Domácí probiotická zakysaná smetana
Tak jsme ji zkusili a výsledek byl dokonalý. V tomto případě vznikla velmi hustá, lahodná smetana, kterou můžete použít třeba na lívance, při tvorbě domácí čokoládové zmrzliny, při pečení a do pomazánky na slano. Nechte si chutnat.
Potřebujete:
- 100 ml hotového domácího mléčného kefíru
- cca 300 - 500 ml smetany ke šlehání (použili jsme farmářskou velmi hustou smetanu a tak i výsledná zakysaná smetana byla velmi hustá)
Postup:
- Smíchejte kefír a smetanu dohromady v uzavíratelné sklenici tak, aby byla plná max. 2 cm pod okraj. Sklenici uzavřete. Příp. smíchejte v misce a misku dobře zadělejte bavlněným plátnem a gumičkou, aby se vám do smetany nic nedostalo.
- Nechte zhruba 24 hodin fermentovat při pokojové teplotě, pokud máte rádi kyselejší, můžete o několik hodin déle.
- Dalších 12 h nechte dojít v lednici. Hotovo!
Vychutnejte si ji v dalších receptech, jako je pomazánka z červené řepy, ovocný drobenkový koláč bez cukru a lepku, jednoduchá čokoládová zmrzlina nebo ji použijte jako ozdobu do polévky či na lívance. Dobrou chuť :)