Jednoduchá probiotická panna cotta s kefírem
Panna cotta – nejjednodušší dezert ever nebo noční můra? Patříte k lidem, kteří ji milují nebo k lidem, kteří na ní nevidí nic zvláštního? Nás domácí panna cotta nadchla, a tak ji v následujícím receptu najdete hned ve 2 verzích – s rozpečenými jahodami a se slaným karamelem z datlí. Prozradíme vám také tipy, abyste tento dezert zvládli levou zadní a ještě potěšili svůj mikrobiom.
Potřebujete
- 250 ml smetany ke šlehání minimálně 30 % tuku
- 250 ml domácího mléčného kefíru
- 2 menší lžičky práškové želatiny (od volně pasoucích se zvířat) (3 g)
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce medu
- polovina vanilkového lusku nebo špetka mleté vanilky
Postup
- Želatinu si namočte ve 2 lžících vody alespoň na 10 minut.
- Mezitím si zahřejte smetanu, přidejte vanilku a přiveďte k varu. Vypněte plotnu a ihned v ní rozmíchejte nabobtnalou želatinu.
- Po chvíli ve smetaně rozmíchejte i med.
- Nakonec pomalu vmíchejte kefír pokojové teploty.
- Naplňte 4 skleničky nebo více menších kelímku.
- Uložte přes noc do lednice.
Panna cotta s rozpečenými jahodami
Potřebujete
- 250 g jahod
- 2-3 lžíce přírodního cukru nebo erythritolu
- 1 lžíce balzamikového octu
Postup
- Jahody rozkrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny podle velikosti. Vyskládejte na menší pekáč, posypejte cukrem a zakapejte octem.
- Dejte péct na 140 °C na 15 minut. Jahody musí změknout.
- Vychladlými jahodami ozdobte ztuhlé panna cotty.
Panna cotta se slaným karamelem z datlí
Potřebujete
- 120 g datlí
- 2 lžíce ořechového másla
- 1 lžíce kokosového oleje
- špetka vanilky
- čtvrt až půl lžičky mořské soli
Postup
- Datle namočte na hodinu do horké vody.
- Datle slijte a všechny ingredience vložte do výkonného mixéru a mixujte do hladka. Podle potřeby zřeďte vodou.
- Karamelem dozdobte panna cotty a můžete podávat. Zbytek karamelu vám vydrží v uzavřené nádobě v lednici pár dní.
TIPY
- Smetanu je lepší koupit homogenizovanou v kelímku a ne čerstvou v ,,domečku”, z té se může vysrážet tuk a výsledný vzhled nebude pěkný.
- Dodržujte přesné množství želatiny, jinak bude dezert příliš tuhý. Panna cotta může být spíše tekutější, jelikož je to dezert do skleničky.
- Kefír musí mít pokojovou teplotu, jinak se vysráží.
- Smetanu dovedeme k varu, ale stále ji hlídáme, aby nevykypěla.
- Skleničky uzavřeme do velké krabice, aby nám dezerty nepřebraly pachy lednice.
Dobrou chuť :)
Autorka receptu:
Tereza Marečková