Tato kefírová bábovka je ideální na snídani nebo svačinu. Je mírně slazená a upečená se špaldovou celozrnnou moukou, takže po ní nedostanete glykemický záchvat. Doporučujeme ji doplnit sklenicí domácího mléčného kefíru a dospělí si do něj mohou přidat 1–2 odměrky kolagenu, pro doplnění bílkovin. 

Potřebujete

  • 350 ml domácího mléčného kefíru 
  • 2 vejce
  • 100 ml rozehřátého kokosového oleje
  • 130 g nerafinovaného přírodního cukru nebo 4 lžíce medu
  • 350 g špaldové celozrnné mouky
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra z BIO citronu
  • 1 lžička perníkového koření nebo skořice

Švestkový přeliv

Postup

  1. Vymažte si bábovkou formu a vysypte ji strouhaným kokosem. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Vejce pár minut vyšlehejte metličkou s cukrem.
  3. Kefír si smíchejte zvlášť s roztopeným vychladlým olejem.
  4. V další míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, špetkou soli, citronovou kůrou a perníkovým kořením.
  5. Třetinu moučné směsi přimíchejte k vaječné pěně a krátce promíchejte, pokračujte polovinou směsi kefíru s olejem. Přidejte druhou třetinu mouky a jemně míchejte. Na závěr přidejte poslední třetinu mouky a zbytek kefíru s olejem.
  6. Naplňte bábovkovou formu a dejte péct na 45-60 minut. (Pokud používáte kameninovou formu, potřebuje péct déle.)
  7. Mezitím si vypeckujte švestky a dejte je dusit. Jakmile jsou švestky měkké, rozmixujte je tyčovým mixérem a přimíchejte 2 lžíce kakaa. Pokud místo švestek použijete povidla, stačí je smíchat s kakaem.
  8. Teplou bábovku nechte mírně vychladnout a polijte přelivem.

Autorka receptu:

Tereza Marečková