Domácí granola z opravdových surovin. Potřebujete pár ingrediencí, jednu mísu, 12 minut vyhřáté trouby a provoníte celý dům. Hezky křupe a chutná celé rodině, proto si ji udělejte do zásoby do pár sklenic a máte rychlou snídani i svačinu vždy po ruce. Hodí si i jako ozdoba různých pečených i nepečených dezertů.

Jo a pozor! Víte, kdy při přípravě granoly přidávat ořechy, abyste ze zdravých neudělaly nezdravé?

Potřebujete

  • 3 velké hrnky vloček - ovesné nebo bezlepkovou variantu - bezlepkové ovesné, jáhlové, rýžové, pohankové apod.
  • 1 a půl hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek nasekaných ořechů (různé druhy)
  • 1/2 hrnku směsi semínek (konopné, chia, dýňové, slunečnicové)*
  • 1/2 hrnku roztopeného kokosového oleje
  • dle chuti 2 - 3 lžíce javorového sirupu, sladěnky nebo čekankového sirupu, příp. špetka stévie
  • čtvrt lžičky pravé vanilky (používám vanilkový prášek od Sonnentoru)
  • libovolně můžete přidávat: kokosové lupínky, RAW kakao nebo Ajala čokoládu Elixír, sušená bio moruše nebo nadrobno nakrájené sušené nesířené meruňky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160°C. Vločky, kokos a vanilku smíchejte v misce. Přilijte kokosový olej a přidejte javorový sirup/sladěnku/čekankový sirup. Dobře promíchejte, aby se směs v oleji a sirupu rovnoměrně obalila. Směs rozprostřete na plech s pečicím papírem a dejte na 10 minut do trouby.
  2. Po 10 minutách plech vyndejte, přidejte oříšky a semínka, promíchejte a dejte ještě na 2 minutky dopéct do trouby. Ořechy a semínka (a případně další suroviny z libovolných) nedávám na celou dobu pečení, aby se nepřipekly a zdravé tuky se neničily vysokými teplotami.
  3. Poté nechte zcela vychladnout a přendejte do sklenic.
  4. Skladujte ve špajzce a spotřebujte zhruba do měsíce. Podáváme s domácím mléčným nebo kokosovým kefírem a ořechovými másly.

*Lněné semínko do směsi nepoužívám, melu si jej do kaší čerstvé chvilku před konzumací. Obal nenamletého semínka, pokud jej nerozkoušeme, není náš trávicí trakt schopen narušit, a tak se k jeho zdravým tukům a dalším látkám nedostaneme. Zároveň není vhodné si jej mlít dopředu, protože jeho ceněné tuky rychle na vzduchu oxidují a ze zdravého se stává "žluklé" a nezdravé. Semínko si proto melte v mlýnku nebo nadrťte v hmoždíři chvilku před konzumací.