Čerstvý tvaroh či sýr z kefíru pro slané i sladké recepty

Čerstvý tvaroh / sýr z kefíru
Srazil se vám kefír na tvaroh a syrovátku? Tohle je nejlepší způsob, jak srážení kefíru (přefermentování) využít ve váš prospěch. Kefírový tvaroh / sýr (konzistenci si určíte sami) chutná báječně jemně a jde využít na sladké i slané recepty. Věřím, že si jej zamilujete stejně jako my :)
- plnotučné mléko (kravské, kozí nebo ovčí)
- mléčné kefírové kultury
Postup:
1. Možná už jste si tvaroh připravili i nechtěně. Stačí smíchat mléko a kefírové kultury ve sklenici a nechat kefír fermentovat do doby, než se začne srážet. Někdy (zvláště je-li doma více teplo nebo máte "živější" farmářské mléko), se kefír začne srážet brzy. Je to normální jev.*
2. Jakmile se vysráží, vezměte sítko, vyložte jej čistou utěrkou a položte na mísu. Kefír nalijte na utěrku do sítka a nechte vykapat syrovátku. Stačí pár hodin na tvaroh, čím déle necháte vykapávat, tím více se budete přibližovat kefírovému "cottage" sýru (nejedná se ale o běžný cottage, tento sýr je bohatý na prospěšné probiotické bakterie, jaké se vyskytují v kefíru).
3. Poté tvaroh z utěrky seberte a využijte pro sladké i slané recepty. Doporučuji k vločkám fermentovaným přes noc, do pomazánek či jako "cottage sýr" k zelenině a kváskovému chlebu.
4. Syrovátku můžete popíjet, přidat ke smoothie nebo ji využijte k namáčení luštěnin a obilovin pro jejich lepší trávení a dostupnost živin - článek, jak na to, najdete zde.
Dobrou chuť!
*Normálně trvá prvotní příprava kefíru 48 hodin, ale stává se (i nám :)), že se kefír za 30 hodin již začne srážet. Roli hraje kvalita a druh mléka, a to i v jakých podmínkách bylo převáženo, skladováno, do kdy má trvanlivost nebo jakou máte doma teplotu či jak během přípravy kolísá. Proto srážení dopředu neodhadneme. Nic se ale neděje, protože srážení není na závadu a tvaroh a syrovátka jsou skvěle využitelné odděleně.