Imunita: co potřebuje, aby fungovala správně

Imunita: co potřebuje, aby fungovala správně

V tomto článku se dozvíte:

  • Co rozhoduje o funkci naší imunity
  • Jaké živiny a potraviny jsou důležité pro podporu imunity
  • Jaké jsou v naší populaci nejčastější deficity, které způsobují nedostatečnou funkci imunity, jak je zjistit a jak je řešit
  • Blíže o vitaminu D a zvýšeném riziku respiračních onemocnění včetně COVID-19
  • Jaké vitamíny, minerály a látky působí protivirově
  • Jak přistupovat z dlouhodobého hlediska ke stravě a doplňkům stravy
  • Na konci články naleznete shrnutí

70 - 80 % naší imunity leží ve střevech 

Střeva jsou naším hlavním imunitním orgánem. Střeva i jejich obyvatelé = střevní mikrobiom (mikroorganismy) jsou zcela zásadní pro zdravou funkci imunity. V posledních letech se rapidně rozrostl počet vědeckých studií, které popisují souvislosti mezi zdravím střev a imunitním systémem, duševním zdravím, náladou, autoimunitními a hormonálními poruchami, kožními problémy i rakovinou. (Více o střevech a mikrobiomu se dočtete v dřívějších článcích).

Jaké živiny a potraviny jsou důležité

Tím, co dáme do úst, denně ovlivňujeme a měníme složení střevního mikrobiomu. Včerejší pizza způsobí změny ve střevním mikrobiomu, které dnes vedou k jeho oslabení a oslabení zdravé střevní rovnováhy klíčové pro imunitu (1).

Imunita leží ve střevech - WUGI blog

Naprostý základ pro pevnou imunitu tvoří kvalitní pestrá strava, potraviny bohaté na mikroživiny a fytolátky (látky nacházející se v rostlinných potravinách), dostatek prebiotické vlákniny (krmící náš střevní mikrobiom) a denně něco fermentovaného = tedy přirozeně probiotické potraviny a nápoje, jako je kvašené zelí, kimchi, domácí vodní a mléčné kefíry nebo kaše fermentované přes noc.

Naše imunita potřebuje po svou spávnou funkci dostatek:

  • vitaminu D
  • vitaminu C
  • vitamínů skupiny B
  • zinku
  • selenu
  • omega 3 mastných kyselin

Dále hrají důležitou roli vitamin A a E, železo, meď. (2) 

Nejčastější deficity

Nejčastější nedostatky v naší populaci jsou u:

  • vitaminu D
  • omega 3
  • přirozených probiotik
  • zinku

Dále bývá nízký příjem selenu.

Nedostatky v živinách se samozřejmě liší s ohledem na složení stravy, funkci vašeho trávicího traktu (jak dobře jste schopni živiny ze stravy vstřebávat a využívat), věk a životní styl. Při stresu, fyzické námaze, narušení spánku, vyšší zátěži toxiny (alkohol, chemie z okolí) nebo po prodělání nemoci dochází k vyšším požadavkům těla na spoustu živin, jako vitaminu C a B vitamínů. 

Při nedostatečné funkci trávení (stres, gastritidy, snížená produkce žaludeční kyseliny, při užívání léků potlačujících žaludeční kyselinu (omeprazol, pantoprazol, Helicid apod.), dochází k narušení vstřebávání živin, zejména hořčíku, zinku, vitaminu B12, železa, vápníku a také bílkovin (12).

Klesající množství hořčíku v potravinách (za posledních 100 let o 80-90 % (5)) vede ke nedostatkům magnesia v těle, které se nejčastěj projevuje únavou, svalovou slabostí, křečemi, potížemi se spánkem, bušením srdce a bolestmi hlavy. I magnesium je však důležité pro funkci imunity (6). Samotné magnesium se podílí v těle na více než 300 biochemických reakcí. 

Hořčík a jeho funkce v těle - imunita, kvalitní spánek, energie - WUGI blog

Jak nedostatky v těle zjistit

Základním vyšetřením jsou krevní testy, kde změříte nedostatky ve vitamínech (jako vit. D, B9, B12) a základních minerálech (jako zinku, železa). Dle funkci orgánů, hormonálního statusu, jaterních enzymů, apod. lze vyčíst další možné nedostatky - např. v minerálech jako jód, selen, vitaminu C, vitaminu B6 a dalších. Bohužel podle obsahu minerálů v krvi - zejména co se týče hořčíku - není možné stanovit deficit. Hořčík je hlavní vnitrobuněčný ion - tzn., že je schovaný uvnitř buněk a množství v krvi je přísně regulováno. V krvi tak může být hořčíku normální množství, ale v buňkách nedostatek. 

