Receptů na granolu najdete na internetu spoustu, ale jsou zdravé? Pokud vločky předem nenafermentujete, obsahují řadu anti-živin, které zatěžují trávení a blokují vstřebávání vitamínů a minerálů. V receptech nebo kupovaných granolách je také velké množství cukru nebo jsou nevhodně připravovány – s ořechy za vysokých teplot, kdy dojde ke zničení dobrých tuků v ořeších a zdravost granoly je tatam. Pojďte si s námi připravit zdravější verzi.

Potřebujete

  • hrnek ovesných vloček
  • vodu na namočení vloček (vločky nabobtnají, nalijte tedy vodu tak, aby nad nimi byla ještě voda, případně po půl hodině dolijte, pokud by všechnu vodu vstřebaly)
  • 50 ml vodního kefíru
  • 10 g přírodního RAW kakaa nebo 10–20 g Ajala Vánoční Elixír (s Elixírem bude granola sladší)
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 40 g javorového sirupu
  • 40 g čekankového sirupu
  • 50 g mouky z tygřích ořechů (nemusí být)
  • 25 g ghí (nebo kokosového oleje)
  • 8 sušených nesířených meruněk
  • dle chuti 2 hrsti ořechů + voda a cca 20 ml vodního kefíru na namočení ořechů
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli

Sladidla si můžete upravit dle libosti. My použili javorový sirup v kombinaci s čekankovým sirupem, který je zdrojem prospěšné vlákniny, má nízký glykemický index a lepší dopad na náš metabolismus. Pokud preferujte sladší chuť, přidejte sirupu více.

Postup

  1. Vločky namočte s vodou a vodním kefírem na několik hodin nebo přes noc. Ořechy doporučujeme také na několik hodin či přes noc namočit do vody a trochy kefíru.
  2. Přebytečnou vodu z vloček i ořechů slijte co nejlépe. Aby granola nebyla moc vlhká, je potřeba ji pak více vysušit.
  3. Zapněte troubu na 170°C a připravte si jednotlivé ingredience. Meruňky nakrájejte na kousky, ořechy nasekejte.
  4. Rozpusťte si ghí nebo kokosový olej a přilijte k vločkám.
  5. Přidejte ostatní ingredience kromě ořechů a meruněk a dobře promíchejte. Vznikne vám mokrá hmota podobná spíše těstu, nelekejte se.
  6. Rozprostřete na plech a vařečkou nebo rukama nadrobte na menší kousky.
  7. Pečte zhruba 35 minut na horkovzduch a během této doby několikrát promíchejte, aby se vám granola nespálila (míchejte raději častěji). Větší kousky granoly během míchání rozdrobte, aby se lépe vysušily.
  8. Po cca 35 minutách (případně nechte pár minut déle, pokud je granola stále ještě hodně mokrá) přimíchejte nasekané ořechy a meruňky. Vraťte do trouby na cca 10 minut a během této doby 1–2x promíchejte.
  9. Podávejte s domácím probiotickým kefírem a lyofilizovaným ovocem, které vám pokrm ještě více dosladí.

Fermentovaná perníčková granola pro zdravý mikrobiom www.wugi.cz

Autorka receptu:

Anna Fabiánová