Bezlepkový olivový koláč z jáhel
Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítra. A přesně tím jsme se řídili při vymýšlení tohoto fermentovaného koláče s olivami. Kdo nás sleduje delší dobu, ví, že fermentace to je naše. Díky namáčení jáhlů ulehčíte práci vašemu trávení a navíc si další den ušetříte trochu času. Pokud vynecháte vejce, máte veganskou verzi koláče. Těsto i bez nich má hezkou konzistenci.
Potřebujete
- 220 g jáhel
- 750 ml vody
- 100 ml syrovátky nebo vodního kefíru
- 100 ml olivového oleje
- 2 vejce (nemusí být)
- 100–200 g zelených oliv
- 2 lžíce sezamových semínek
- ½ polovina lžičky soli
- několik lístků máty
- hrst petržele
- 2 jarní cibulky
- k podávání: maso, sýr nebo vejce pro doplnění bílkovin
Dip ze zakysané smetany
- 150 g domácí zakysané smetany
- sůl a pepř
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžička tamari omáčky
- 1 malý stroužek česneku
Postup
- Jáhly zalijte vodou, aby byly ponořené a přidejte syrovátku nebo vodní kefír. Nechte přes noc na lince fermentovat.
- Ráno jáhly slijte a propláchněte vařící vodou, aby se odstranila hořkost. Přidejte k nim 750 ml vody a uvařte. Troubu předehřejte na 170°C.
- K vařeným jáhlům přidejte vejce a rozmixujte. Nebo můžete nechat nerozmixované. Poté vmíchejte nakrájené olivy, olivový olej, nasekané bylinky i cibulku, sezamová semínka a sůl. Dejte do olejem vymazaného pekáče.
- Pečte v rozehřáté troubě asi 25 minut. Všechny ingredience na dip smíchejte dohromady.
- Podávejte s dipem ze zakysané smetany a bílkovinou ve formě masa, grilovaného sýru nebo vejce.
Autorka receptu
Tereza Marečková