Druhá fermentace vodního kefíru
Možná znáte pojem druhá fermentace kombuchy nebo kefíru z tibi krystalů. Slitá kombucha (ta oddělená od mateřské houby) se nechá při pokojové teplotě v uzavřených nádobách ještě pár dní fermentovat. Takto naláhvovanou kombuchu můžete ochutit ještě dalšími ingrediencemi nebo jen nechat samotnou ,,zbublinkovat”. Druhá fermentace vodního kefíru funguje velmi podobně.
V čem je rozdílná druhá fermentace vodního kefíru
Vodní kefír neoddělujete od mateřské houby, jak je tomu například u kombuchy nebo i tibi krystalů. Pouze přecedíte zbytky ovoce, odložíte 200 ml vodního kefíru na přípravu další várky a poté zbytek můžete dále fermentovat. Příprava vodního kefíru probíhá v uzavřené sklenici, narozdíl od kombuchy, která se zpravidla přikrývá plátýnkem. Druhá fermentace jak u kombuchy, tak u vodního kefíru probíhá v uzavřené nádobě.
Proč vodní kefír znova fermentovat?
Někdy se může zdát, že vodní kefír po několikáté přípravě už slábne a není tak chuťově výrazný. Máme vyzkoušeno, že druhá fermentace neboli výroba nejrůznějších fermentád jeho chuť může zachránit. Což dokazuje nespočet našich receptů s vodním kefírem. Přidáním dalšího ovoce na kterém se hodné bakterie mohou ještě přiživit, promění neskutečně výslednou chuť. Kefír vám ještě zvýší šumivost a promítne se do něj chuť ovoce. Pokud zvolíte dostatečně velkou sklenici a necháte v ní asi 3–4 cm místo pod víčkem na vzduch, odmění se vám krásnou perlivostí.
Přidávat cukr do druhé fermentace?
V některých receptech při druhé fermentaci přidáváme další cukr. Není to nezbytné a je třeba si chuť vyzkoušet. Může se stát, že ze začátku bude pro vás chuť kefíru výrazná, ale časem si zvyknete a další cukr nebude potřeba. Pokud si přejete sladší limonádu, přidejte k vodnímu kefíru další 1–2 lžíce cukru a nechte při pokojové teplotě nebo v lednici 12–48 hodin stát. Každých 12 hodin ochutnávejte a fermentaci ukončete přesně podle své chuti.
Můžu WUGI vodní kultury poškodit?
Ano, je potřeba dávat pozor například na zvolený cukr. Kulturám nemusí vyhovovat kokosový cukr ani med. My preferujeme nerafinovaný třtinový cukr, ale můžete použít obyčejný bílý nebo hnědý cukr. Pokud preferujete kokosový cukr, můžete jej přidat v menším množství a doplnit obyčejným cukrem. Med působí antibakteriálně a mohl by kultury také poškodit, můžete jej zkusit přidat v menším množství u druhé fermentace.
Nepřehánějte to ani s množstvím zázvoru, bohatě bude stačit 1–2 lžičky nakrájeného zázvoru na 800 ml kefíru. Větší množství zázvoru by kulturám nemuselo svědčit, byly by oslabené a nepřipravili byste tolik litrů kefíru, kolik je uvedeno na obale. Obecně doporučujeme experimentovat až u druhé fermentace a kefír na opakovanou přípravu odkládat vždy po slití. Dávejte pozor i na čistotu sklenice ve které kefír připravujete. Nesmí v ní zůstat zbytky saponátu.
Fermentace v lednici vs. při pokojové teplotě
My preferujeme kefír méně sladký, proto také volíme pokojovou teplotu při druhé fermentaci. Pokud kefír spolu s ovocem uložíte do lednice, fermentace se mírně zpomalí a výsledná chuť bude sladší. Ochucený kefír fermentujte 12–48 hodin při pokojové teplotě nebo v lednici. Pokud fermentujete při pokojové teplotě doporučujeme pravidelně ochutnávat. Můžete také nechat 12–24 hodin fermentovat na lince a poté uložit na pár hodin do lednice na vychlazení.
Fermentády neboli fermentované limonády z vodního kefíru
Při výrobě domácích limonád z vodního kefíru doporučujeme již zmíněnou druhou fermentaci, protože vystřelí výslednou chuť kefíru až na měsíc a dodá bublinky navíc. Můžete si vymačkat šťávu z ovoce a zeleniny či jej pouze nakrájet na kousky, přidat další cukr, přidat koření či jakékoliv sušené či lyofilizované ovoce.
Osvědčené kombinace při výrobě limonád z vodního kefíru
Následující kombinace jsou na fermentaci 800 ml WUGI vodního kefíru.
- Šťáva z poloviny citronu + ½ lžičky sušeného tymiánu + 2 lžičky nasekaného zázvoru – tato kombinace je výborná na podporu imunity a dýchacích cest. Štiplavá chuť zázvoru dodá kefíru na pikantnosti a postaví vás na nohy při nachlazení.
- ¼ řepy na kostky + šťáva z poloviny citronu + šťáva z 1 pomeranče – řepa má protizánětlivé účinky a pomáhá při chronických onemocnění. Má čistící účinky a zbavuje tělo toxinů, zlepšuje pleť i vlasy. Pomáhá při zácpě a trávicích potížích.
- 2 lžičky nasekaných šípků + ½ pomeranče na kousky + šťáva z poloviny pomeranče – šípky jsou přírodní zdroj vitaminu C, zvyšují obranyschopnost a podporují imunitní systém.
- 2 lžičky aronie + 1 menší jablko na kousky + šťáva z poloviny citronu – aronie je zdrojem vitamínů A, E, K, P, B2, B6, minerálních látek, aminokyselin i enzymů. Podporuje zdraví a má blahodárný vliv na lidský organismus.
- Menší miska čerstvého ovoce - meruňky, maliny či dle chuti - rozmixované. Bohaté na řadu vitaminů, jako vitamin C, skupiny B, minerály a prospěšnou vlákninu. Meruňky jsou také skvělým zdrojem draslíku.
V receptech na váš čeká spousta další inspirace.
Pokud potřebujete s kefírováním, výběrem či dávkováním produktů poradit, napište mi do poradny.
Mgr. Anna Fabiánová
Farmaceutka a terapeutka funkční výživy