Dýňový pudink s pumpkin spice

Pumpkin spice neboli dýňové koření se nejčastěji používá na ochucení podzimního cappuccina nebo latté. Avšak chuť koření často přebije chuť cukru. Vyrobte si domácí pumpkin spice, které můžete libovolně přidat do dýňového koláče, ranního cappuccina nebo tohoto dýňového pudinku.
Potřebujete
- 500 ml plnotučného mléka
- 2 lžičky práškové želatiny Great Lakes
- 2–3 lžíce přírodního cukru
- ¾ hrnku dýňového pyré (rozmixované do hladka)
- vykapaný mléčný kefír nebo domácí zakysaná smetana
Pumpkin spice – dýňové koření
- 1 lžíce skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- špetka mletého nového koření
- ½ lžičky mletého kardamonu
- špetka muškátového ořechu
Datlový přeliv ala slaný karamel
- 4 velké datle medjool
- 1 lžíce mandlového másla
- vanilka
- voda na ředění
- sůl
Postup
- Smíchejte všechno koření na pumpkin spice.
- V misce smíchejte 100 ml mléka se želatinou a nechte 5–10 minut nabobtnat. 400 ml mléka zahřejte a rozmíchejte v něm cukr. Jakmile je mléko téměř vařící, vypněte, přidejte směs želatiny a míchejte dokud se nerozpustí. Nakonec vmíchejte dýňové pyré a 2 lžičky pumpkin spice. Pro hladší strukturu můžete ještě rozmixovat tyčovým mixérem.
- Mezitím si připravte datlový přeliv. Do výkonného mixéru dejte datle, mandlové máslo, vanilku, sůl a trochu vody. V případě potřeby zřeďte více.
- Do skleniček rozdělte dýňový pudink, poté dejte do každé sklenice 1 lžíci domácí kysané smetany a přelijte datlovým přelivem. Nechte vychladit v lednici, aby pudink více ztuhnul.
Autorka receptu
Tereza Marečková