Banánový chlebíček neboli Banana bread bez lepku s pistáciovým máslem

Vyskakují na vás recepty na oblíbený banánový chlebíček, ale rádi byste si ho dopřáli ve verzi, která vás zasytí a nejen zaplácne cukrem? Tak vyzkoušejte tento recept, skládá se z přirozeně bezlepkových mouk, může být slazený pouze banány a doplněný o luxusní probiotický krém, na kterém se vaše bakterie pěkně napasou.

Potřebujete

  • 2 hrnky bezlepkové mouky (1 hrnek tapiokové a 1 hrnek pohankové nebo čirokové či směs přirozeně bezlepkových mouk zn.Eatfit)
  • 3-4 přezrálé banány
  • 50 g kokosového oleje
  • 2 vrchovaté lžíce pistáciového másla
  • 3 vejce
  • 150 g tučného tvarohu pokojové teploty
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • pokud preferujete sladší moučník, doslaďte kvalitním přírodním sladidlem, např. cca 100 g čekankového sirupu, 2-4 lžícemi medu či javorového sirupu
  • libovolně hrst nasekaných pistácií

Banánový chlebíček s pistáciovým máslem ve velikonočním kabátku - wugi recepty www.wugi.cz

Probiotický krém

Banánový chlebíček bez lepku s probiotickým krémem, pistáciovým máslem ve velikonočním kabátku - wugi recepty www.wugi.cz

Postup

  1. Kefír nechte ideálně přes noc (nebo alespoň několik hodin) vykapat přes plátýnko.
  2. Předehřejte troubu na 180°C.
  3. Vejce vyšlehejte do pěny mixérem. Banány rozmačkejte vidličkou a společně s pistáciovým máslem přimíchejte stěrkou k vajíčkům. 
  4. Poté přidejte tvaroh a promíchejte. Mouky smíchejte s práškem do pečiva, solí a vanilkou (příp. i pistáciemi) a po částech zapracujte do těsta. Nakonec opatrně vmíchejte i rozpuštěný olej pokojové teploty.
  5. Dejte do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem a dejte do trouby na cca 30–45 minut.
  6. Jakmile chlebíček vychladne, tak si vyšlehejte smetanu a poté ji opatrně stěrkou vmíchejte do vykapaného kefíru.
  7. Chlebíček ozdobte krémem, lyofilizovaným ovocem, pistáciovým máslem a můžete přidat i veselá velikonoční vajíčka.

Banánový chlebíček s pistáciovým máslem a probiotickým krémem - wugi recepty www.wugi.cz

Autorka receptu

Tereza Marečková