Chia puding s meruňkovým pyré
Ňam, ňam, ňam. Meruňky jsou snad nejlepší ovoce na světě. Měkkoučké, voňavé, sladké a plné vitamínů. Třeba áčka. V létě se jich dokáže urodit pěkných pár kousků a občas není lehké je zpracovat. Využili jsme je na domácí pyré a z něj pak chystáme svačinky do školy a do práce v kombinaci s probiotickým kefírem.
Meruňky jsou bohaté na betakaroteny, vitamin A, E, C a vitamíny skupiny B důležité pro naši pokožku, zrak a nervy v pohodě. Obsahují spoustu draslíku, který je důležitý pro svalovou činnost a naše srdce a zajišťuje, abychom se necítili slabí, unavení a neměli křeče. Meruňky nás chrání před volnými radikály, podporují detoxikační mechanismy v játrech a zabraňují jejich poškození. Z dalších minerálů vynikají obsahem manganu, mědi, hořčíku a vápníku. A miluje je také naše mikrobiota.
Ingredience na 2 skleničky
Na pyré
- 0,5 kg meruněk
- 2 dl vody
- cca 2 lžíce cukru (někdy jsou meruňky už tak zralé a slaďoučké, že doporučuji bez cukru nebo můžete dosladit zralým banánem)
- špetka skořice
Na puding
- 250 ml domácího mléčného kefíru WUGI (vegan verzi můžete udělat kokosového kefíru - z kokosového mléka a vodních kultur - recept zde)
- 2 lžíce chia semínek
- 1 lžíce oříškového másla od Šufana
- 1 banán
- ovoce na ozdobu
Jak na to?
Meruňky opláchněte, vypeckujte, nakrájejte na 1/4, dejte do hrnce, podlijte vodou, přidejte cukr (případně zralý banán) a skořici a na mírném plameni vařte, dokud se z nich nestane pyré. Pokud budete chtít pyré hustší, můžete přidat více cukru nebo směs podlijte jen menším množstvím vody a nechte déle tekutinu vyvařit. V lednici opravdu dlouho, když ho horké zavřete do sklenic nebo pak ještě krátce povaříte zavřené sklenice ve vodě.
Do skleničky dejte na dno studené pyré. V misce smíchejte domácí kefír s chia semínky, oříškovým máslem a rozmačkaným banánem. Naplňte skleničky a dejte přes noc do lednice. Chia semínka krásné nabobtnají. Skleničku pak můžete ozdobit čerstvým nebo mraženým ovocem a hurá do práce. Neurazíte ani děti školou povinné, když jim tuhle svačinku přibalíte do aktovky.