Bezlepkové marokánky
S Vánocemi se rozhodně pojí pečení vánoční cukroví. Někdo kupuje vánoční krabičky, jen aby měl cukroví, a někdo si pečení zase užívá. My si myslíme, že důležitější je kvalita, než kvantita. Zaměřit se na pár druhů, které máte rádi a ty si připravit. A můžete vyzkoušet i zdravější alternativy. Nemusíte péct zcela bez cukru, bez lepku apod. Ale většina klasických receptů obsahuje přemíru cukru, nedej bože Heru! Heru vyhoďte, slaďte zdravěji a zkuste to také o něco méně. Toho klasického cukroví u babiček a tetiček bude bez pochyby spousta.
Potřebujete
- 100 g bezlepkových ovesných vloček
- 50 ml vodního kefíru
- 200 ml vody nebo plnotučného mléka
- 50 g sušených nesířených meruněk
- 50 g sušených rozinek
- 50 g sušených moruší
- 50 g sušených švestek
- 100 g ořechů (plus voda a 50 ml vodního kefíru na namáčení)
- špetka soli
- špetka vanilky
- špetka citronové kůry
- 150 g BIO horké tmavé čokolády Šufan
- Pokud byste potřebovali marokánky sladší, použijte například sušených švestek datle nebo přidejte trochu javorového či čekankového sirupu do směsi.
Postup
- Den předem si namočte vločky do vody či mléka a přidejte vodní kefír. Do vedlejší misky si namočte také ořechy do vody s kefírem. Nechte překryté na lince do rána fermentovat.
- Druhý den z vločkové směsi uvařte hustou ovesnou kaši. Z ořechů slijte vodu a společně s ovocem nakrájejte nadrobno.
- Přidejte ovoce, ořechy i koření do kaše a dobře promíchejte.
- Rozehřejte troubu na 180°C, plech vyložte pečícím papírem a tvořte na něj malé hrudky. Nejlépe to jde pomocí vlhkých rukou, hrudky mírně na plechu rozplácněte. A dejte péct na 15–20 minut, dokud nejsou placky lehce zlatavé.
- Mezitím si rozehřejte čokoládu pomocí speciální funkce na indukci nebo na malý stupeň. Každou vychladlou marokánku do ní namočte a nechte na mřížce ztuhnout.
Autorka receptu
Tereza Marečková