Oslavte s námi nadcházející Světový den mikrobiomu. Ke každé objednávce nad 700,- dostanete dárek vodní nebo mléčné kefírové kultury na zkoušku dle vlastního výběru (zvolíte v košíku). Platí do 26.6.

Čerstvý tvaroh či sýr z kefíru pro slané i sladké recepty

Srazil se vám mléčný kefír na tvaroh a syrovátku? Nebo máte přebytek mléčného kefíru? Nezoufejte, tohle je nejlepší způsob, jak srážení kefíru (přefermentování) využít ve váš prospěch. Kefírový tvaroh nebo sýr (konzistenci výsledného tvarohu si určíte sami) chutná báječně jemně a jde využít na sladké i slané recepty. Věříme, že si jej zamilujete stejně jako my. Připraveni na dobrodružství s výrobou kefírového tvarohu? Přečtěte si návod krok za krokem, jak ho zpracovat.

Na výrobu tvarohu potřebujete:

Jak vyrobit kefírový tvaroh

1. Příprava: Možná už jste si tvaroh připravili i nechtěně. Stačí smíchat mléko a kefírové kultury ve sklenici a nechat kefír fermentovat do doby, než se začne srážet. Což poznáte podle toho, že ve sklenici se začne oddělovat pevná část od tekuté nazelenalé syrovátky. Někdy, zvláště je-li doma více teplo nebo máte "živější" farmářské mléko, se kefír začne srážet brzy. Je to normální jev.* 

Srážení kefíru na tvaroh a syrovátku (není na závadu) - WUGI recepty

Srážení: Jakmile se vysráží, vezměte sítko, vyložte jej čistou utěrkou či plátýnkem a položte na mísu. Kefír nalijte na utěrku do sítka a nechte vykapat syrovátku. Stačí pár hodin na tvaroh, čím déle necháte vykapávat, tím více se budete přibližovat kefírovému "cottage" sýru. Nejedná se ale o běžný cottage, tento sýr je bohatý na prospěšné probiotické bakterie, jaké se vyskytují v kefíru.

Čerstvý tvaroh z kefíru WUGI

Čerstvý tvaroh z kefíru WUGI  

Syrovátka: Syrovátku můžete popíjet, přidat ke smoothie, do těsta nebo ji využijte k namáčení luštěnin a obilovin pro jejich lepší trávení a dostupnost živin.

Využití: Poté tvaroh z utěrky seberte a využijte pro sladké i slané recepty. Doporučuji k vločkám fermentovaným přes noc, do pomazánek či jako "cottage sýr" k zelenině a kváskovému chlebu.

Tvaroh z kefíru na slano - WUGI recepty  

Tvaroh z kefíru na sladko - WUGI recepty

Kefírový sýr WUGI

Jak poznám prošlý kefír?

Máte pocit, že se vám kefír zkazil? Jak jsme psali výše, vysrážení kefíru na tvaroh a syrovátku není kažení. Pokud ale kefír ani po 3 dnech není vysrážený ani hustý, mléko je stále tekuté a chutná hořce, pak se mléko zkazilo.  Kefír již nekonzumujte a vyrobte si novou várku. 

Co udělat z tvarohu z kefíru?

Slané recepty ze sýru z kefíru

Vysrážený sýr nebo tvaroh můžete využít v dipech a pomazánkách nejrůznějších chutí, jako probiotickou smetanu do polévky, přidat ke strouhaným okurkám s koprem nebo jím doplnit vafle se šunkou a sýrem. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

  • Slaná ovesná kaše je velmi jednoduchá, večer nafermentujete jakékoliv vločky, ráno uvaříte, doplníte o dávku živých probiotik a doplníte preferované bílkoviny. Vejce, kolagen či šunku a sýr.
  • Turecká vejce – my jsme v receptu použili vykapaný kefír, ale můžete použít i vysrážený kefír, konzistence nebude tak hladká, ale chuť bude stále božská. 
  • Jako základ na pomazánku z červené řepy funguje kefír úžasně, ať už vykapaný, vysrážený nebo smíchaný například s jogurtem a smetanou ve stejném poměru. Některým lidem, může kyselá chuť ze začátku vadit, proto doporučujeme kefír nejprve přimíchávat do pomazánek v menší míře.

Sladké recepty ze sýru z kefíru

Mnoho lidí napadne kefírový sýr podávat na slano. Nám se ovšem osvědčilo mnoho sladkých receptů, do kterých se kefírový tvaroh hodí více než samotný kefír. Krásně doplní jakékoliv palačinky, lívance, vafle nebo vykouzlíte rychlý dezert pro návštěvy. Není tak tekutý jako kefír, můžete jej nadlehčit vyšlehanou šlehačkou, smíchat s kysanou smetanou nebo hustým jogurtem. Případně vyzkoušejte domácí zakysanou smetanu.

  • Kefírová rychlovka do skleničky. Jakékoliv piškoty či sušenky, hladký kefírový krém a ovocné pyré. Klasika, která nikdy neomrzí a zpracujete ingredience, které máte doma po ruce. 
  • Kefírové vafle či lívance. Univerzální recept, který funguje jako základ na vafle i na lívance. My nejčastěji doma připravujeme lívance, protože nám nevyhovuje teflonový povrch vaflovačů, který je toxický. Lívance můžete snadno smažit na dostatečně rozpálené nerezové pánvi s kapkou kokosového oleje dozlatova. 
  • Domácí pribináček. Máte děti a nevyhovuje vám složení ani cena většiny kupovaných tvaroháčků a pribináčků. Vytvořili jsme proto jednoduchý probiotický recept na domácí pribináček kefíráček. Krásně funguje vykapaný kefír nadlehčený šlehačkou. Ale pokud jste v časovém presu, smíchejte vykapaný kefír s kysanou smetanou nebo použijte jen vykapaný kefír.

Závěrem:

Vytvoření čerstvého tvarohu nebo sýru z kefíru je nejenom zábavným projektem, ale také skvělým způsobem, jak využít nadbytek kefíru. Tento domácí výrobek nabízí jemnou chuť a mnoho možností v kuchyni. Kefírový tvaroh je bohatý na prospěšné probiotické bakterie, které podporují zdravou střevní mikroflóru. Syrovátku zase můžete využít pro své zdraví a blahobyt. Připravte si svůj vlastní kefírový tvaroh a objevte nový rozměr chutí a výživy ve vaší kuchyni.

*Normálně trvá prvotní příprava kefíru 48 hodin, ale stává se (i nám :)), že se kefír za 30 hodin již začne srážet. Roli hraje kvalita a druh mléka, a to i v jakých podmínkách bylo převáženo, skladováno, do kdy má trvanlivost nebo jakou máte doma teplotu či jak během přípravy kolísá. Proto srážení dopředu neodhadneme. Nic se ale neděje, protože srážení není na závadu a tvaroh a syrovátka jsou skvěle využitelné odděleně.

Pokud potřebujete s něčím poradit, napište do poradny.

Mgr. Anna Fabiánová

Farmaceutka a terapeutka funkční výživy