Fermentované ovesné vločky: posilovač imunitního systému
Fermentované ovesné vločky aneb vločky přes noc fermentované kefírem. Plné probiotik, prebiotik i postbiotik. Co se s vločkami při fermentaci děje a co z toho vytěžíme my?
Ovesné vločky a jejich benefity pro zdraví
Fermentace je opravdu malý zázrak. Ovesné vločky jsou sice bohaté na řadu živin, avšak zároveň na tzv. antiživiny, které obsažené vitamíny a minerály drží v komplexech a znemožňují jejich správné trávení a vstřebání. Právě fermentací se antiživiny ve vločkách rozloží, vločky se stávají snadno stravitelnými a do těla se dostávají cenné látky (vitamíny, minerály). Není totiž pravda, že jsme to, co jíme, ale to, co dokážeme vstřebat.
Probiotika a prebiotika ruku v ruce
Fermentované ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu (prebiotika), a probiotika - živé prospěšné bakterie. Probiotika bychom pro udržení zdravých střev (a tím správné funkce imunity) měli v živých potravinách přijímat denně - v kvašené zelenině (té nepasterizované a bez siřičitanů), kefírech (vodních, mléčných i kokosových), kvasu, jogurtech a dalších.
Bez prebiotik ale ve střevě správné bakterie nevydrží - prebiotiky se živí. A proto jsou fermentované ovesné vločky skvělou kombinací probiotik a prebiotik.
Proč namáčet ovesné vločky?
Fermentované ovesné vločky obsahují mnohonásobně vyšší počet laktobacilů než běžné jogurty. Tyto bakterie v našich střevech stimulují imunitu, brání usídlení patogenů, zajišťují vstřebávání živin a eliminaci toxických látek, tvoří energii pro střevní buňky, snižují riziko rakoviny a mnohé další.
Vločky obsahují betaglukany, ceněnou vlákninu podporující obranyschopnost a zdravý střevní mikrobiom, řadu aminokyselin pro budování svalů, vysoké množství fosfolipidů podporující zdravou funkci jater i dobrou paměť, vitamíny skup. B, důležitý vit. E, omega-3 a omega-6 nenasycené kyseliny, železo, vápník, fosfor a lecitin.
Namáčením, klíčením a fermentováním se připravuje celá řada (pseudo)obilovin, ořechů či luštěnin. Jedná se o tradiční metodu, která se používá od pradávna. Je sice časově náročnější, ale přináší spoustu výhod vypsané výše. Více o tradiční přípravě pokrmů se dočtete v knížce Vyživující tradice od Sally Fallon, která je doplněná spoustou receptů.
Správný postup na fermentované vločky
- Ovesné vločky namáčíme ideálně v kefíru (mléčném, vodním nebo kokosovém), protože obsahuje desítky druhů probiotik. Jogurt ve srovnání s kefírem obsahuje pouze dva druhy probiotik. Mléko neobsahuje žádná probiotika. Kefír je proto nejvhodnější volba pro přípravu fermentovaných vloček.
- Vločky fermentujeme nejméně 4 hodiny, ideálně však přes noc.
- Vše smícháme a necháme přes noc na kuchyňské lince.
- Ráno přidejte ovoce a další suroviny dle chuti. Ořechy a semínka můžete nechat s vločkami namáčet už od večera.
Kaše fermentovaná přes noc, neboli overnight oats jsou:
- snadno stravitelné,
- probiotické i prebiotické,
- mají nízký glykemický index,
- mohou být vegan, bez mléka, bez lepku či low carb,
- zdravé a velmi jednoduché.
Není divu, že jsou základem výživy atletů, kulturistů a silových sportovců. Normalizují hladiny cukru a tuků v krvi, pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, podporují nervovou soustavu, pomáhají při hubnutí a problémech zažívání.
Samozřejmě osoby s celiakií nebo intolerancí na lepek můžou použít bezlepkové ovesné vločky a nafermentovat je úplně stejně.
A navíc - fermentované ovesné vločky přes noc znamenají vstát k hotové snídani! (A večer to máte za minutku :))
Tipy jak na teplé fermentované vločky, která si uchovávají probiotika, najdete v tomto článku.
Kaše pro malé děti (od 6 měsíců)
Fermentované vločky jsou vhodné i pro ty nejmenší děti. Můžete s nimi začít od zavádění příkrmů (po zavedení vloček a mléčných výrobků). Postup je stejný. večer namočte vločky s kefírem a nechte přes noc zakryté na kuchyňské lince. Ráno přidejte čerstvé nebo lyofilizované ovoce dle chuti. Kaše je snadno stravitelná, vitamíny a minerály se dobře vstřebávají do těla, je nabitá prospěšnými probiotiky a dětem chutná.
Recept na fermentované ovesné vločky
Ingredience na 2 porce:
- 30 g ovesných vloček
- 300 ml kefíru (mléčného, vodního či kokosového)
- 20 g semínek (konopných, chia, sezamových, dýňových, lněných či slunečnicových)
- koření (skořice, vanilka, perníkové koření, citronová kůra)
- ovoce (čerstvé nebo zavařené)
- pistáciové máslo
- sušené bio moruše
- Ajala Elixír (opravdová bio čokoláda)
- pražené kokosové chipsy nebo bio kokosové chipsy v čokoládě
Postup:
- Velká semínka pomelte na menší kusy, lněné semínka umelte na mouku, smíchejte s vločkami a namočte do kefíru.
- Přidejte koření, zavřete do krabičky nebo přikryjte utěrkou a nechte přes noc na lince.
- Ráno přidejte do kaše ovoce, pistáciové máslo, ajala elixír a dobrou chuť.
My jsme do kaše použili spolu s vločkami semínka lněná, konopná a chia. V létě používáme čerstvé ovoce, v zimě nejčastěji zavařené bez cukru ve vlastní šťávě.
Recept na fermentované nevločky aneb bezlepková low carb verze
Lidi s celiakií či se zvýšenou citlivostí na lepek samozřejmě můžou použít bezlepkové vločky. Pojďme si ukázat jak si můžeme doma připravit super snídani v bezvločkové verzi.
Ingredience na 2 porce:
- 30 g semínek (konopných, chia, sezamových, dýňových, lněných či slunečnicových)
- 20 g mandlové mouky či mouky z tygřích ořechů
- 300 ml kefíru (mléčného, vodního či kokosového)
- koření (skořice, vanilka, perníkové koření, citronová kůra)
- kešu máslo
- ovoce (čerstvé, lyofilizované nebo zavařené)
Postup:
- Větší semínka pomeleme nebo podrtíme, lněná rozemeleme na mouku kvůli stravitelnosti.
- Kefír smícháme se semínky a s ořechovou moukou a necháme na lince či v lednici přes noc fermentovat.
- Ráno přidáme ovoce, kešu máslo a dobrou chuť.
Více tipů na fermentované snídaně, svačiny a další probiotické recepty najdete zde.
TIP: Snídaně a svačiny s sebou! Vločky si nechte fermentovat v uzavíratelné sklenici a ráno jen strčte do tašky.
Pokud potřebujete s něčím poradit, napište do poradny.
Mgr. Anna Fabiánová
Farmaceutka a terapeutka funkční výživy