Kokosový kefír? Jestli o něm slyšíte poprvé, tak se máte na co těšit.

Kokosový kefír vzniká fermentací kokosové vody pomocí vodních kefírových kultur. Lehce perlí, chuť je jemná, mírně nasládlá a osvěžující. Podobně jako je tomu u mléčného či vodního kefíru, kokosový kefír vašemu tělu dodá spoustu prospěšných bakterií, které podporují imunitu, zažívací systém a bojují s infekcemi, enzymů a snadno stravitelných živin. Kokosový kefír je však zázrak na druhou – spojuje ozdravné účinky kefíru a kokosové vody s celou její řadou vitamínů a minerálů. Prospěšných účinků na naše tělo má mnoho :) Výhodou je, že je lehce stravitelný pro všechny!

Tradiční mléčný kefír obsahuje minimum laktózy, a proto jej často bez problému pijí i lidé s laktózovou intolerancí. Některé extrémně citlivé osoby se však musí vyhýbat mléčným výrobkům úplně. V takovém případě je ideální alternativou vodní či kokosový kefír, které jsou přirozeně bezlaktózové a výborně snášené.

Kokosový kefír z WUGI kefírových kultur je pokladem pro zdraví.

Kokosová voda obsahuje řadu vitamínů, minerálů a fytolátek potřebných pro lidské zdraví. Je bohatým zdrojem draslíku i cytokininů (rostlinných hormonů), které pomáhají potlačit rakovinné bujení. (1) Skvělé na kokosovém kefíru je to, že při fermentaci kokosové vody kefírovými kulturami nedochází ke ztrátě žádných důležitých látek. Kokosová voda je obohacena o probiotické bakterie a dojde k rozkladu cukru z kokosové vody na zdraví prospěšné kyseliny. Z kokosové vody je tak ještě dokonalejší a méně kalorický nápoj.

Co obecně umí kefír?

Domácí mléčný a vodní kefír pro zdravá střeva.

9 úžasných benefitů kokosového kefíru

1. Silná imunita díky kokosovému kefíru

Kokosový kefír je jedním z nejlepších probiotických nápojů – a již víme, že probiotika jsou speciální ochrannou jednotkou pro naše tělo. Jedna speciální bakterie zvaná Lactobacillus kefiri pomáhá bojovat proti salmonelóze a E. coli infekcím, celkově podporuje imunitní systém a zabraňuje přemnožení škodlivých bakterií. (2)

2. Správné trávení a zdravá střevní mikroflóra

Vaše střevní mikroflóra – mikrobiom je složen ze skupiny mikroorganismů kolonizující váš zažívací trakt. Je přímo ovlivňován vaší stravou. Pravidelná konzumace kokosového kefíru pomáhá udržet zdravou střevní mikroflóru a zajistit hladký proces trávení. S tím jde ruku v ruce podpora celkového zdraví organismu, protože špatné trávení narušený vstřebávání živin a vitamínů a imunitní systém střeva. Probiotika v kokosovém kefíru zabraňují zácpě, ale i mírní průjem, pomáhají střevní mikroflóře bojovat s patogenními organismy. Kokosový kefír pomáhá léčit trávící obtíže po antibiotické léčbě. (15) V kokosovém kefíru se přirozeně vyskytuje kyselina laurová, která se v těle přeměňuje na monolaurin – ten má antibakteriální, antivirové a antiparazitární účinky. Chrání nás tak před gastrointestinálními infekcemi, parazity, viry i dalšími. (1617

3. Kefír: lék na alergie a astma

Kokosový kefír jako zdroj probiotik je skvělou možností, jak přispět ke zmírnění alergií a astmatu. Různé formy alergií i astma je totiž spojeno se zdravím střev a stavem střevní mikroflóry. Mikroorganismy kefíru mají potenciál snižovat v těle zánět, modulují odpověď imunitního systému a mírní tak alergické projevy. Pokud tělo podporujeme správnými probiotickými bakteriemi, alergické symptomy ustupují. (91011)

4. Dokonalý iontový probiotický nápoj

Kokosový kefír s jeho vysokým obsahem elektrolytů skvěle doplňuje tělu tekutiny – a to ať už po fyzickém výkonu, při nadměrném pocení, horečkách, průjmových onemocnění či zvracení. Kokosová voda je dokonce doporučovaná po chemoterapii pro rehydrataci organismu. (18)

