3x jak na teplé kaše, které si uchovávají probiotika

3x jak na teplé kaše, které si uchovávají probiotika

Jak si připravit kaše přes noc teplé a zachovat v nich důležitá probiotika z domácího kefíru? Mám pro vás celkem 3 tipy, jak na to, protože v zimě nebo lidem s oslabeným trávením studené do žaludku nesvědčí.

Připravte si kaši přes noc tak, jak ji máte rádi. My nejčastěji mícháme vločky s domácím kefírem (klasickým nebo vegan), ořechovými másly, semínky a lyofilizovaným ovocem. Spoustu skvělých příchutí najdete v receptech.

Kaše připravujeme přes noc, protože díky noční fermentaci dochází k rozkladu antiživin a důležité látky, vitamíny a minerály jsou pro naše tělo přístupnější. Kaše přes noc je snáze stravitelná a obsahuje spoustu probiotických bakterií, které jsou prospěšné pro naše střeva.

Vše o kaších přes noc se dočtete v našem E-BOOKU ZDARMA

WUGI E-book o kaších přes noc (#overnightoats) - zdarma

Ráno je kaše hotová a tady jsou 3 způsoby, jak ji ohřát:

1. Postavte sklenici či misku s hotovou kaší do hrnce s horkou vodou, kde ji nechte pár minutek prohřát. Trošku horké vody můžete také přilít ke kaši a promíchat. Kaše bude lehce teplá (vlažná) a máte jistotu, že tím nezabijete důležité probiotické bakterie, které se v kaši nachází. 

Jak na teplé kaše přes noc WUGI

2. Druhý způsob je také ještě šetrný k probiotickým bakteriím a snaží se jich zachovat co nejvíc. Postupujeme tak, že kaši necháme přes noc fermentovat bez ovoce. Ráno nakrájíme například jablko na malé kousky, které pár minut podusíme v hrnci s trochou vody nebo přepuštěného másla. Jablíčko hezky změkne, rozvoní se a zesládne. Teplé podušené jablko přendáme do misky, navrch přidáme kaši fermentovanou přes noc a lehce promícháme. Všechna probiotika se díky tomu zcela neuvaří, živiny, které jsou teplotně nestabilní nezničí a kaši máte přesto hezky teplou.

Jak na teplé kaše přes noc WUGI

3. Třetí způsob už probiotikům šetrný není, ale jde o přípravu vhodnou při oslabeném žaludku, který potřebuje ráno nastartovat trávení šetrně a něčím teplým. Kaši fermentovanou přes noc ráno přendejte do hrnce, pokud je příliš hustá, přilijte trošku vody a za stálého míchání celou prohřejte. Není nutné ji vařit. Záleží, jak moc budete kaši zahřívat, ale probiotika vůči teplu odolná nejsou a zničí se. Snadno je ale zase doplníte sklenicí čerstvého domácího kefíru. Dobrou chuť!

Jak na teplé kaše přes noc WUGI