Co je autoimunitní protokol (AIP) a proč ho využít
Autoimunitní protokol (AIP) je terapeutický protokol, který slouží ke zlepšení autoimunitních onemocnění a chronických nemocí. O tom, zda nemoc propukne a jaký bude mít průběh, totiž nerozhoduje jen genetika. Ta sice hraje svou roli při autoimunitních nemocech, ale tvoří pouze jednu třetinu celkové skládačky. Další dvě třetiny faktorů, zda nemoc propukne a jak se bude vyvíjet, má na svědomí naše strava, životní styl a prostředí ve kterém žijeme. Změna životního stylu může zlepšit průběh onemocnění. Dozvíte se, co to je AIP, jak funguje a proč nám může výrazně pomoci jako dočasná terapeutická dieta a úprava životního stylu.
Příčina autoimunitních onemocnění
Všechny autoimunitní nemoci mají společnou příčinu. Náš imunitní systém se obrátí proti nám místo toho, aby nás chránil. Konkrétní autoimunitní onemocnění se odvíjí od toho, které buňky a tkáně náš systém napadne. AIP – autoimunitní protokol upravuje jak stravu, tak i životní styl, aby reguloval imunitní systém a přestal napadat vlastní tkáně a tělo dostalo možnost začít se uzdravovat.
Co je cílem a jak autoimunitní protokol funguje
Cílem je na omezený čas vyloučit problematické potraviny, abychom se mohli lépe uzdravit a vyléčit naše střeva, kde sídlí 70–80 % naší imunity. Studie ukazují, že v případě autoimunitních nemocí se často vyskytuje dysbióza a zvýšená střevní propustnost. Díky navrácení zdraví střev a posílení střevního mikrobiomu je velmi vysoká šance, že symptomy zmizí.
Nejedná se o dlouhodobý životní styl, protože AIP zahrnuje velmi restriktivní dietu. Slouží především jako restart našeho těla. AIP je možné držet maximálně několik měsíců a neznamená to, že úprava stravy vyřeší veškeré dlouhodobé zdravotní problémy. Je třeba klást důraz nejen na kvalitní stravu, ale také na celkovou úpravu životního stylu. To zahrnuje zvládání stresu, kvalitní spánek, pohyb na čerstvém vzduchu, kontakt s přírodou a používání netoxické kosmetiky.
Strava při autoimunitním protokolu
AIP je speciálně upravená Paleo dieta, která se zaměřuje na vyloučení potenciálně prozánětlivých potravin. Jedná se především o vyloučení průmyslově upravených potravin jako:
- jakékoliv masné výrobky (salámy, párky, nekvalitní šunky, polotovary),
- margaríny a zpracované rostlinné oleje (ty, které najdete v průhledných plastových lahvích),
- sušenky, cukrovinky, dezerty a jiné polotovary,
- také dochucovadla, sladké nápoje, ale i bezlepkové a veganské výrobky. Protože jsou často vyrobeny z velmi nekvalitních surovin.
- Ze stravy jsou na určitou dobu vyloučeny i obiloviny, pseudoobiloviny, luštěniny a další potenciálně problematické potraviny jako mléko, cukr, ořechy, semínka, kofein či sója.
Restart ve formě striktního jídelníčku může výrazně odlehčit tělu, ale vždy je potřeba vyhledat hlavní příčiny negativních účinků. Při delším setrvání na eliminační dietě by vám mohly chybět důležité mikroživiny a mohlo by dojít k přecitlivělosti či alergii na určité potraviny. Proto je velmi důležité neupínat se pouze na stravu, ale zahrnout veškeré aspekty zdravého životního stylu.
Jaké konkrétní potraviny na AIP můžu?
Počáteční eliminační fáze je velmi striktní, ale můžete vykouzlit celou řadu chutných receptů. Nezapomínejte, že základem je kvalita potravin. Preferování BIO potravin je výhodou.
