Smíchat a zamrazit. Tak jednoduché domácí zmrzliny jsou. S kupovanými se nedá srovnat - neobsahuje žádná aditiva, emulgátory, dochucovadla, tuny cukru, zahušťovadla a vylepšovače struktury, nekvalitní rostlinné oleje nebo jiné nevhodné složky - tedy nic, co by poškozovalo mikrobiom, střeva a naše zdraví. A příchutě můžete vylepšovat na různé způsoby. Inspirujte se.

Potřebujete:

Postup:

  1. Čokoládu Ajalu (nebo Šufan) doporučujeme nejdříve rozpustit v hrnečku pomocí trošky vařící vody, abyste měli ve zmrzlině krásnou krémovou konzistenci.
  2. Poté přidejte rozpuštěnou Ajalu k domácí zakysané smetaně a dobře promíchejte.
  3. Množství domácí smetany a čokolády si upravte dle potřeby. Podle chuti doslaďte čekankovým sirupem, javorovým sirupem či medem.
  4. A je hotovo. Pokud ji nesníte hned (což se snadno řekne a hůře realizuje), dejte ji zamrazit.

Vylepšovat můžete například kořením, jako je vanilka, kousky nasekané čokolády, ořechy nebo ořechovými másly nebo třeba kokosem. Kdo nemůže čokoládu, doporučuji jako náhradu božský karob.