5. Vynikající zdroj draslíku

Sklenice kokosového kefíru obsahuje stejné množství draslíku jako čtyři banány. Draslík je nezbytným minerálem pro zdraví srdce, cév i kostí a upravuje vysoký krevní tlak. Nedostatek draslíku se projevuje křečemi, svalovou slabostí, celkovou únavou, bušením srdce, zácpou, vysokým krevním tlakem i psychickými problémy. Kokosový kefír je vhodný i při zánětlivých onemocnění střev. (19

6. Kefír potlačuje chuť na sladké

Kokosový kefír s jeho mírně sladkou chutí avšak s prakticky nulovou kalorickou hodnotou dokáže tlumit bažení po sladkém. Doplněním tekutin a důležitých minerálních látek spolu s jeho kladným vlivem na střevní bakterie snižuje potřebu jíst sladké. (2021)

7. Pití kefíru zvyšuje energii

Nedostatek energie a únava souvisí s vyčerpáním důležitých živin a tekutin pro organismus. Nízkokalorický kokosový kefír nezpůsobuje výkyvy hladin cukru v krvi a nadměrné vyplavováním inzulínu (související s tloustnutím) a dodává buňkám vše potřebné pro fyzickou aktivitu i myšlení. (1822)

8. Podpora detoxikace díky kokosovému kefíru

Slovo detoxikace je zneužíváno za účelem prodeje všelijakých zázračných detoxikačních produktů nebo bývá spojováno s drastickými očistami. Správná detoxikace těla na denní bázi je však určena správnou funkcí jater - ty ke své funkci potřebují řadu vitamínů B a dalších mikronutrientů, zdravým zažíváním a pravidelným vyprazdňováním střev. Látky obsažené v kokosové vodě v kombinaci s kefírovými kulturami zamezují hromadění potravy v našich střevech, přispívají ke správným pohybům zažívací soustavy, brání nadýmání a přispívají ke správné očistě těla. Kokosovým kefírem si tak podpoříte ploché bříško. (2223)

9. Krásná pleť

Pokud by nestrávené jídlo setrvávalo příliš dlouho v našem těle, byli bychom dlouho vystaveni účinkům vznikajících toxických látek. Špatné zažívání a narušený střevní mikrobiom pak narušuje kvalitu pleti, podílí se na rozvoji vyrážek a akné. Kokosový kefír podporuje zdravá střeva, dodává tekutiny a důležité živiny, čímž přispívá mladistvému vzhledu pleti a krásně rozjasněné pokožce.

Příprava kokosového kefíru pomocí WUGI kefírových kultur.

Příprava kokosového kefíru

Na přípravu potřebujete:

Prvotní příprava

1. Do 1 litru kokosové vody vysypete vodní kefírové kultury a sklenici uzavřete. Směs ponecháte stát 24 - 48 hodin při pokojové teplotě. (Při vyšší teplotě doma by mělo stačit 24 hodin. Za 48 hodin v kefíru nebude prakticky žádný cukr, protože jej kefírové kultury stihnou rozložit.)

2. Po cca 24 - 48 hodinách je kokosový kefír hotov. 800 ml kokosového kefíru si ze sklenice odlijte a postupně pijte. Ve WUGI sklenici si nechte 200 ml kefíru pro přípravu další várky.

Příprava další várky z hotového kokosového kefíru

1. Ke 200 ml hotového kokosového kefíru přilijte kokosovou vodu (0,2 – 1 litr). Opět sklenici uzavřete a nechte den až dva stát při pokojové teplotě. Během přípravy kefír ochutnejte a sami se rozhodněte, zda vám chutná připravený za 24 h nebo za 48.

2. Přípravu pomocí 200 ml hotového kokosového kefíru můžete zopakovat až 10 x. Poté doporučujeme začít používat nový sáček s kefírovými kulturami, abyste z kefírových kultur vytěžily pro své tělo maximum.

Jak dlouho kokosový kefír vydrží?

Fermentace je konzervační proces, pokud se vám do kefíru nedostane plíseň (v případě, že jej necháte někde stát nezakrytý, promícháte jej špinavou lžičkou atd.), tak se kefír nezkazí a vydrží i týdny. Uchovávejte jej nejlépe v lednici v uzavřené sklenici, která byla předtím důkladně vymyta horkou vodou. Prospěšné probiotické bakterie v něm však nevydrží věčně, doporučujeme jej tedy do 1 týdnu vypít.

Vyzkoušejte kokosový kefír i vy. Připravit jej lze také z kokosového mléka! Dobrou chuť!

Pokud potřebujete s kefírováním, výběrem či dávkováním produktů poradit, napište mi do poradny.

Mgr. Anna Fabiánová

Farmaceutka a terapeutka funkční výživy