Fermentovaná jablečná přesnídávka pro děti: živá svačinka pro nejmenší

Jak do dětí dostat zdraví prospěšné fermentované potraviny - přirozená probiotika? S kvašenou zeleninou to může být problém. Lehce fermentovaná jablečná přesnídávka je ale snadná a dětem chutná. A zdravá probiotická svačinka je na světě.
Nachystejte si
- domácí vodní kefír
- jablečná přesnídávka
- na tu potřebujete: oloupaná jablíčka a trochu kvalitního tuku (přepuštěné máslo či kokosový olej), libovolně skořici, vanilku
- nebo odvařené jablko
Postup
- Nejprve si připravte vodní kefír pomocí WUGI vodních kefírových kultur.
- Poté si nachystejte přesnídávku z jablek: oloupaná jablíčka nakrájejte na kostky, dejte do hrnce s trochou tuku (např. máslo, ghee, kokosový olej), můžete přidat skořici či vanilku. Poté podlijte trochou vody a poduste do změknutí. Poté rozmixujte.
- Hotové pyré nechte vychladnout ve skleničkách. Po vychladnutí do skleničky (cca 150 - 200 ml) přidejte 1 lžičku vodního kefíru a promíchejte. Nechte pár hodin (3-4) h fermentovat při pokojové teplotě na kuchyňské lince (nenechávejte ve velkém teplé). Hotové fermentované přesnídávky uchovávejte v lednici (vydrží pár dní, ale fermentace i chladu pokračuje). Malým dětem doporučujeme dávat jen malé množství takovéto přesnídávky (1-2 lžičky do jiné nefermentované).
Inspirováno videem zde.