Kurkumové smoothie s kokosovým kefírem a mandlovým máslem
Inspirováno ayurvédských zlatým mlékem, ale tohle je dosti moderní. Je to čiště rostlinná verze s kokosovým kefírem, mandlovým máslem a lněným semínkem.
Potřebujete
- 200 ml domácího kokosového kefíru (neveganská verze - použijte domácí mléčný kefír)
- 1 banán
- lžička lněného semínka
- lžíce mandlového másla (od Šufana, lepši jsme ještě neměli)
- lžíce medu nebo javorového sirupu
- lžička koření Kurkuma latté od sonnentor (nebo mix kurkuma, vanilka, zázvor, skořice a špetka pepře)
Postup
- Nejprve si připravte kokosový kefír - postačí vám k tomu vodní kefírové kultury a kokosové mléko. Místo kokosového kefíru můžete použít také domácí mléčný kefír z jakéhokoli kvalitního žvočišného mléka (kozí, ovčí, kravské).
- Všechny ingredience vložte do mixéru, rozmixujte a nalijte do sklenice. Dobrou chuť!
Oslavujeme zdraví
Kokosový kefír vzniká fermentací kokosového mléka kefírovými kulturami. Je tak obohacen o živé bakterie prospěšná pro naše střeva a tzv. postbiotika, látky, které v něm bakterie během fermentace tvoří. Kefíry příznivě působí na zdraví našeho trávení a podporují zdravou střevní mikrobiotu. Smoothie je obohaceno o prebiotika (rozpustnou vlákninu) z ovoce, zdravé tuky omega 3 z lněného semínka a mandlí a příznivé účinky směsi koření, mezi které patří účinky protizánětlivé, antibakteriální, proti-virové a pozitivně ovlivňují také krevní cukr. Dokonalý dezert pro oslavu vašeho zdraví!
Kurkuma s její aktivní látkou kurkuminem má výrazné protizánětlivé působení a v tradiční čínské medicíně se jí využívá roky. Je však pro tělo těžce vstřebatelná, vstřebatelnost se zvyšuje v kombinaci s piperinem - aktivní látkou z pepře. Určitě doporučuji kurkumu do receptů používat, pro dostatečný účinek byste však museli sníst několik lžiček kurkumy denně. Účinnou formu kurkumy - kurkuminu najdete zde.