Kefírové placky s ječnými kroupami a houbami
Kroupy a houby. Kombinace, která funguje božsky. Toto houbové ragú se třemi druhy hub krásně doplňuje kefírové placky. Díky namáčení krup, budou pro tělo lehce stravitelné. A pokud necháte těsto fermentovat několik hodin v lednici, jako bonus získáte i mnohé vitaminy a minerály, které se fermentací aktivují.
Potřebujete
- 100 g BIO ječných krup
- 1 hrnek vodního kefíru
- 20 g sušených hub
- 180 ml vlažné vody na namáčení hub
- 300 g rozpůlených žampionů a shiitake
- 30 g ghí
- 30 g másla
- 2 špetky tymiánu
- 1 stroužek česneku
- 125 ml vývaru nebo vody
- ½ lžíce citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
- 6 lžic mléčného kefíru
- sůl a pepř
- čerstvá řeřicha nebo jiné výhonky na ozdobu
Placky
- 180 g BIO špaldové celozrnné mouky
- 1 ½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- ½ lžičky soli
- 140 g mléčného kefíru
- 2 lžičky sušených bylinek (medvědí česnek, petržel, pažitka)
- 4 lžíce ghí
Postup
- Den předem kroupy zalijte vodou, přidejte k nim hrnek vodního kefíru a nechte přikryté namočené přes noc.
- Všechny suroviny na placky kromě ghí smíchejte dohromady. Rukama vypracujte suché těsto. Těsto asi minutu hněťte a uložte do voskového sáčku nebo do folie alespoň na hodinu do lednice. Klidně i na několik hodin.
- Kroupy dejte do čisté vody a vařte asi 20 minut na skus. Doba vaření se namáčením výrazně zkracuje.
- Sušené houby zalijte vlažnou vodou a nechte stát. V rendlíku rozpusťte ghí, přidejte čerstvé houby, a opékejte je asi 4 minuty. Jakmile změknou, přilijte vývar a česnek a ještě 5 minut vařte.
- Do houbového ragú přidejte sušené houby i s tekutinou, osolte a opepřete. Vařte na mírném plameni ještě 10 minut. Ragú vypněte a vmíchejte máslo, citronovou šťávu, kůru a kroupy.
- Těsto na placky rozdělte na 6 dílů. Z každého dílu udělejte kouli a tu pak vyválejte na placku silnou 2 mm. V nerezové pánvi rozehřejte ghí a každou placku opékejte 2 minuty z každé strany dozlatova. Placky udržujte teplé.
- Na každou placku vrstvěte teplé houbové ragú, dvě lžíce mléčného kefíru a dozdobte řeřichou.
TIPY
- Namáčením krup se zbavujete antižin, kyselé prostředí pomáhá rozložit vlákninu, která je těžce stravitelná. Tím pomůžeme zrno našemu tělu předtrávit a ulehčíme zažívání.
- Pokud těsto na placky necháte v lednici fermentovat několik hodin, bude mouka lépe stravitelná.
- Používáme zásadně nerezové nádobí. Aby byla pánev nepřilnavá, je nutné ji rozpálit asi 2 minuty na střední teplotu, poté po celé ploše rozlít vhodný tuk a můžete restovat placky. Další tuk není nutné přidávat, ale pro lepší chuť si klidně přidejte.
- Nejlepší tuky na restování s vysokým kouřovým bodem jsou kokosový olej, přepustěné máslo ghí, olivový olej a sádlo.
- Jedná se o bezmasé jídlo chudší na bílkoviny. Další bílkoviny doporučujeme doplnit masem, vejcem nebo alespoň sýrem.
Autorka receptu:
Tereza Marečková