Arašídovo-čokoládová granola (prebiotická, bez cukru a lepku, vegan)
Ty kupované granoly, viděli jste, kolik obsahují cukru? To je škoda mluvit. Střevnímu mikrobiomu nic takového neprospívá. Přitom ta domácí je tak jednoduchá. Nádherně voní, úžasně chutná a sladká je i bez tuny cukru. Navíc do ní ořechy a semínka přidáváme až na úplný konec pečení nebo po dopečení, jinak se v nich působením vysokých teplot zničí zdraví prospěšné tuky. A to nechceme. Vyzkoušíte tuto zdravější domácí verzi?
Potřebujete
- 3 hrnky vloček (ovesné bezlepkové či dle chuti)
- 5 lžic arašídového másla
- 1 lžíce kokosového oleje
- cca 4 lžíce 100% čekankového sirupu (případně jiného slazení - medu, javorového sirupu nebo špetku stevie dle chuti, záleží, zda chcete granolu úplně bez cukru a jak ji máte rádi sladkou)
- Bio kakaové boby Ajala - nadrcené nebo rozmixované v mixéru
- špetku skořice a vanilky
- Lyofilizované borůvky a jiné ovoce dle chuti
- Dle chuti nasekané ořechy a semínka
Postup
-
Ve velké misce smíchejte vločky s arašídovým máslem, kokosovým olejem, čekankovým sirupem, kakaovými boby a kořením a dobře promíchejte.
-
Směs dejte na pečící papír na plech a pečte zhruba 30 minut na cca 160°C, v průběhu pečení ideálně 2x promíchejte.
-
Po dopečení vmíchejte do granoly lyofilizované ovoce a dle chuti nasekané ořechy a semínka. Ořechy a semínka v troubě nepečeme (případně nechte jen na 2 minutky), abychom v nich vysokými teplotami nezničili prospěšné tuky :)
Doporučujeme podávat s domácím mléčným či kokosovým kefírem, díky čemuž si vykouzlíte skvělou probioticko-prebiotickou svačinu pro zdraví střev a mikrobiomu. Bílkoviny je vhodné doplnit pomocí hydrolyzovaného kolagenu či rostlinného proteinu.