Kopřivy. Pro někoho plevel, pro jiné zase bylina neuvěřitelné síly. Teď na jaře je nejlepší čas pro přidání kopřivy do jídelníčku. Je zdrojem důležitého antioxidačního zeleného barviva chlorofylu, který podporuje hojení ran, detoxikaci a regeneraci buněk, zlepšuje krvetvorbu a alkanizuje tělo. Kopřivy pomáhají při nemocech kloubů, krvácení z dásní, chudokrevnosti (anémii), cukrovkce i akné. Takové jarní protistárnoucí smoothie.

Potřebujete

Tip:

  • pro delší pocit zasycení přidejte bílkoviny - kolagen, protein nebo kvalitní mléčný výrobek, jako tvaroh či skyr

Postup

Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte.

Tip

Protein ani kolagen nemusíte v receptech použít, ale smoothie nebude obsahovat dostatek bílkovin pro dospělého člověka a nebude tak plnohodnotnou snídaní ani vydatnou svačinou. Dětem je do jídla nedávejte nebo upravte množství adekvátně jejich věku a potřebě bílkovin.

Kopřiva působí pozitivně u:

  • alergie, senná rýma
  • artritida, dna
  • vypadávání vlasů
  • působí podpůrně u celiakie, obecně příznivý vliv na zažívání
  • kožní problémy
  • chudokrevnost
  • povzbuzení metabolismu (očista jater a žlučníku)
  • podporuje ženský hormonální systém, podporuje tvorbu mateřského mléka
  • močové cesty (je močopudná, rozpouští ledvinové kameny)