Co je kefír a jak často ho pít?

Vodní a mléčný kefír – přirozená probiotika, která jsou silnější než jogurt a pro mnoho lidí chutnější než kvašená zelenina. Jsou také vhodné pro děti od zavádění příkrmů. Kefír si jednoduše vyrobíte doma pomocí kefírových kultur. Při použití mléčných kefírových kultur vám vznikne mléčný kefír, poctivý nápoj plný prospěšných látek, ne řídké odtučněné kefírové mléko z obchodu. A při použití vodních kefírových kultur zase osvěžující probiotická limonáda bez dochucovadel. Tím, že kefíry vyrábíte i skladujete ve skle, se vyhnete plastovým nádobám, které mohou být spojeny s určitými riziky uvolňování nevhodných látek do potravin.

Kefíry jsou?

  • fermentované přirozeně probiotické nápoje,
  • živé,
  • podporují celkové zdraví, 
  • trávení i střevní mikrobiom.

Kefíry obsahují: 

  • živé kultury,
  • vitamíny, 
  • minerály,
  • postbiotika
  • a organické kyseliny podporující zdraví střevní prostředí.

Rozdíl mezi domácím vodním kefírem a kupovanými fermentovanými nápoji, jako je kombucha a jiné  www.wugi.cz

Druhy probiotik v kefíru

Kefír je bohatý na velké množství různých druhů probiotických kmenů, které přispívají k rozmanitosti mikrobiomu, což je klíčové pro celkové zdraví. Střídáním probiotických nápojů a potravin zajistíte velmi rozmanité bakterie pro vaše střevo.

Proč pít denně kefíry? (namísto preventivního užívání probiotických kapslí?)

Kefíry nejsou jen zdrojem probiotik, ale také dalších prospěšných látek, které probiotika do potravin přirozeně přinášejí, jako postbiotika, prebiotika, vitamíny a minerály. Proto jsou tyto potraviny přirozeným komplexním balíčkem, který vašemu tělo prospívá.

Rozdíl mezi domácím mléčným kefírem a kupovanými www.wugi.cz

Kdy můžete kefíry pít? 

Když na ně máte chuť. Vodní kefír doporučujeme při a po jídle, protože přátelské bakterie v kefíru, jejich enzymy a lehká kyselost pomáhají vašemu trávení. Mléčný kefír může být také součástí jídla, ať už ve formě fermentované mléčné kaše nebo jako smoothie.

Mléčná fermentovaná kaše

Jak kefíry chutnají?

Vodní kefír je osvěžující sladko-kyselkavá limonáda a chutná tak, jak si budete přát. Přidat můžete čerstvé, sušené nebo lyofilizované ovoce, bylinky i koření a vytvořit si chuť podle sebe. Mléčný kefír je nasládlý, lehce nakyslý a připomíná jogurt. Oba kefíry jsou skvělým základem pro další jídla. Vodní kefír využijete i do smoothie, při namáčení luštěnin a obilovin a pro fermentaci těsta. Stejně tak mléčný kefír můžete využít jako základ na kaši, smoothie nebo pro fermentaci těsta či obilovin.

Kdo může pít mléčný kefír a kolik?

U mléčného kefíru doporučujeme konzumovat stejně jako jiné mléčné výrobky čili 1 až 2 dávky (200–400 ml) denně. Děti mohou mléčný kefír od zavedení mléčných příkrmů, dávku upravte podle obvyklého příjmu mléčných produktů. Těhotné a kojící mohou mléčný kefír také bez problémů, je úžasný také na podporu ženského vaginálního mikrobiomu. Ze zkušenosti víme, že i lidé s laktózovou intolerancí mléčný kefír většinou tolerují, protože je v kefíru jednak laktózy minumum, živé kultury v kefír pomáhají člověku laktózu dále trávit a pravidelná konzumace přispívá ke zlepšení laktózové intolerance. 

Pokud jste kefíry či obecně fermentované potraviny a nápoje nikdy nekonzumovali a máte citlivější střeva, začněte pomaličku postupně od malého množství. Střeva si na fermenty a přísun probiotik potřebují zvyknout a vysoká dávka naráz by vás mohla prohnat. Začněte proto klidně jen malým panákem kefíru a navyšujte po malých dávkách, jak vám vaše tělo dovolí.

Mléčná kaše pro nejmenší

Kolik vodního kefíru můžete pít a můžou jej i děti?  

Vodní kefír doporučujeme pít sklenici 250 ml 1–2x denně. Obsahuje zbytkový cukr a základem pitného režimu by měla být vždy čistá voda nebo neslazené čaje. U dětí doporučujeme od 1 roku začít pouze lžičkou čerstvého vodního kefíru, můžete přidat do nápoje, do (nehorké) kaše pro dodání probiotik nebo na fermentaci vloček či kaší pro lepší stravitelnost. Těhotným a kojícím doporučujeme jen malé množství čerstvého vodního kefíru. Čerstvý kefír by měl být nealkoholický, ale při delší fermentaci může alkohol narůst až na cca 1–1,5 %.

Jak si kefír připravím?

Vodní kefír smícháním vody, cukru a vodních kefírových kultur. Pak už stačí jen chvilku počkat. Cukr je požrán kulturami a vám vzniká skvělý nápoj. Podívejte se na minutové video přípravy.

Mléčný kefír vznikne přidáním kefírových kultur do mléka. Kultury udělají svou práci a máte skvělý čerstvý kefír na světě. Pusťte si jednoduchý jednoduchý videonávod.

Máte další dotazy ke kefírům? Zde jsou odpovědi na často kladené dotazy.

Pokud potřebujete s výběrem či dávkováním doplňků poradit, napište mi do poradny.

Mgr. Anna Fabiánová

Farmaceutka a terapeutka funkční výživy

Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12728216/