Kokosový kefír z kokosové vody

Kokosový kefír z kokosové vody

Nachystejte si

Postup přípravy

Kokosový kefír je ve světě považován za nejzdravější fermentovaný nápoj. Nebudeme tady ale přehánět, a tak napíšeme, že je dobrý, živý, osvěžující, plný přátelských bakterií, minerálů a prakticky bez cukru - všechno kefírové kultury požraly. Na přípravu vám stačí pouze dvě igredience!

Kokosový kefír - nejzdravější fermentovaný nápoj

Prvotní příprava

1. Do 1 litru kokosové vody vysypete vodní kefírové kultury a sklenici uzavřete. Směs ponecháte stát zhruba 48 hodin při pokojové teplotě.

2. Po 48 hodinách je kokosový kefír hotov. 200 ml hotového kefíru si můžete ponechat stranou pro přípravu dalšího kefíru. Hotový kefír uchovávajte v lednici a během pár dní vypijte.

Příprava další várky z hotového kokosového kefíru

1. Ke 200 ml hotového kokosového kefíru přilijte kokosovou vodu (0,2 – 1 litr). Opět sklenici uzavřete a nechte den až dva stát při pokojové teplotě. Během přípravy kefír ochutnejte a sami se rozhodněte, zda vám chutná připravený za 24 h nebo za 48.

2. Přípravu pomocí 200 ml hotového kokosového kefíru můžete několikrát zopakovat (cca 10x). Abyste udrželi skvělou kvalitu kokosového kefíru a dostatečný počet kefírových kultur, začněte po několika opakováních s novým sáčkem kultur.

Jak dlouho kokosový kefír vydrží?

Fermentace je konzervační proces, pokud se vám do kefíru nedostanou nečistoty, může vydržet několik dní i týden. Uchovávejte jej v uzavřené nádobě v lednici. Kefírové kultury v něm však nevydrží večně, vypijte jej proto co nejdříve.

Chcete vědět, k čemu je kokosový kefír dobrý?

Přečtěte si o kokosovém kefíru více zde.