Tohle je chuť dětství. Maminka vždycky dělala cuperník takhle pozdě v létě, když už byla cuket plná zahrada. Babička jim říkala cukýny a já bych se po nich dneska mohla utlouct. Přidávám proto recept na cuperník s kefírem, nechte si chutnat.

Suroviny

  • 2 hrnky bezlepkové (např. jáhlové), příp. hladké mouky
  • 1 hrnek nerafinovaného cukru, případně se lze cukru vyhnout a dosladit zralým banánem (či kombinací)
  • 2 vejce
  • 2 dl WUGI domácí mléčný kefír
  • 200 g nastrouhané cukety
  • perníkové koření, skořice
  • dvě lžíce kvalitního kakaa
  • kypřící prášek do pečiva bez fosfátů

Jak na to

Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle a nechejte chvilku pustit tekutinu. V míse zatím pečlivě promíchejte mouku s cukrem, s kořením, kypřícím práškem a kakaem. Nezapoměňte promíchat každou surovinu. Přidejte nastrouhanou cuketu, zapracujte do těsta a nakonec přidejte vejce a kefír. Vylijte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 40 minut. Výsledkem je nadýchaný cuketový perník s jemnou a vláčnou konzistencí díky kefíru.