Zdravý koláč k obědu či snídani, který neobsahuje žádný přidaný cukr a přitom si na něm pochutná celá rodina. Můžete připravit klasický koláč z jáhel nebo vyzkoušet zajímavou verzi s quinoou. A funguje to i půl na půl. Neřekneme, která verze je lepší, musíte to jednoduše vyzkoušet. Sladkost koláče upravíte jednoduše přidáním nebo ubráním povidel či sušené moruše. Je to takový náš super (už ne tajný) trik. Rozmixovaná moruše na prášek je totiž skvělým sladícím prostředkem.

Potřebujete

  • 150 g jáhel nebo quinoi
  • 50 ml vodního kefíru
  • 750 ml vody, plnotučného BIO mléka nebo kokosového mléka (bez aditiv)
  • 150 g povidel nebo odvařené švestky
  • 450 g nastrouhaných jablek klidně i se slupkou
  • 80 g rozinek
  • 4 vejce
  • 3 lžíce tapiokového škrobu (lze vynechat)
  • 2 lžíce skořice
  • špetka soli
  • ghí nebo kokosový olej na vymazání
  • pro větší výživnost můžete přidat bio tvaroh cca 150–⁠200 g
  • Tip: na doslazení můžete přidat ještě sušenou bio moruši rozmixovanou na prášek, množství dle chuti podle toho, jak moc chcete koláč sladký (50-150 g)

Na dozdobení a dodání probiotik

Postup

  1. Jáhly nebo quinou propláchněte, zalijte čerstvou vodou s vodním kefírem a nechte přes noc na lince namáčet.
  2. Ráno vodu slijte, spařte 2x vařící vodou (zbavíte tím jáhly či quinou hořké chuti), přidejte vodu nebo (kokosové) mléko, špetku soli a dejte vařit. U quinoi bohatě postačí 600 ml tekutiny. Občas míchejte a vařte tak dlouho, dokud nedocílíte kašovité konzistence. 
  3. Zapněte si troubu na 180°C. Kaši nechte mírně vychladnout a vmíchejte do ní vejce. Mezitím si nastrouhejte v robotu nebo ručně jablka, smíchejte s tapiokovým škrobem, přidejte rozinky a skořici a případně rozmixovanou sušenou moruši.
  4. Koláčovou formu vymažte, navrstvěte na ní polovinu směsi z jáhel nebo quinoi a potřete polovinou připravených povidel. Na to dejte směs z jablek a potřete zbytkem povidel. Nakonec přikryjte zbytkem kaše.
  5. Dejte do vyhřáté trouby asi na 40 minut, dokud není povrch hezky zlatý, případně zapečte pár minut pod grilem.
  6. Podávejte s domácí zakysanou smetanou a dozdobte lyofilizovaným ovocem.

Autorka receptu:

Tereza Marečková