Bezlepková buchta slazená banány s kousky čokolády a ořechů. To je přesně ideální snídaně nebo moučník k odpolední kávě. Tahle jednoduchá buchta vás překvapí svojí vláčností. Vyzkoušejte kombinace různých alternativních mouk a dejte nám vědět, jak se vám povedla. Dobrou chuť.

Potřebujete

  • 250 g různé druhy bezlepkových mouk (100 g pohankové či čirokové, příp. lze i odtučněné mandlové, 80 g čirokové, 60 g kokosové mouky)
  • 2 vejce
  • 120 g ghí, sádla nebo kokosového oleje
  • 80 g mléčného kefíru
  • 5 přezrálých banánů
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička sody
  • ½ lžičky soli
  • špetka vanilky
  • 50 g čokolády na kousky
  • 50 g vlašských ořechů na kousky
  • podle potřeby strouhaný kokos (při použití jiných druh mouk)

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 160 °C.
  2. V jedné míse smíchejte mouky, skořici, sůl, vanilku a sodu.
  3. Ve druhé míse smíchejte vejce, kefír, ghí (sádlo či kokosový olej), rozmačkané banány a nasekané ořechy a čokoládu.
  4. Mouky přisypte k tekuté směsi a podle potřeby přidejte strouhaný kokos. Těsto je spíš hustější. Dejte do vymazané koláčové formy a pečte asi 35 minut (každá trouba peče trochu jinak, kontrolujte špejlí).

Autorka receptu:

Tereza Marečková