Fermentovaný ovocný sirup ala bublinková marmeláda

Fermentovaný ovocný sirup ala bublinková marmeláda
Bublinková marmeláda? Fakt, je to sranda. Přefermentovala jsem velkou misku čerstvého ovoce a vznikl mi perlivý, sladký fermentovaný sirup, který používám třeba místo marmelády do jogurtu, do smoothie s kefírem, ovesných kaší přes noc nebo jako topping na letní dezerty. Můžete v něm nechat kousky ovoce nebo ho přepasírovat přes sítko a budete mít ovocný, živý sirup do pití. Z ovoce jsem použila hlavně borůvky, maliny a pár bobulek rybízu, a tak mi připomíná sirup lesní směs.
Ingredience
- 2 velké hrnky (o cca 400 ml x 2) čerstvého bobulovitého ovoce (např. mix malin, borůvek, jahod, rybízu,..)
- 1/2 čajové lžička nerafinované soli
- 1/4 hrnku domácího vodního kefíru
- 1/4 hrnku třtinového cukru nebo panely (rapadura)
- po fermentaci možné přidat ještě 1/4 - 1 hrnek javorového sirupu
Jak na to?
MINUTOVÝ VIDEO NÁVOD NAJDETE ZDE NA NAŠEM FB.
- Do misky dejte omyté ovoce, cukr a sůl a směs rozmačkejte.
- Přilijte hotový vodní kefír.
- Umístěte směs do čisté suché sklenice (vymyté horkou vodou) a dobře uzavřete. My používáme WUGI sklenici s patentovým uzávěrem a gumovým těsněním.
- Nechte fermentovat při pokojové teplotě po dobu 2 - 3 dnů (v teple probíhá fermentace rychleji a mohou stačit 2 dny). 1 - 2x za den sklenici otevřete, abyste vypustili vznikající vzduch a směs ve sklenici promíchejte, aby se navrchu neuchytila plíseň.
- Po 2 - 3 dnech je fermentovný sirup hotový. Docela dost perlil a chutnal výrazně sladko-kysele, jako sirup z lesního ovoce. My už nedoslazovali, ale můžete ještě vmíchat javorový sirup.
- Hotový sirup jsme s rozdělila na několik variant - část jsme si nechali s kousky ovoce a používáme ho jako marmeládu do jogurtu, kefírových smoothie a kaší přes noc. Další část jsme rozmixovali najemno, takže máme takový sirup do pití s vlákninou (s malými kousky slupiček z ovoce). A část jsme přepasírovali přes sítko a je z něj jemný sirup do pití, nebo jako poleva na dezerty.
Uchovávejte v lednici, vydržet by měl cca 1-2 měsíce. Pro odběr sirupu používejte pouze čisté nádobí.
Je možné, že sladkost sirupu bude během skladování klesat. Fermentace v lednici je značně zpomalena, ale ne úplně zastavena, kultury tak pojídají cukr nadále :)
Vhodné pro tyto diety:
- bezlepkové, bez laktózy, vegan, Paleo