Oslavte s námi nadcházející Světový den mikrobiomu. Ke každé objednávce nad 700,- dostanete dárek vodní nebo mléčné kefírové kultury na zkoušku dle vlastního výběru (zvolíte v košíku). Platí do 26.6.

Kefírový cuperník

Tohle je chuť dětství. Maminka vždycky dělala cuperník takhle pozdě v létě, když už byla cuket plná zahrada. Babička jim říkala cukýny a já bych se po nich dneska mohla utlouct. Přidávám proto recept na cuperník s kefírem, nechte si chutnat.

Potřebujete

  • 2 hrnky bezlepkové (např. jáhlové), příp. hladké mouky
  • 1 hrnek nerafinovaného cukru, případně se lze cukru vyhnout a dosladit zralým banánem (či kombinací)
  • 2 vejce
  • 200 ml WUGI domácí mléčný kefír
  • 200 g nastrouhané cukety
  • perníkové koření
  • skořice
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • kypřící prášek do pečiva bez fosfátů

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle a nechejte chvilku pustit tekutinu.
  3. V míse zatím pečlivě promíchejte mouku s cukrem, s kořením, kypřícím práškem a kakaem. Nezapoměňte promíchat každou surovinu.
  4. Přidejte nastrouhanou cuketu, zapracujte do těsta a nakonec přidejte vejce a kefír. Kefír musí mít pokojovou teplotu, jinak by si s kypřícím práškem nerozuměl.
  5. Vylijte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 40 minut.
  6. Výsledkem je nadýchaný cuketový perník s jemnou a vláčnou konzistencí díky kefíru.

Autorka receptu:

Anna Fabiánová