Kokosový kefír z kokosové vody

Prý je tento kefír nejzdravější fermentovaný nápoj na světě. Nebudeme tady ale přehánět, a tak napíšeme, že je dobrý, živý, osvěžující, plný přátelských bakterií, minerálů a prakticky bez cukru - všechno kefírové kultury požraly. Na přípravu vám stačí pouze dvě igredience.

Postup jednoduše? Sáček vodních kultur nasypte do kokosové vody a nechte den až dva stát na lince. Hotovo. Podrobnosti níže.

Nachystejte si

  • 1 litr kokosové vody
  • WUGI vodní kefírové kultury
  • cukr dle chuti (1 - 2 polévkové lžíce). Cukr není nutný, ale samotná kokosová voda není příliš sladká a přefermentuje rychle. Přidáním cukru bude pak kefír chutově výraznější a obvykle je více perlivý.

Postup přípravy

Kokosový kefír je ve světě považován za nejzdravější fermentovaný nápoj. Nebudeme tady ale přehánět, a tak napíšeme, že je dobrý, živý, osvěžující, plný přátelských bakterií, minerálů a prakticky bez cukru - všechno kefírové kultury požraly. Na přípravu vám stačí pouze dvě igredience.

Prvotní příprava

1. Do 1 litru kokosové vody vysypte vodní kefírové kultury. Můžete, ale nemusíte přdat cukr (1 - 2 polévkové lžíce). Sklenici uzavřete. Směs ponecháte stát zhruba 48 hodin při pokojové teplotě.

2. Po 48 hodinách je kokosový kefír hotov. 200 ml hotového kokosového kefíru si odeberte stranou pro přípravu dalšího kefíru, těchto 200 ml je vhodné použít pro přípravu další várky ihned, aby kefírové kultury nezačaly během čekání na další sladkou tekutinu hladovět. Hotový kefír můžete popíjet nebo přidávat do kefírových smoothie, inspiraci najdete v receptech. Co nestihnete vypít hned, uchovejte v lednici a vypijte ideálně během pár následujících dní (cca do týdne).

Příprava další várky z hotového kokosového kefíru

1. Ke 200 ml hotového kokosového kefíru přilijte kokosovou vodu - množství, jaké chcete - 200 ml – 1 litr. Opět můžete, ale nemusíte přidávat cukr. Sklenici uzavřete a nechte stát při pokojové teplotě. Pokud jste cukr nepřidali, stačí na další fermentaci 1 den. Pokud jste cukr přidali, můžete nechat fermentovat zhruba dva dny, aby kefírové kultury stihly cukr pojíst. Během přípravy kefír ochutnávejte a sami se rozhodněte, po kolika hodinách vám kefír chutná.

2. Po ukončení fermentace postupujte stejně. Odeberte si 200 ml hotového kokosového kefíru, ke kterým můžete opět přilít kokosovou vodu (či i jinou sladkou tekutinu, která pak bude "mixlá" s kokosovou příchutí, experimentování se meze nekladou). Přípravu můžete několikrát zopakovat (cca 10x). Pokud kefír již zůstává sladký, podpořte činnost kefírových kultur přidáním sušeného či lyofilizovaného ovoce a dejte jim nějaký čas - den navíc. Pokud už došly jejich síly a nefermentují, je vhodné začít přípravu kefíru s novým sáčkem nedočkavých kefírových kultur. 

Jak dlouho kokosový kefír vydrží?

Fermentace je konzervační proces, pokud se vám do kefíru nedostanou nečistoty, může vydržet několik dní i týden. Uchovávejte jej v uzavřené nádobě v lednici. Kefírové kultury v něm však nevydrží večně, vypijte jej proto co nejdříve. Pokud kefír přibývá, rozmixujte jej s ovocem a připravte si zdravé zmrzky na léto do mrazáku.

Chcete vědět, k čemu je kokosový kefír dobrý?

Přečtěte si o kokosovém kefíru více zde.