Jablečný hrníčkový koláč s kefírovým krémem
Jednoduchý hrníčkový koláč, kde těsto tvoří jeden hrnek mouky, půl hrnku přírodního cukru, 3 vejce a roztopené ghí. Upravený recept na klasický piškot vylepšený o špaldovou mouku a ghí. Proč právě tyto dvě suroviny použít se dočtete pod receptem. Zaručený poměr surovin, který můžete doplnit o jakékoliv ovoce, ať už máte přebytky hrušek nebo švestek, fungovat bude cokoliv. Pro bezlepkovou verzi lze použít pohankovou mouku ve stejném poměru. A navrch chuť doladí kefírový krém zdobený čokoládou.
Potřebujete
- 4 velká jablka
- 3 vejce
- ½ hrnku přírodního nerafinovaného cukru (120 g)
- ¼ hrnku změklého a vychladlého ghí (100 g)
- šťáva z 1 citronu
- ¼ lžičky vanilky
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
- 1 hrnek BIO celozrnné špaldové mouky (125 g)
Kefírový krém
- 500 ml domácího kefíru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce medu nebo moučkového cukru
- hoblinky čokolády
Postup
- Nejprve si dejte vykapat mléčný kefír na sítko vyložené plátýnkem. Nechte na lince několik hodin, ideálně přes noc. Pokud nestíháte, nechte vykapávat 2 hodiny a poté zkuste ještě přebytečnou vodu vymačkat pomocí plátýnka rukama.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Nejdříve si nakrájejte jablka na 2 cm kostičky. Pokud chcete můžete je oloupat, my necháváme se slupkou. Nachystejte si koláčovou formu a vymažte ji olejem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem a přemístěte do ní nakrájená jablíčka.
- Pozor všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Vejce dejte do misky, přidejte špetku soli a začněte šlehat robotem. Jakmile jsou vejce zpěněná přidávejte postupně po třech částech cukr. Až je pěna hezky vyšlehaná, stěrkou zapracujte citronovou šťávu, vanilku i skořici.
- Po částech stěrkou zapracujte prosátou mouku. Nakonec nalijte po částech roztopené a vychladlé ghí a opatrně stěrkou míchejte.
- Nalijte na nakrájená jablíčka a rozprostřete rovnoměrně stěrkou.
- Pečte ve vyhřáté troubě asi 35 minut. Propečení zkontrolujte pomocí špejle a zlatavého povrchu.
- Vyšlehejte si smetanu do tuha. Vykapaný kefír oslaďte lžící cukru nebo medu a vmíchejte do něj opatrně šlehačku stěrkou.
- Koláč ozdobte krémem, posypte hoblinkami čokolády a podávejte.
Proč ghí místo másla?
Máslo neodolává vysokým teplotám, a proto jej na pečení nedoporučujeme. Přepuštěné máslo ghí odolává vysokým teplotám a neničí se v něm zdraví prospěšné látky. Máslo používejte ve studené kuchyni nebo pouze krátce zahřejte.
Proč klasický cukr a ne jiné alternativy?
Ve Wugi se snažíme o omezení cukru v co největší míře to jde, nechceme jen nahradit bílý cukr medem, javorovým sirupem nebo jiným sladidlem. Jde nám o snížení přidaného cukru. Aby tenhle koláč byl nadýchaný, jednoduše cukr použít musíte, nefunguje ani ubrání cukru. Jedná se proto o dezert, který si dopřejete výjimečně, není to o každodenní záležitosti.
Proč špaldová celozrnná mouka místo bílé pšeničné?
Špalda je původní odrůda pšenice. Špaldová mouka je bohatá na vitamíny, minerály i vlákninu. Je zdravější alternativou k obyčejné bílé mouce, která je vymletá a chudá na živiny.
Bezlepkový jablečný koláč
Špaldovou celozrnnou mouku nahraďte za pohankovou ve stejném poměru. I v bezlepkové verzi je těsto krásně nadýchané.
Autorka receptu:
Tereza Marečková