Čtete složení zmrzlin v obchodě? My ano, občas to připomíná složitou chemickou reakci, na kterou nestačí ani základy chemie ze střední školy. Názvy, které vypadají hrůzostrašně a člověk ani neví, co si pod nimi představit. Na naše domácí banánové nanuky stačí 2 základní suroviny a trocha plevele ze zahrady. A jako bonus k tomu si nemusíte složitě googlit, které éčko je bezpečné a které už ne.

Potřebujete na 12 menších nanuků

  • 300 ml mléčného kefíru 
  • 2 banány či jiného ovoce
  • květy pampelišek a sedmikrásek nebo libovolný jedlý plevel
  • 1–3 lžíce medu, javorového nebo čekankového sirupu

Postup

  1. Do nádoby dejte všechny ingredience a rozmixujte tyčovým mixérem. 
  2. Naplňte formičky na nanuky a dejte chladit do mrazáku.

Domácí jahodové nanuky

Potřebujete na 12 menších nanuků

  • 300 ml mléčného kefíru 
  • 200 g jahod
  • jakýkoliv jedlý plevel (jitrocel, pampeliška, bršlice, ...)
  • sladidlo podle chuti

Postup

  1. Všechny ingredience rozmixujte tyčovým mixérem. 
  2. Naplňte formičky a dejte do mrazáku.

Tip: Jak na domácí nanuky bez formiček?

  1. Použijte silikonovou formu na muffiny, větší tvořítko na led nebo malé kelímky od jogurtu.
  2. Do každého kelímku vložte dřevěnou špachtli nebo dvě krátké špejle.

Autorka receptu:

Tereza Marečková