Arašídovo-čokoládová granola (prebiotická, bez cukru a lepku, vegan)

Ty kupované granoly... viděli jste, kolik obsahují cukru? :( To je škoda mluvit. Střevnímu mikrobiomu nic takového neprospívá. Přitom ta domácí je tak jednoduchá. Nádherně voní, úžasně chutná a sladká je i bez tuny cukru. Navíc do ní ořechy a semínka přidáváme až na úplný konec pečení nebo po dopečení, jinak se v nich působením vysokých teplot zničí zdraví prospěšné tuky. A to nechceme. Vyzkoušíte tuto zdravější domácí verzi? 

Potřebujete:

  • 3 hrnky vloček (ovesné bezlepkové či dle chuti)
  • 5 lžic arašídového másla (klasické / v BIO kvalitě
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • cca 4 lžíce 100% čekankového sirupu (případně jiného slazení - medu, javorového sirupu nebo špetku stevie dle chuti, záleží, zda chcete granolu úplně bez cukru a jak ji máte rádi sladkou)
  • Bio kakaové boby Ajala - nadrcené nebo rozmixované v mixéru
  • špetku skořice a vanilky
  • Lyofilizované borůvky a jiné ovoce dle chuti
  • Dle chuti nasekané ořechy a semínka

Postup:

  1. Ve velké misce smíchejte vločky s arašídovým máslem, kokosovým olejem, čekankovým sirupem, kakaovými boby a kořením a dobře promíchejte.

  2. Směs dejte na pečící papír na plech a pečte zhruba 30 minut na cca 160°C, v průběhu pečení ideálně 2x promíchejte.

  3. Po dopečení vmíchejte do granoly lyofilizované ovoce a dle chuti nasekané ořechy a semínka. Ořechy a semínka v troubě nepečeme, abychom v nich vysokými teplotami nezničili prospěšné tuky :)

Doporučujeme podávat s domácím mléčným či kokosovým kefírem, díky čemuž si vykouzlíte skvělou probioticko-prebiotickou svačinu pro zdraví střev a mikrobiomu. Bílkoviny je vhodné doplnit pomocí hydrolyzovaného kolagenu či rostlinného proteinu.

Prebiotická domácí arašídovo-čokoládová granola WUGI  Prebiotická arašídovo-čokoládová domácí granola WUGI Prebiotická arašídovo-čokoládová domácí granola WUGI