Ukazatelem deficitů jsou potíže jako:

  • oslabení imunitního systému a opakované infekce
  • dlouhá rekonvalescence po nemoci
  • únava
  • křeče
  • slabost
  • padání vlasů
  • úzkosti
  • poruchy menstruačního cyklu
  • studené končetiny a zimomřivost
  • záněty v těle
  • tvorba oparů a aftů
  • opakované gynekologické záněty a infekce močových cest.
  • Nedostatky vitaminu D (a K2) se mohou projevovat také zvýšenou kazivostí zubů.

Imunita - jaké jsou nejčastější deficity živin, jak je zjistit a doplnit - WUGI blog

Pomocí pohledové diagnostiky vám může pomoci zkušený terapeut pomoci určit nedostatky dle hodnocení kvality nehtů, vlasů, kvality pleti, (ne)přítomnosti akné, znaků (tvar, barva, povlak,...) na jazyku a zdaví zubů.

Blíže k vitaminu D

Zejména v případě vitaminu D doporučuji do krevního vyšetření investovat. V naší popualci má dostatek vitaminu D přes zimní měsíce sotva 1 % obyvatel (a to je hodnocení "dostatečných hladin" nastaveno laboratořemi velmi nízko). Nedostatky vitaminu D jsou spojeny s vyšším rizikem respiračních onemocnění včetně COVID-19 (10, 11). Je nezbytný pro regulaci imunity i autoimunitních onemocnění, potřebný pro zdraví kostí a zubů, ale taky funkci svalů a psychiku. Jeho účinky ovlivňují v organismu celou řadu procesů.

Nedostatek vitaminu D je spojen také s oslabením střevního mikrobiomu a zánětem.

Suplementace je na místě min. od podzimu do jara, kdy nemůžeme čerpat ze sluníčka. Pokud byste chtěli vitamin D doplňovat pouze ze stravy, museli byste denně vypít asi 2,5 litru mléka (obohaceného o vit. D) nebo sníst zhruba 300 g tučných ryb (a hlavně včetně veškerého tuku, který zůstává v pánvi - tam totiž vitamin D zůstává s ním). Doporučuji proto zvolit kvalitní doplněk stravy.

Podpora imunity - vitamin D3 a K2 - WUGI blog

Jak nedostatky živin řešit a podpořit správnou funkci imunity

Zvažte:

  • kvalitu a pestrost stravy, skladbu živin 
  • stav vašeho trávení - ovlivňuje možnost vstřebávání živin do těla (máte nebo měli jste trávicí potíže? - řešte je s odborníkem na funkční medicínu a výživu zabývající se celostním pohledem na zdraví člověka a výživu)

Podporujte denně trávení a svůj mikrobiom fermentovanými potraviny a nápoji. Živiny doplňujte pomocí stravy a kvalitních čistých doplňků stravy.

Potraviny:

  • vitamin D - tučné ryby, vejce (žloutek), kvalitní mléčné výrobky (jako domácí mléčný kefír)
  • vitamin C - čerstvá zelenina, čerstvé bylinky, čerstvé a lyofilizované ovoce, kvašená zelenina, Acerola (brazilská třešeň), rakytník a další ovocné prášky
    • více o vitaminu C, zdrojích a vhodné suplementaci se dočtete zde v článku
  • vitamíny skupiny B - zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, semínka, sýry, listová zelenina, maso a vnitřnosti
  • zinek - významným zdrojem jsou dýňová semínka a játra, dále hovězí maso, ústřice, ořechy a semínka
  • selen - hlavním zdrojem jsou para ořechy (stačí 2-3 denně po pokrytí denní doporučené dávky), dále vnitřnosti a ryby
  • omega 3 mastné kyseliny - zejména divoké ryby (zdroj EPA a DHA), mořské řasy (zdroj zejm. DHA), z malé části pak i ořechy a semínka, jako lněné semínko (zdroj pouze omega 3 ALA - nedostatečné pro celkovou potřebu těla >> nutné přijímat také EPA a DHA)

Doplňky stravy:

  • vitamin D - ve formě kapek v přírodním MCT oleji - samotný, či s vitaminem K2 nebo kapslí s vitaminem K2 (vše bez aditiv, vysoká vstřebatelnost a účinnost)
  • vitamin C - ve formě Aceroly - přírodní zdroj vitaminu C (bez aditiv)
  • zinek - v kombinaci s mědí (ve správném poměru 15:1), bez adtiv, s protizánětlivou kurkumou 
  • omega 3 - rybí tuk, který je vyváženým zdrojem EPA, DHA a DPA - důležité je kontrolovat testování kvality na kontaminační látky a zaměřt se na správné, čisté složení a dobrou využitelnost tělem - zde doporučuji zn. Aqua biome, který je zpracován šetrnou metodou, navržen pro podporu diverzity střevního mikrobiomu a certifikován na čistotu

