Jak poznat kvalitní čokoládu
Čtete složení čokolády? Pokud ano, tak jste jistě nadšení, že daná čokoláda obsahuje jen hrstku surovin a ještě je za přijatelnou cenu. Jenže ono to není tak jednoduché. Víte co je to alkalizace kakaa a že přímo ovlivňuje (ne)kvalitu dané tabulky čokolády? V následujícím článku se podíváme na chemické úpravy kakaa a tím i nekvalitní druhy čokolád. Naučíme vás, jak si vybrat správnou čokoládu, která se může pyšnit označením superpotravina.
Co ovlivňuje kvalitu čokolády
Čokoláda je výrobek z fermentovaných, pražených a mletých bobů kakaovníku. Kvalita bobů a jejich úprava ovlivňuje velkou část látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví.
Při výrobě čokolády může být problémem nahrazení kakaového másla jiným tukem. Kakaové máslo je velmi žádána surovina, která se hojně využívá při výrobě čokolády, a dále zejména v kosmetickém nebo farmaceutickém průmyslu. Pro mnoho výrobců je tedy ekonomičtější použít do výroby čokolády levnější rostlinné oleje a kakaové máslo prodat kosmetických firmám.
Co obsahuje kvalitní čokoláda
Kvalitní čokoláda by měla být v první řadě vyrobena z kvalitní vstupní suroviny, což jsou výběrové kakaové boby, které neprochází žádnou chemickou úpravou (především alkalizací). Jedná se o nealkalizovanou čokoládu. Dále se podle obsahu kakaa přidává sladidlo. Čokoláda může být slazená cukrem, třtinovou šťávou, kokosovým cukrem nebo medem. Dále kakaové máslo, koření a další kvalitní dochucovadla. A to přírodní ořechy, ovoce, sušené mléko, ale i alkohol nebo jiné ingredience. Podívejte se na nejrůznější druhy čokolád.
Opravdu výběrové čokolády jsou pak tzv. single origin a nesou název země, kde se kakaové boby vypěstovaly.
Co je to alkalizace kakaa
Alkalizace je chemický proces, kdy se kakaové boby horší kvality upravují například pomocí uhličitanu draselného, aby se potlačila jejich přílišná kyselost a hořkost. Nejen, že kakao výrazně ztmavne, ale také se zničí větší část antioxidantů. Takže čím tmavší kakao, tím hůř.
Kakao holandského typu
Holandské kakao nese svůj název po objeviteli alkalizace Coenraad van Houten z Nizozemí. Ten zjistil, že pokud do kakaa přidá regulátory kyselosti čili alkalizační činidla, tak se kakao lépe rozpouští, je tmavší a má příjemnější chuť. Jedná se o vznešený název metody, který z kakaa dělá ultra zpracovanou potravinu.
Regulátory kyselosti známé jako E 501, E 500, E 500 by měly být uvedeny na obalu dle nařízení EU. Avšak často tomu tak není.
Kvalitní RAW nealkalizované kakao na pečení, RAW dezerty i přípravu horké čokolády najdete zde.
Existuje alergie na čokoládu?
Mnoho lidí tvrdí, že ano, ale není to tak jednoduché. Jedná se spíše o alergii na samotné kakao nebo na nějakou látku obsaženou v čokoládě. Kakao je často chemicky upravená surovina, proto může vznikat alergie na některé regulátory kyselosti nebo na jiné ultra zpracované přísady, které se do konvenčních čokolád přidávají. Doporučujeme tedy při senzitivitě na čokoládu vyzkoušet malé množství kvalitní čokolády a při dobré snášenlivosti postupně zvyšovat množství.
Ručně vyráběná čokoláda
Mezi kvalitní české čokolády můžeme zařadit například Ajala čokolády. Jedná se o čokoládu vyrobenou z výběrových kakaových bobů, které se následně ručně třídí (neboli Bean to bar). Poté se velmi šetrně kakaové boby upraží, nadrtí a zbaví slupek. Na řadu přichází mletí v žulovém mlýně, což je velmi šetrné, jelikož se boby zahřívají pouze přirozeným třením. Do bobů se přidá sušená třtinový šťáva a vše se společně mele dva až tři dny. Následně se nechá čokoláda ve větších blocích odpočívat, aby se mohla temperovat. Temperování je proces při kterém se čokoláda zahřeje, poté zchladí a zase zahřeje. A to především kvůli výsledné struktuře. Čokoláda se naplní do forem, vychladí a zabalí.
Zdravá čokoláda znamená patřičné benefity pro zdraví
Kakao obsahuje více fenolických antioxidantů než jiné potraviny. Dále obsahuje theobromin, což je antioxidant, který působí na organismus podobně jako kofein, který čokoláda v malé míře také obsahuje. Flavonoidy (antioxidační látky) mají příznivé účinky na:
- snížení krevního tlaku,
- zlepšení funkce cév,
- inzulinovou rezistenci,
- dobrou náladu,
- kognitivní funkce,
- zdraví kůže,
- snížení zánětu atd.
Kvalitní kakao zaručuje čokoládě velké množství nutričních látek především minerálu a antioxidantů. Jaká je konkrétní denní dávka této super potraviny? Přestože máme konkrétní doporučení na denní dávku zeleniny, ovoce nebo dokonce alkoholu u čokolády musíme ještě chvíli počkat, než nám ji lékař předepíše na konkrétní nemoc. Pojďme se tedy řídit vlastním rozumem a svými chuťovými pohárky a dopřejme si pravidelně dávku té nejkvalitnější čokolády.
Pokud byste potřebovali s výběrem poradit, napište mi do odborné poradny.
Mgr. Anna Fabiánová
Farmaceutka a terapeutka funkční výživy
ZDROJE:
https://www.scribd.com/document/335307170/DTEST-2015-11
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18710243/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kakao