Fermentovaná perníčková granola
Receptů na granolu najdete na internetu spoustu, ale jsou zdravé? Pokud vločky předem nenafermentujete, obsahují řadu anti-živin, které zatěžují trávení a blokují vstřebávání vitamínů a minerálů. V receptech nebo kupovaných granolách je také velké množství cukru nebo jsou nevhodně připravovány – s ořechy za vysokých teplot, kdy dojde ke zničení dobrých tuků v ořeších a zdravost granoly je tatam. Pojďte si s námi připravit zdravější verzi.
Potřebujete
- hrnek ovesných vloček
- vodu na namočení vloček (vločky nabobtnají, nalijte tedy vodu tak, aby nad nimi byla ještě voda, případně po půl hodině dolijte, pokud by všechnu vodu vstřebaly)
- 50 ml vodního kefíru
- 10 g přírodního RAW kakaa nebo 10–20 g Ajala Vánoční Elixír (s Elixírem bude granola sladší)
- 40 g strouhaného kokosu
- 40 g javorového sirupu
- 40 g čekankového sirupu
- 50 g mouky z tygřích ořechů (nemusí být)
- 25 g ghí (nebo kokosového oleje)
- 8 sušených nesířených meruněk
- dle chuti 2 hrsti ořechů + voda a cca 20 ml vodního kefíru na namočení ořechů
- 1 lžička perníkového koření
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
Sladidla si můžete upravit dle libosti. My použili javorový sirup v kombinaci s čekankovým sirupem, který je zdrojem prospěšné vlákniny, má nízký glykemický index a lepší dopad na náš metabolismus. Pokud preferujte sladší chuť, přidejte sirupu více.
Postup
- Vločky namočte s vodou a vodním kefírem na několik hodin nebo přes noc. Ořechy doporučujeme také na několik hodin či přes noc namočit do vody a trochy kefíru.
- Přebytečnou vodu z vloček i ořechů slijte co nejlépe. Aby granola nebyla moc vlhká, je potřeba ji pak více vysušit.
- Zapněte troubu na 170°C a připravte si jednotlivé ingredience. Meruňky nakrájejte na kousky, ořechy nasekejte.
- Rozpusťte si ghí nebo kokosový olej a přilijte k vločkám.
- Přidejte ostatní ingredience kromě ořechů a meruněk a dobře promíchejte. Vznikne vám mokrá hmota podobná spíše těstu, nelekejte se.
- Rozprostřete na plech a vařečkou nebo rukama nadrobte na menší kousky.
- Pečte zhruba 35 minut na horkovzduch a během této doby několikrát promíchejte, aby se vám granola nespálila (míchejte raději častěji). Větší kousky granoly během míchání rozdrobte, aby se lépe vysušily.
- Po cca 35 minutách (případně nechte pár minut déle, pokud je granola stále ještě hodně mokrá) přimíchejte nasekané ořechy a meruňky. Vraťte do trouby na cca 10 minut a během této doby 1–2x promíchejte.
- Podávejte s domácím probiotickým kefírem a lyofilizovaným ovocem, které vám pokrm ještě více dosladí.
Autorka receptu:
Anna Fabiánová