Jahodové lassi

Umíte si představit něco lepšího než ledově vychlazený kefír s čerstvými jahodami? My rozhodně ne! Proto jsme pro vás připravili českou variaci na legendární indické lassi – tentokrát v hlavní roli s jahodami, které milujeme všichni. Spojení kefíru, vody a kostek ledu vás během vteřiny ochladí a osvěží i v tom největším parnu. O svěžest se postará máta, která dodá nápoji ten správný letní šmrnc a sůl navíc doplní minerály, které v horku potřebujete.
Potřebujete
- 300 ml mléčného kefíru (můžete vyzkoušet i rostlinnou verzi s kokosovým kefírem)
- 300 ml vody nebo mléka
- 2 hrsti ledu
- 200 g jahod (nemáte čerstvé jahody, ale máte na ně chuť? Vsaďte na tyto české lyofilizované jahody.)
- špetka vanilky
- 2 velké hrsti máty
- velká špetka soli
- špetku kardamonu
- můžete přidat pár vstřiků růžové vody do každé sklenice
Tip:
Nezvládáte v horku moc jíst? Pozor, aby vám nechyběly důležité živiny, zejména bílkoviny. Do lassi můžete přidat také kolagen nebo kvalitní protein a zvýšit výživnost.
Postup
- Jahody očistěte a dejte do mixovací nádoby, přidejte kefír, mléko nebo vodu, mátu, kardamom, vanilku, sůl a rozmixujte. Můžete rozmixovat i s ledem nebo nechat na podávání.
- Lassi rozdělte do sklenic s ledem a ozdobte jahodami. Dobrou chuť.
Mangové lassi – exotická kombinace
Potřebujete
- 300 ml mléčného kefíru
- 300 ml vody nebo mléka
- 2 hrsti ledu
- 1 mango
- 2 velké hrsti máty nebo meduňky
- velká špetka soli
- špetka kardamomu
Postup
- Mango oloupejte, nakrájejte a dejte do mixovací nádoby, přidejte kefír, mléko nebo vodu, mátu, kardamom, sůl a rozmixujte.
- Nachystejte si sklenice s ledem a nalijte do nich lassi. Ozdobte plátkem manga. Dobrou chuť.
Autorka receptu
Tereza Marečková