Kefírové vánoční hvězdičky aka linecké
Jaké vánoční cukroví nesmí chybět na vašem stole? U nás je to linecké. A prozradíme vám o tomto receptu jednu tajnou věc. Toto těsto nepotřebuje žádnou extra péči, takže můžete experimentovat jak s moukou, tak i s množstvím cukru. Což máme u pečení nejraději, avšak ne moc často se to vyplácí riskovat. Pro bezlepkáře máme pod receptem i poměr pro bezlepkové linecké těsto.
Potřebujete
- 250 g BIO špaldové hladké mouky
- 125 g změklého ghí (používáme místo másla*)
- 60 ml mléčného kefíru
- 60–80 g moučkového nerafinovaného přírodního cukru
- špetka pravé vanilky
Náplň
- domácí marmeláda nebo odvařená hruška
Postup
- Ghí si necháme při pokojové teplotě mírně povolit. Poté všechny ingredience smícháme v pevné těsto. Kefír může být klidně studený, v receptu nepoužíváme droždí ani kypřící prášek. Těsto uložíme na několik hodin do lednice. Klidně na celou noc, aby kefíroví mikrobi udělali za nás tu nejtěžší práci.
- Druhý den si zapneme troubu na 170°C, která se musí zahřívat nejméně 30 minut. Těsto vyválíme po částech a vykrajujeme libovolné tvary. Podle potřeby podsypáváme, ale pracujeme rychle, abychom těsto moc nemačkali. Nezapomeňte do poloviny tvarů udělat kolečka, aby hezky vynikla náplň. Pečeme postupně po jednom plechu asi 6 minut.
- Upečené a vychladlé tvary potřeme marmeládou nebo hruškovými povidly a uložíme do vzduchotěsné nádoby do chladu.
- Cukrovat už není potřeba :)
*Ghí používáme při pečení místo másla, protože lépe odolává vyšším teplotám v troubě a je zdravější.
Bezlepkové vánoční hvězdičky
- 250 g bezlepkové mouky (nepoužíváme běžnou pšeničnou mouku bez lepku**, dobře se nám pracovalo s moukou FREEE směs bílá bez lepku nebo také Eat fit universal, jsou bez aditiv)
- 125 g změklého ghí
- 60 ml mléčného kefíru
- 60–80 g moučkového nerafinovaného přírodního cukru
- špetka pravé vanilky
Postup je stejný jako výše v receptu.
** Bílá moderní pšeničná mouka zbavená lepku není zdravou potravinou. Pozor také na různé bezlepkové směsi vylepšované celou řadou nezdravých aditiv. Pokud nahrazujete lepek, používejte přirozeně bezlepkové potraviny.
Autorka receptu:
Tereza Marečková