Povolené potraviny:
- maso, vnitřnosti, ryby, mořské plody a řasy,
- sádlo, panenský olivový olej, kokosový olej, C8 olej z kokosu, MCT olej z kokosu a avokádový olej,
- houby, olivy a veškerá zelenina kromě lilkovité zeleniny (tam patří brambory, lilky, rajčata, papriky, chilli, goji, kajanský pepř),
- plantainová mouka a plantain,
- bezlepkové protizánětlivé krekry (např. místo pečiva),
- kvašená domácí zelenina,
- ovoce, včetně nedoslazovaného sušeného a lyofilizovaného,
- kokos, kokosová mouka, kokosový jogurt, kokosový kefír,
- tapioca,
- karob,
- tygří ořechy,
- datlové tyčinky bez ořechů,
- v menší míře med a javorový sirup,
- arrowroot, kudzu,
- jedlá soda,
- jablečný ocet, vinný ocet,
- agar, kolagen, želatina,
- vodní kefír a kombucha,
- čerstvé bylinky a koření (kromě pepře), lahůdkové droždí,
- pampelišková a čekanková káva,
- černý, zelený i bílý čaj, roiboos, bylinný čaj a maté.
Kromě omezení nežádoucích potravin je také nutné dodat tělu to, co mu chybí. Čisté doplňky stravy jsou součástí AIP. Doplňte vitaminy a minerály, omega 3 mastné kyseliny a kvalitní probiotika ve formě vodního kefíru či v kapslích.
Inspirujte se jednoduchými autoimunitními recepty. Zkuste třeba probiotické výživné zelené smoothie z vodního kefíru, borůvkovo-mátové smoothie, jablíčkovou probiotickou limonádu s limetkou či avokádovou pěnou s ovocem.
Znovuzařazení potravin
Eliminační fázi je vhodné držet alespoň měsíc, nejdéle několik měsíců. Během této doby se snažte poslouchat co nejvíce své tělo. Jsou dva hlavní způsoby, jak můžete poznat, že je správný čas zařazovat potraviny zpět.
- Zlepšení vašich krevních testů.
- Výrazné zklidnění vašich symptomů. Nemusí se jednat o úplné vymizení příznaků.
Po zlepšení a minimální měsíční eliminaci můžete zařazovat potraviny. Začněte nejméně problematickými potravinami, které by neměly vyvolat žádné reakce. Jedná se o žloutek, ghee z volně se pasoucích zvířat a panenské oleje z ořechů a semínek.
Zařazujte vždy jeden druh po dobu minimálně 3 dnů, ideálně týden. Nejprve vyzkoušejte malé sousto (asi půl lžičky) a 15 minut počkejte, pokud nedojde k negativní reakci, vyzkoušejte další čajovou lžičku a čekejte dalších 15 minut. Pokud ani teď nedojde k reakci, můžete sníst další dvě čajové lžičky a počkejte 2–5 hodin. Nedojde-li k žádné reakci, můžete si dát běžnou porci dané potraviny a čekejte 3 dny, zda se neprojeví pozdní reakce. Potravinu již znova nejezte. Pokud ani po 3 dnech nedojde k reakci, můžete ji zařadit do jídelníčku. Mezi pozorovanými reakcemi může být nadýmání, zácpa, průjem, vyrážka, bolest hlavy, kýchání, otoky sliznic, reflux, zhoršení vašich dřívějších potíží apod. Pokud dojde k reakci, potravinu odložte a zkuste ji zařadit později.
Neupínejte se pouze na to co jíte. Přemýšlejte také v jaké množství a jakým způsobem. Můžete mít reakci na potravinu, protože ji jíte moc často, jíte ve stresu nebo je není vhodně tepelně upravená. Nebagatelizujte problémy na konkrétní alergen. Porovnejte si:
- plátek kvalitního kváskového chleba snědený při pohodové víkendové snídani
vs.
- bílý rohlík zhltnutý ve stoje při desetiminutovém okně stresujícího dne v práci.
Pozorujte druh, kvalitu, množství i způsob přípravy jídla. Zaměřte se také kdy, jak, proč, s kým a s jakými myšlenkami jíte.
Pomáhá autoimunitní protokol?
Ano, ale nemusí vyřešit konkrétní příčinu problému. Správně zvolená strava při AIP odlehčí tělu, dodá živiny a vytvoří prostor pro regeneraci tkání. Pokud se ale nezaměříte na další aspekty jako spánek, stres, toxickou zátěž nebo jiné skryté infekce, samotná restriktivní dieta vám nepomůže. Neexistuje univerzální návod nebo dokonce pilulka na všechny problémy, jedná se o komplexní přístup ke zdraví, který si každý musí najít sám a poslouchat své tělo.
Pokud potřebujete s výběrem či dávkováním produktů poradit, napište mi do poradny.
Mgr. Anna Fabiánová
Farmaceutka a terapeutka funkční výživy
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4034518/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7767453/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5097114/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6592837/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5647120/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36598468/