Kefírový cuperník
Tohle je chuť dětství. Maminka vždycky dělala cuperník takhle pozdě v létě, když už byla cuket plná zahrada. Babička jim říkala cukýny a já bych se po nich dneska mohla utlouct. Přidávám proto recept na cuperník s kefírem, nechte si chutnat.
Potřebujete
- 2 hrnky bezlepkové (např. jáhlové), příp. hladké mouky
- 1 hrnek nerafinovaného cukru, případně se lze cukru vyhnout a dosladit zralým banánem (či kombinací)
- 2 vejce
- 200 ml WUGI domácí mléčný kefír
- 200 g nastrouhané cukety
- perníkové koření
- skořice
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle a nechejte chvilku pustit tekutinu.
- V míse zatím pečlivě promíchejte mouku s cukrem, s kořením, kypřícím práškem a kakaem. Nezapoměňte promíchat každou surovinu.
- Přidejte nastrouhanou cuketu, zapracujte do těsta a nakonec přidejte vejce a kefír. Kefír musí mít pokojovou teplotu, jinak by si s kypřícím práškem nerozuměl.
- Vylijte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 40 minut.
- Výsledkem je nadýchaný cuketový perník s jemnou a vláčnou konzistencí díky kefíru.
Autorka receptu:
Anna Fabiánová