Chia puding s meruňkovým pyré

Chia puding s meruňkovým pyré

Ňam, ňam, ňam. Meruňky jsou snad nejlepší ovoce na světě. Měkkoučké, voňavé, sladké a plné vitamínů. Třeba áčka. V létě se jich dokáže urodit pěkných pár kousků a občas není lehké je zpracovat. Využili jsme je na domácí pyré a z něj pak chystáme svačinky do školy a do práce v kombinaci s probiotickým kefírem.

Meruňky jsou bohaté na betakaroteny, vitamin A, E, C a vitamíny skupiny B důležité pro naši pokožku, zrak a nervy v pohodě. Obsahují spoustu draslíku, který je důležitý pro svalovou činnost a naše srdce zajišťuje, abychom se necítili slabí, unavení a neměli křeče. Meruňky nás chrání před volnými radikály, podporují detoxikační mechanismy v játrech a zabraňují jejich poškození. Z dalších minerálů vynikají obsahem manganu, mědi, hořčíku a vápníku. A miluje je také naše mikrobiota.

Ingredience na 2 skleničky

Na pyré

  • 0,5 kg meruněk
  • 2 dl vody
  • cca 2 lžíce cukru (někdy jsou meruňky už tak zralé a slaďoučké, že doporučuji bez cukru nebo můžete dosladit zralým banánem)
  • špetka skořice

Na puding

Jak na to?

Meruňky opláchněte, vypeckujte, nakrájejte na 1/4, dejte do hrnce, podlijte vodou, přidejte cukr (případně zralý banán) a skořici a na mírném plameni vařte, dokud se z nich nestane pyré. Pokud budete chtít pyré hustší, můžete přidat více cukru nebo směs podlijte jen menším množstvím vody a nechte déle tekutinu vyvařit. V lednici opravdu dlouho, když ho horké zavřete do sklenic nebo pak ještě krátce povaříte zavřené sklenice ve vodě.

Do skleničky dejte na dno studené pyré. V misce smíchejte domácí kefír s chia semínky, oříškovým máslem a rozmačkaným banánem. Naplňte skleničky a dejte přes noc do lednice. Chia semínka krásné nabobtnají. Skleničku pak můžete ozdobit čerstvým nebo mraženým ovocem a hurá do práce. Neurazíte ani děti školou povinné, když jim tuhle svačinku přibalíte do aktovky.