Domácí zmrzlina z tvarohu a ovoce
Domácí zmrzlina je sázka na jistotu. Nejenže přesně víte co obsahuje, ale můžete do ní zamaskovat nejrůznější suroviny, které vám děti (nebo dospělí) odmítají. Může být bohatá na bílkoviny, plná probiotických kultur a dokonce obsahovat i superpotraviny ve formě planých rostlin ze zahrady či lesa. A pokud zrovna cestu do lesa nemáte, poradíme vám, čím zmrzlinu vylepšit.
Potřebujete
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g plnotučného tvarohu
- 250 ml mléčného kefíru
- 1–3 lžíce medu
- citronová šťáva z jednoho citronu
- špetka pravé vanilky
- 250 g jahod
- hrst pampelišek nebo sedmikrásek
- pár listů jitrocele nebo 1 lžíce prášku z kopřiv nebo prášku z mladého ječmene
- pro dospělé můžete přidat: kolagen nebo vanilkový protein
Postup
- Jahody rozmixujte na pyré a případně přidejte i plané rostliny.
- Vyšlehejte smetanu.
- Tvaroh smíchejte s medem, citronovou šťávou, vanilkou a přidejte jahodové pyré. Můžete přidat i kolagen nebo protein.
- Stěrkou vmíchejte šlehačku do tvarohové směsi. Nakonec vmíchejte i kefír. Naplňte formičky na nanuky nebo misku vhodnou do mrazáku.
- V případě, že naplníte misku, je vhodné několikrát během mražení zmrzlinu promíchat, aby se nevytvořili ve zmrzlině krystalky.
Autorka receptu
Tereza Marečková