Probiotická čokoládovo-smetanová zmrzlina (jen ze 2 surovin)
Smíchat a zamrazit. Tak jednoduché domácí zmrzliny jsou. S kupovanými se nedá srovnat - neobsahuje žádná aditiva, emulgátory, dochucovadla, tuny cukru, zahušťovadla a vylepšovače struktury, nekvalitní rostlinné oleje nebo jiné nevhodné složky - tedy nic, co by poškozovalo mikrobiom, střeva a naše zdraví. A příchutě můžete vylepšovat na různé způsoby. Inspirujte se.
Potřebujete:
- domácí probiotická zakysaná smetana (nebo klidně jen kombinace domácího kefíru a smetany ke šlehání) - zhruba 400 ml či množství, jak potřebujete
- sypaná BIO 70 % čokoláda Ajala elixír - na 400 ml zhruba 6 lžic či dle chuti, pokud máte rádi intenzivnější čokoládovou chuť, dejte více
- nebo BIO horkou tmavou čokoládu Šufan
Postup:
- Čokoládu Ajalu (nebo Šufan) doporučujeme nejdříve rozpustit v hrnečku pomocí trošky vařící vody, abyste měli ve zmrzlině krásnou krémovou konzistenci.
- Poté přidejte rozpuštěnou Ajalu k domácí zakysané smetaně a dobře promíchejte.
- Množství domácí smetany a čokolády si upravte dle potřeby. Podle chuti doslaďte čekankovým sirupem, javorovým sirupem či medem.
- A je hotovo. Pokud ji nesníte hned (což se snadno řekne a hůře realizuje), dejte ji zamrazit.
Vylepšovat můžete například kořením, jako je vanilka, kousky nasekané čokolády, ořechy nebo ořechovými másly nebo třeba kokosem. Kdo nemůže čokoládu, doporučuji jako náhradu božský karob.