Domácí želatinové bonbony (probiotické, s vitaminy)

Ovoce, želatina, med. A zdravé bonbony jsou na světě. Fantazii se meze nekladou, vyzkoušejte různé druhy ovoce, přidejte preferované sladidlo a citron podle kyselosti ovoce. Pokud si je doplníte ještě o prášek z Aceroly s trochou vodního kefíru, probiotická verze plná vitaminu C je na světě. Nepotřebujete žádné speciální silikonové formy na gumové medvídky nebo žížalky.
Potřebujete
- ovoce dle chuti, my použili:
- 200 g mraženého manga
- a 100 g mražených lesních plodů
- ¼ hrnku přefiltrované vody
- 4 lžíce želatiny Great Lakes
- 1–2 lžičky prášku Acerola nebo Berry Power Supermix
- ½ citronu
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
Postup
- Nasypte želatinu do ¼ hrnku studené přefiltrované vody a nechte ji nabobtnat.
- Mražené ovoce nechte rozmrznout nebo zahřejte v menším kastrolu. Ovoce dejte do výkonného mixéru a rozmixujte do hladka. Pokud vám ve směsi vadí zrníčka, přeceďte.
- Směs zahřejte pod bod varu, vypněte a vmíchejte nabobtnalou želatinu.
- Směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu a vmíchejte med, citronovou šťávu a prášek z Aceroly. Dobře promíchejte.
- Směs vylijte do silikonových formiček nebo menšího skleněného nebo keramického pekáče, který si vymažte kokosovým olejem.
- Nechte přes noc ztuhnout v lednici. Z plátu z pekáče můžete formičkami vykrájet různé tvary.
Probiotická verze želatinových bonbonů
Potřebujete
- 300 g mražených višní nebo jiného ovoce
- ¼ hrnku vodního kefíru
- 4 lžíce želatiny Great Lakes
- 3 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1–2 lžičky prášku Acerola nebo Power Supermix
Postup
- Želatinu nechte nabobtnat ve 4 lžících studené vody.
- Višně rozmrazte, rozmixujte do hladka, v kastrolu zahřejte a vmíchejte želatinu, aby se rozpustila.
- Po vychladnutí směsi přidejte med, acerolu a ¼ hrnku vodního kefíru.
- Naplňte si menší silikonové formičky nebo použijte jakýkoliv skleněný pekáč či formu, kterou si vymažte kokosovým olejem.
- Dejte na noc do lednice.
- Po ztuhnutí můžete nakrájet na čtverečky nebo vykrájet vykrajovátky.
Tipy
- Pokud používáte čerstvé ovoce, dejte půl hrnku vody nebo vodního kefíru.
- Bonbony uchovávejte v lednici. I probiotická verze s kefírem vydrží týden.
Výhody želatiny Great lakes z volně se pasoucích zvířat
- výživa pro klouby, vazy, kosti, vlasy, nehty a kůži
- tlumí zvýšený apetit a dobře zasytí
- skvělý zdroj bílkovin – obsahuje až 90% proteinů
- zdroj přírodního kolagenu
- dobře se rozpouští a na rozdíl od kolagenu tuhne
Autorka receptu:
Tereza Marečková