Čtete složení čokolády? Pokud ano, tak jste jistě nadšení, že daná čokoláda obsahuje jen hrstku surovin a ještě je za přijatelnou cenu. Jenže ono to není tak jednoduché. Víte co je to alkalizace kakaa a že přímo ovlivňuje (ne)kvalitu dané tabulky čokolády? V následujícím článku se podíváme na chemické úpravy kakaa a tím i nekvalitní druhy čokolád. Naučíme vás, jak si vybrat správnou čokoládu, která se může pyšnit označením superpotravina.

Co ovlivňuje kvalitu čokolády

Čokoláda je výrobek z fermentovaných, pražených a mletých bobů kakaovníku. Kvalita bobů a jejich úprava ovlivňuje velkou část látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. 

Při výrobě čokolády může být problémem nahrazení kakaového másla jiným tukem. Kakaové máslo je velmi žádána surovina, která se hojně využívá při výrobě čokolády, a dále zejména v kosmetickém nebo farmaceutickém průmyslu. Pro mnoho výrobců je tedy ekonomičtější použít do výroby čokolády levnější rostlinné oleje a kakaové máslo prodat kosmetických firmám.

Co obsahuje kvalitní čokoláda

Kvalitní čokoláda by měla být v první řadě vyrobena z kvalitní vstupní suroviny, což jsou výběrové kakaové boby, které neprochází žádnou chemickou úpravou (především alkalizací). Jedná se o nealkalizovanou čokoládu. Dále se podle obsahu kakaa přidává sladidlo. Čokoláda může být slazená cukrem, třtinovou šťávou, kokosovým cukrem nebo medem. Dále kakaové máslo, koření a další kvalitní dochucovadla. A to přírodní ořechy, ovoce, sušené mléko, ale i alkohol nebo dokonce sušený žitný chléb. Podívejte se tady.

Opravdu výběrové čokolády jsou pak tzv. single origin a nesou název země, kde se kakaové boby vypěstovaly.

Kvalitní čokoláda Ajala - Bean to bar, z nealkalizovaných kakaových bobů - www.wugi.cz

Co je to alkalizace kakaa

Alkalizace je chemický proces, kdy se kakaové boby horší kvality upravují například pomocí uhličitanu draselného, aby se potlačila jejich přílišná kyselost a hořkost. Nejen, že kakao výrazně ztmavne, ale také se zničí větší část antioxidantů. Takže čím tmavší kakao, tím hůř.

Kakao holandského typu

Holandské kakao nese svůj název po objeviteli alkalizace Coenraad van Houten z Nizozemí. Ten zjistil, že pokud do kakaa přidá regulátory kyselosti čili alkalizační činidla, tak se kakao lépe rozpouští, je tmavší a má příjemnější chuť. Jedná se o vznešený název metody, který z kakaa dělá ultra zpracovanou potravinu

Regulátory kyselosti známé jako E 501, E 500, E 500 by měly být uvedeny na obalu dle nařízení EU. Avšak často tomu tak není.

Kvalitní RAW nealkalizované kakao na pečení, RAW dezerty i přípravu horké čokolády najdete zde.

Kvalitní kakao Goodie - RAW, nealkalizované, přírodní www.wugi.cz

Existuje alergie na čokoládu?

Mnoho lidí tvrdí, že ano, ale není to tak jednoduché. Jedná se spíše o alergii na samotné kakao nebo na nějakou látku obsaženou v čokoládě. Kakao je často chemicky upravená surovina, proto může vznikat alergie na některé regulátory kyselosti nebo na jiné ultra zpracované přísady, které se do konvenčních čokolád přidávají. Doporučujeme tedy při senzitivitě na čokoládu vyzkoušet malé množství kvalitní čokolády a při dobré snášenlivosti postupně zvyšovat množství.

Ručně vyráběná čokoláda

Mezi kvalitní české čokolády můžeme zařadit například Ajala čokolády. Jedná se o čokoládu vyrobenou z výběrových kakaových bobů, které se následně ručně třídí (neboli Bean to bar). Poté se velmi šetrně kakaové boby upraží, nadrtí a zbaví slupek. Na řadu přichází mletí v žulovém mlýně, což je velmi šetrné, jelikož se boby zahřívají pouze přirozeným třením. Do bobů se přidá sušená třtinový šťáva a vše se společně mele dva až tři dny. Následně se nechá čokoláda ve větších blocích odpočívat, aby se mohla temperovat. Temperování je proces při kterém se čokoláda zahřeje, poté zchladí a zase zahřeje. A to především kvůli výsledné struktuře. Čokoláda se naplní do forem, vychladí a zabalí.

Kvalitní česká čokoláda Ajala Bean to bar z nealkalizovaných kakaových bobů www.wugi.cz

Značka My Raw Joy sází na jiný způsob zpracování čokolády, což je kakao v raw kvalitě. Jedná se o bio nepražené kakao a díky tomu si zachová veškeré enzymy a výživné látky. Do čokolády jsou přidány ještě aktivované ořechy (které jsou lépe stravitelné), kvalitní nedoslazované ovoce či jiné suroviny a žádný rafinovaný cukr. Díky tomu se jedná o velmi zdravou čokoládu.

Kvalitní čokolády My Raw Joy z nealkalizovaného kakaa www.wugi.cz

Zdravá čokoláda = patřičné benefity pro zdraví

Kakao obsahuje více fenolických antioxidantů než jiné potraviny. Dále obsahuje theobromin, což je antioxidant, který působí na organismus podobně jako kofein, který čokoláda v malé míře také obsahuje. Flavonoidy (antioxidační látky) mají příznivé účinky na:

  • snížení krevního tlaku,
  • zlepšení funkce cév,
  • inzulinovou rezistenci,
  • dobrou náladu,
  • kognitivní funkce,
  • zdraví kůže,
  • snížení zánětu atd.

Kvalitní kakao zaručuje čokoládě velké množství nutričních látek především minerálu a antioxidantů. Jaká je konkrétní denní dávka této super potraviny? Přestože máme konkrétní doporučení na denní dávku zeleniny, ovoce nebo dokonce alkoholu u čokolády musíme ještě chvíli počkat, než nám ji lékař předepíše na konkrétní nemoc. Pojďme se tedy řídit vlastním rozumem a svými chuťovými pohárky a dopřejme si pravidelně dávku té nejkvalitnější čokolády.

Kvalitní čokoláda existuje www.wugi.cz

ZDROJE:

https://www.ajala.cz/o-nas

https://cs.myrawjoy.com/

https://www.scribd.com/document/335307170/DTEST-2015-11

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/?fbclid=IwAR0RvlEx7g46GFw_xr0PFR1WewgkZq6rhw-wHPAX4INTUegCU9LI2dH9QTc

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18710243/

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.108.827022?fbclid=IwAR0YBdn9YP6ISH5JXPS8E1-8d7VOLRpzBG1oS0yqTuWAgP-sWqIRVzPVb1g

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kakao