Ibiškový vodní kefír
Ibiškový vodní kefír
Vodní kefír má jemnou nasládlou chuť. S kyselým ibiškem tvoří dokonalou dvojku.
Nachystejte si
- 500 ml vodního kefíru
- cca lžíce sušeného ibišku
Postup přípravy
- Nejprve si připravte vodní kefír pomocí WUGI vodních kefírových kultur.
- K hotovému vodnímu kefíru vhoďte sušený ibišek a nechte fermentovat několik dalších hodin (cca 3 - 20) při pokojové teplotě v uzavřené nádobě. (Čím déle fermentaci necháte probíhat, tím méně cukru v nápoji bude.)
- Hotovou ibiškovou kefírovku nalijte do sklenic a vychutnejte si ozdravnou chvilku :)
Oslavujeme zdraví
Domácí vodní kefír = fermentovaný bezlaktózový nápoj vznikající činností kefírových kultur. Má lehkou sladce-kyselou chuť, obsahuje přátelské mikroorganismy, enzymy, zdraví prospěšné kyseliny a řadu minerálních látek. Na rozdíl od kombuchy neobsahuje kofein (tein) z čaje, obsahuje více bakterií než kvasinek a méně alkoholu (také méně alkoholu jak kefír připravený z tibi).
Květy ibišku (Hibiscus sabdariffa) jsou zásobárnou vitamínu C a řady minerálů. Přisuzují se mu účinky, jako je snižování krevního tlaku, zlepšení hladin cholesterolu, prevence infekcí močových cest, léčba žaludečních křečí a podpora obranyschopnosti (zdroj). Vychutnejte si jej jako teplý čaj nebo ibiškový vodní kefír.