Panna cotta - nejjednodušší dezert ever nebo noční můra? Patříte k lidem, kteří ji milují nebo k lidem, kteří na ní nevidí nic zvláštního? Nás domácí panna cotta nadchla, a tak ji v následujícím receptu najdete hned ve 2 verzích - s rozpečenými jahodami a se slaným karamelem z datlí. Prozradíme vám také tipy, abyste tento dezert zvládli levou zadní a ještě potěšili svůj mikrobiom.

Potřebujete

Postup

  1. Želatinu si namočte ve 2 lžících vody alespoň na 10 minut. 
  2. Mezitím si zahřejte smetanu, přidejte vanilku a přiveďte k varu. Vypněte plotnu a ihned v ní rozmíchejte nabobtnalou želatinu. 
  3. Po chvíli ve smetaně rozmíchejte i med. 
  4. Nakonec pomalu vmíchejte kefír pokojové teploty. 
  5. Naplňte 4 skleničky nebo více menších kelímku.
  6. Uložte přes noc do lednice.

Probiotická panna cotta s kefírem s jahodami či slaným karamelem WUGI recepty

Panna cotta s rozpečenými jahodami

Potřebujete

  • 250 g jahod
  • 2-3 lžíce přírodního cukru nebo erythritolu
  • 1 lžíce balzamikového octu

Postup

  1. Jahody rozkrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny podle velikosti. Vyskládejte na menší pekáč, posypejte cukrem a zakapejte octem.
  2. Dejte péct na 140 °C na 15 minut. Jahody musí změknout.
  3. Vychladlými jahodami ozdobte ztuhlé panna cotty.

Panna cotta se slaným karamelem z datlí

Potřebujete

  • 120 g datlí
  • 2 lžíce ořechového másla
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • špetka vanilky
  • čtvrt lžičky mořské soli

Postup

  1. Datle namočte na hodinu do horké vody.
  2. Všechny ingredience vložte do výkonného mixéru a mixujte do hladka. Podle potřeby přidejte mléko.
  3. Karamelem dozdobte panna cotty a můžete podávat. Zbytek karamelu vám vydrží v uzavřené nádobě v lednici pár dní.

TIPY

  • Smetanu je lepší koupit homogenizovanou v kelímku a ne čerstvou v ,,domečku”, z té se může vysrážet tuk a výsledný vzhled nebude pěkný.
  • Dodržujte přesné množství želatiny, jinak bude dezert příliš tuhý. Panna cotta může být spíše tekutější, jelikož je to dezert do skleničky.
  • Kefír musí mít pokojovou teplotu, jinak se vysráží.
  • Smetanu dovedeme k varu, ale stále ji hlídáme, aby nevykypěla.
  • Skleničky uzavřeme do velké krabice, aby nám dezerty nepřebraly pachy lednice.

    Dobrou chuť :)

    Autorka receptu:

    Tereza Marečková

    Domácí probiotická panna cotta s kefírem WUGI recepty