Těsto na tyto skvělé kefírové vafle je univerzální a dá se použít i na lívance nebo trhanec. Slanou verzi stačí obložit pošírovaným vajíčkem, dušeným špenátem a plátkem sýru. Pokud se stravujete bezlepkově, uvádíme i recept s čirokovou moukou. My je máme nejraději s ořechovým máslem, domácími povidly a domácí zakysanou smetanou. PROSÍM POZOR. Tato zakysanka způsobuje závislost a pravděpodobně už jinou nebudete chtít.

Potřebujete

  • 200 g BIO špaldové celozrnné mouky
  • 500 ml Wugi mléčného kefíru
  • 2 šťastná vajíčka
  • 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Na servírování

Kefírové valfe www.wugi.cz

Postup

  1. Nejdříve doporučujeme začít s domácí kysanou smetanou, kterou je nutné minimálně den dopředu smíchat a nechat odpočívat při pokojové teplotě. Před podáváním je vhodné ji ještě pár hodin vychladit v lednici.
  2. Těsto si můžete také připravit dopředu. Smíchejte mouku, kefír a nechte přes noc odpočívat na lince. Ráno jen přidejte vejce, kypřící prášek, sůl a vanilku. Pokud nestíháte a děláte těsto na poslední chvíli, musí mít všechny ingredience na těsto pokojovou teplotu.
  3. Vaflovač si zahřejte a postupně vafle opékejte do zlatova.
  4. Podávejte s kysanou smetanou, kešu máslem, povidly a nasekanou čokoládou.

TIPY

  1. Nemáme rádi teflonové i jiné škodlivé povrchy na nádobí. Ještě jsme neobjevili povrch vaflovače, který by nám vyhovoval. Proto můžete těsto využít i na lívance nebo trhanec a připravit na nerezové pánvi.
  2. Postup na přípravu na nerezové pánvi je následovný. Nejprve si pánev rozehřejte na střední teplotu asi 2 minuty a poté po celé pánvi rozlijte vhodný tuk (kokosový olej, olivový olej, sádlo, ghí). Další lívance už můžete dělat nasucho.

Bezlepková verze kefírových vaflí

Recept zůstává stejný, pouze se mění množství kefíru. Čiroková mouka nepotřebuje tolik tekutiny, jako verze s BIO špaldovou celozrnnou moukou.

Potřebujete

  • 200 g BIO čirokové mouky
  • 400 ml mléčného kefíru
  • 2 šťastná vajíčka
  • 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Kefírové valfe www.wugi.cz

Autorka receptu:

Tereza Marečková