Kefírový cuperník

Tohle je chuť dětství. Maminka vždycky dělala cuperník takhle pozdě v létě, když už byla cuket plná zahrada. Babička jim říkala cukýny a já bych se po nich dneska mohla utlouct. Přidávám proto recept na cuperník s kefírem, nechte si chutnat.
Suroviny
- 2 hrnky bezlepkové (např. jáhlové), příp. hladké mouky
- 1 hrnek nerafinovaného cukru, případně se lze cukru vyhnout a dosladit zralým banánem (či kombinací)
- 2 vejce
- 2 dl WUGI domácí mléčný kefír
- 200 g nastrouhané cukety
- perníkové koření, skořice
- dvě lžíce kvalitního kakaa
- kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
Jak na to
Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle a nechejte chvilku pustit tekutinu. V míse zatím pečlivě promíchejte mouku s cukrem, s kořením, kypřícím práškem a kakaem. Nezapoměňte promíchat každou surovinu. Přidejte nastrouhanou cuketu, zapracujte do těsta a nakonec přidejte vejce a kefír. Vylijte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 40 minut. Výsledkem je nadýchaný cuketový perník s jemnou a vláčnou konzistencí díky kefíru.