Kefírová bábovka se švestkovým přelivem
Tato kefírová bábovka je ideální na snídani nebo svačinu. Je mírně slazená a upečená se špaldovou celozrnnou moukou, takže po ní nedostanete glykemický záchvat. Doporučujeme ji doplnit sklenicí domácího mléčného kefíru a dospělí si do něj mohou přidat 1–2 odměrky kolagenu, pro doplnění bílkovin.
Potřebujete
- 350 ml domácího mléčného kefíru
- 2 vejce
- 100 ml rozehřátého kokosového oleje
- 130 g nerafinovaného přírodního cukru nebo 4 lžíce medu
- 350 g špaldové celozrnné mouky
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- citronová kůra z BIO citronu
- 1 lžička perníkového koření nebo skořice
Švestkový přeliv
- 300 g švestek nebo povidel
- 2 lžíce nealkalizovaného kakaa
Postup
- Vymažte si bábovkou formu a vysypte ji strouhaným kokosem. Troubu předehřejte na 180°C.
- Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Vejce pár minut vyšlehejte metličkou s cukrem.
- Kefír si smíchejte zvlášť s roztopeným vychladlým olejem.
- V další míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, špetkou soli, citronovou kůrou a perníkovým kořením.
- Třetinu moučné směsi přimíchejte k vaječné pěně a krátce promíchejte, pokračujte polovinou směsi kefíru s olejem. Přidejte druhou třetinu mouky a jemně míchejte. Na závěr přidejte poslední třetinu mouky a zbytek kefíru s olejem.
- Naplňte bábovkovou formu a dejte péct na 45-60 minut. (Pokud používáte kameninovou formu, potřebuje péct déle.)
- Mezitím si vypeckujte švestky a dejte je dusit. Jakmile jsou švestky měkké, rozmixujte je tyčovým mixérem a přimíchejte 2 lžíce kakaa. Pokud místo švestek použijete povidla, stačí je smíchat s kakaem.
- Teplou bábovku nechte mírně vychladnout a polijte přelivem.
Autorka receptu:
Tereza Marečková