Kaše jménem Espresso (vločky přes noc)
#OvernightOats
Taky máte dny, kdy si ráno potřebujete nejdřív vypít svou kávu a až pak se můžete s někým bavit? To je v pořádku. Ale pro jistotu si nachystejte ještě tuto kaši.
Můžete ji jíst hned nebo chvilku po změknutí vloček, ale nejlepší je nechat ji fermentovat přes noc, kdy se probiotické bakterie z kefíru pustí do tzv. antiživin v kaši a učiní ji snáze stravitelnou. Navíc jsou pro nás z fermentovaných potravin mikroživiny, jako vitamíny a minerály, více dostupné. Připravte si ji proto večer - ráno ušetříte čas a vytěžíte z ní maximum dobrého. Je probiotická, prebiotická a hlavně - moc dobrá.
Dobrou chuť!
Potřebujete
- 2 vrchovaté lžíce másla Espresso
- 2 – 3 lžíce vloček (libovolně - ovesné, bezlepkové, pohankové atd.)
- 2 lžičky chia semínek
- 1 zralý banán*
- cca 200 ml domácího mléčného nebo veganského kefíru
- nebo místo kefíru použijte kombinaci svého oblíbeného (rostlinného) jogurtu a přidejte cca panáka (vodního/mléčného/kokosového) kefíru dle hustoty kaše (pro dodání většího spektra probiotik)
- libovolně 1 lžíce medu, javorového sirupu nebo sladěnky na doslazení
- navíc používám také vanilku nebo skořici
Jak na to
Všechny suroviny kromě banánu smíchejte ve skleničce nebo misce, uzavřete a nechte přes noc na kuchyňské lince. Ráno přimíchejte rozmačkaný banán. Pokud byste banán přimíchali už večer, doporučuji dát přes noc do ledničky.
*Místo banánu chutná také skvěle s nastrouhaným jablíčkem.