Podpora imunity - Zinek - WUGI blog

Co působí protivirově a posiluje imunitu

Protivirové účinky vykazuje řady bylin a rostlinných látek. Mezi dobře vědecky prozkoumané doplňky s protivirovým účinkem, patří česnek, kurkumin, echinacea, propolis, oreganový olej, vitální houby (zejm. Coriolus a další). I zmiňovaný zinek posiluje protivirovou obranu našeho těla (9).
Mezi nejlepší doplňky řadím při akutních potížích Coriolus, betaglukan a kurkumin, v kombinaci s uváděným dostatečným příjmem vitaminu D, C a zinku. Coriolus a betaglukan lze užívat v akutních potížích 2-4 kapsle 4x denně (děti méně, kapsle lze vysypat), nalačno. Kurkumin 1 kapsle 1-3x denně s jídlem obsahující tuk. 
Nenechte se zmást označením veterinární přípravek na obale Coriolu, je to kvůli novým úpravám v legislativě EU.
Coriolus je celosvětově uznávaným kvalitním přírodním doplňkem pro podporu imunity a prevence civilizačních onemocnění. 
Coriolus pro podporu imunity, protivirový - WUGI blog
Pro děti je vhodný MycoBaby Dračí sirup kombinující vitální houby Reishi a Cordyceps, Echinaceu, Acerolu a vitamin C pro posilení přirozené obranyschopnosti.
Mimo akutní potíže je pak vhodné dělat kúry s vitálními houbami, jako je Reishi, Agaricus (nejaktivnější působení na imunitní systém) či jiná dle charakteru vašich potíží. Více o houbách se dočtete také v tomto článku: Proč pít (nejen) kávu s medicinálními houbami a v E-booku ZDARMA: Stručný průvodce světem vitálních hub, případně mi napište do poradny na e-mail anna@wugi.cz, popište mi váš problém a pomůžu vám vybrat vhodnou mykoterapii.

 

Medicinální houby - elixíry života - WUGI kefír

Přípravili jsme pro vás Balíčky pro imunitu - Imunita, Imunita - vegan a Imunita pro děti. Tam najdete základní doporučované produkty za zvýhodněnou cenu.

Shrnutí doporučení pro podporu imunity

  1. Zaměřte se na kvalitní stravu s dostatkem probiotických potravin
  2. Zvažte suplementaci vitaminu D3, vitaminu C, zinku, omega 3 a hořčíku
  3. Jezte potraviny bohaté na selen (2 - 3 para ořechy denně), vitamíny skupiny B a různé barevné fytolátky (pravidlo "jezte podle barev duhy")
  4. Podporujte imunity protizánětlivými bylinami a látkami (kurkuma a kurkumin, oregano, zázvor, česnek) 
  5. Posilněte se s vitálními houbami
  6. Akutní stavy řešte pomocí Coriolu, betaglukanu, Aceroly, doplňujte o kvašené potraviny, fermentovanou šípkovou limonádu, zázvor, cibuli s česnekem a medem apod.  

Zdraví je komplexní záležitost a každý jsme jiný, o tom žádná. Pokud máte vážnější či dlouhodobé zdravotní obtíže, je vhodné je konzultovat s odborníkem, se kterým nastavíte individuální plán přímo pro vás. Pamatujte na péči o svůj střevní mikrobiom, zaměřujte se na prevenci a podchycení nutričních nedostatků včas, posilujte svůj organismus s adaptogeny a vitálními houbami. Nezapomínejte na kvalitní spánek, redukci stresu, pohyb na čestvém vzduchu a společnost svých blízkých. Pečujte o sebe :)

Autor: Mgr. Anna Fabiánová, Farmaceutka a specialistka na funkční výživu

Kontakt: anna@wugi.cz

..................

Reference:

1) Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3957428/

2) Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6212925/

3) Selenium, Selenoproteins and Viral Infection: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31487871/

4) Zinc as a Gatekeeper of Immune Function: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748737/

5) Challenges in the Diagnosis of Magnesium Status: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163803/

6)  Magnesium and the Immune Response: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128021682000269

7) Immunomodulatory Properties of Coriolus versicolor: The Role of Polysaccharopeptide: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5592279/

8) Immune Modulation From Five Major Mushrooms: Application to Integrative Oncology: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684115/

9) Zinc and respiratory tract infections: Perspectives for COVID‑19 (Review): https://www.spandidos-publications.com/10.3892/ijmm.2020.4575

10) Vitamin D deficiency 2.0: an update on the current status worldwide: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7091696/

11) Vitamin D deficiency and the COVID-19 pandemic: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7256612/

12) Proton pump inhibitors and risk of vitamin and mineral deficiency: evidence and clinical implications: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110863/