Fermentovaná kaše s jahodovým vodním kefírem a superfoods
Sladká chuť, jahodová vůně a síla superfoods. Jednou si dáváme mrkev s vlašskými ořechy a rozinky, po druhé sáhneme po exotice. Fermentovaná kaše z ochuceného vodního kefíru voní po jahodách a banánu, je vegan, lehce stravitelná a naše tělo z ní vytěží maximum!
Nachystejte si
- 3 - 4 polévkové lžice vloček (cca 50 g)
- cca 50 ml domácího jahodového vodního kefíru a 100 ml vody (úměrně k množství vloček, které kefír nasáknou)
- banán
- 3 datle
- lžička Moringy
- 1 - 2 lžíce strouhaného kokosu
Postup přípravy
- Připravte si domácí vodní kefír pomocí WUGI vodních kefírových kultur a jako sušené ovoce použijte české lyofilizované jahody (stačí je na pár hodin vhodit do kefíru).
- Jakmile je jahodový vodní kefír hotov, nachystejte si zbylé ingredience.
- Ve skleničce nebo keramické misce zalijte vločky jahodvým vodním kefírem, přidejte nakrájené datle a kokos a nechte přes noc fermentovat při pokojové teplotě (v létě v lednici).
- Ráno přidejte rozmačkaný zralý banán, lžičku Moringy a promíchejte. Dobrou chuť :)
Snídaně oslavující zdraví
Domácí vodní kefír = fermentovaný bezlaktózový nápoj vznikající činností kefírových kultur. Má lehkou sladce-kyselou chuť, obsahuje přátelské mikroorganismy, enzymy, zdraví prospěšné kyseliny a řadu minerálních látek.
Lyofilizované jahody = díky lyofilizaci (sušení mrazem) si toto ovoce zachovává svou původní strukturu, chuť a především všechny vitamíny a minerály. Jahody obsahují vysoké množství vitamínu C, jako je tomu u citrusů, dále provitamín A, B (B 1, B 2, B 5, B 6) a E. Poskytují tělu lehce stravitelnou vlákninu a minimum cukrů, hodí se proto i při redukčních dietách. Mají silné antioxidační vlastnosti.
Moringa = zelený prášek, který vznikne usušením a rozdrcením listů rostliny Moringy olejodárné (Moringa oleifera, Moringaceae). Je zdrojem mnoha minerálů (hl. vápník a draslík), vitamínů, bílkovin a antioxidantů.