Borůvkový smoothie puding
Lesní borůvky, ty naše malé fialové zázraky. Patří mezi jedny z nejcennějších druhů ovoce, jaké u nás vůbec máme. Jsou plné antioxidantů, pomáhají při průjmech, blahodárně působí na zrak i mozek, zlepšují imunitu, chrání naše cévy a působí proti stresu. Mají minimum cukru a hodí se i při nízkosacharidové dietě. Vyzkoušejte tento recept, takto jemný a jednoduchý smoothie puding si zamilujete. A děti bude bavit chuť i fialově zbarvený jazyk.
Ingredience
- 2 hrsti lyofilizovaných borůvek
- 100 ml domácího mléčného kefíru
- příp. domácího kokosového - recept zde
- 1 banán
- lžička medu
- Ajala čokoláda na ozdobu
- 3 lžíce chia semínek
- pro doplnění bílkovin 1–2 odměrky kolagenu nebo 1 odměrka proteinu
- k dokonalosti přivede špetka pravé vanilky :)
Jak na to
Borůvky, kefír, banán a med smíchejte v mixéru a promixujte do hladké konzistence. Smíchejte s chia semínky (pokud máte rádi puding hustější nebo řidší, přidejte nebo uberte podle chuti). Pokud vám borůvky zbyly, můžete je do směsi přimíchat i celé. Můžete jíst hned nebo nechejte přes noc v lednici dofermentovat, ráno ozdobte čokoládou a pochutnejte si.
Proč je skvělý?
Je bohatý na probiotika díky kefíru a prebiotika díky borůvkám, banánu a chia semínkám, prospívá zdraví střev a střevní mikrobiota si na něm pochutná s námi.
Tip
Protein ani kolagen nemusíte v receptech použít, ale výsledné jídlo nebude obsahovat dostatek bílkovin pro dospělého člověka a nebude tak plnohodnotnou snídaní ani vydatnou svačinou. Dětem je do jídla nedávejte nebo upravte množství adekvátně jejich věku a potřebě bílkovin.
I smoothie dobře kousejte a prosliňujte jednotlivá sousta. Budete se cítit lépe sytí, podpoříte trávení a redukujete případné potíže, jako je nadýmání, pálení žáhy, těžkosti nebo potíže se stolicí.