemnou chuť vybraných ořechů. Šetrně upraženy a jemně namlety. Navíc ve sklenicích a tak žádný zbytečný plast.

PS: Bacha na kroužící členy rodiny se lžičkou.

Nejčtenější články

 

Zdroje:

https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3091/2|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24410903|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21114415|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19192028|

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21106921|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24075767|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14574348|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27807041|

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20833992|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25097630|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18716179|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15321799|

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25527747|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3396444/|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537788/|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26581681|

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21733319|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26383493|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26269239|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25433502|

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21421296|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20877394|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707743/|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26586104|

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19874636|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25396407|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24504745|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24607303|

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22959886|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22722891|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22555633|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12583961|

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12570825|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12221048|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25837212|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23616506|

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25791863|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9109608|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17045905|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15037535|

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20357077|https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4105147/