Banánový chlebíček neboli Banana bread bez lepku s pistáciovým máslem

Vyskakují na vás recepty na oblíbený banánový chlebíček, ale rádi byste si ho dopřáli ve verzi, která vás zasytí a nejen zaplácne cukrem? Tak vyzkoušejte tento recept, skládá se z přirozeně bezlepkových mouk, může být slazený pouze banány a doplněný o luxusní probiotický krém, na kterém se vaše bakterie pěkně napasou.
Potřebujete
- 2 hrnky bezlepkové mouky (1 hrnek tapiokové a 1 hrnek pohankové nebo čirokové či směs přirozeně bezlepkových mouk zn.Eatfit)
- 3-4 přezrálé banány
- 50 g kokosového oleje
- 2 vrchovaté lžíce pistáciového másla
- 3 vejce
- 150 g tučného tvarohu pokojové teploty
- 2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- špetka vanilky
- pokud preferujete sladší moučník, doslaďte kvalitním přírodním sladidlem, např. cca 100 g čekankového sirupu, 2-4 lžícemi medu či javorového sirupu
- libovolně hrst nasekaných pistácií
Probiotický krém
- 500 ml domácího kefíru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1–2 lžíce medu
- lyofilizované ovoce, pistáciové máslo a veselá velikonoční vajíčka na ozdobení
Postup
- Kefír nechte ideálně přes noc (nebo alespoň několik hodin) vykapat přes plátýnko.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vejce vyšlehejte do pěny mixérem. Banány rozmačkejte vidličkou a společně s pistáciovým máslem přimíchejte stěrkou k vajíčkům.
- Poté přidejte tvaroh a promíchejte. Mouky smíchejte s práškem do pečiva, solí a vanilkou (příp. i pistáciemi) a po částech zapracujte do těsta. Nakonec opatrně vmíchejte i rozpuštěný olej pokojové teploty.
- Dejte do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem a dejte do trouby na cca 30–45 minut.
- Jakmile chlebíček vychladne, tak si vyšlehejte smetanu a poté ji opatrně stěrkou vmíchejte do vykapaného kefíru.
- Chlebíček ozdobte krémem, lyofilizovaným ovocem, pistáciovým máslem a můžete přidat i veselá velikonoční vajíčka.
Autorka receptu
Tereza Marečková