Levandolovo-borůvková kefírová limonáda

Levandolovo-borůvková kefírová limonáda

Nachystejte si

  • 700 ml vodního kefíru
  • sušená nebo čerstvá levandule
  • dle chuti třtinový cukr na doslazení (cca 1 - 2 čajové lžičky)
  • hrst čerstvých, mražených nebo lyofilizovaných borůvek (trochu rozmačkaných)
  • na ozdobu: čerstvá levandule, borůvky

Postup přípravy

1. Nejprve si připravte vodní kefír pomocí WUGI vodních kefírových kultur

2. Nachystejte si uzaviratelnou sklenici, min. o objemu 1 litr a nalijte do ní hotový vodní kefír

3. Přidejte dva-tři čerstvé levandulové květy nebo cca čajovou lžičku sušené levandule a borůvky. Doslaďte dle chuti.

4. Sklenici uzavřete a nechte kefír cca 12 hodin stát-dofermentovat při pokojové teplotě.

5. Po zhruba 12 hodinách levandulový květ odstraňte, borůvky můžete nechat. Ozdobte čerstvými či sušenými borůvkami a levandulí a užijte si jemnou uklidňující chuť této kombinace.

Chci vědět o těchto ingrediencích víc!

Domácí vodní kefír = fermentovaný bezmléčný nápoj, který vzniká činností mikroorganismů. Podobá se kombuše, avšak v chuti mnohem jemnější a narozdíl od kombuchy neobsahuje kofein z čaje. Je bohatý na přátelské mikroorganismy, enzymy a zdraví prospěšné kyseliny.

Levandule = uklidňuje nervy, tiší bolesti i napomáhá k urychlení různých nemocí. Zkrátka bojovnice proti stresu všeho druhu.

Borůvky = zázračné malé plody bohaté na antioxidanty, prebiotickou vlákninu (důležitou pro naši střevní mikroflóru), resveratrol i řadu vitamínů. Proti stárnutí, na záněty, pro dobré oči, zdravé srdce i kůži, správné trávení i na hubnutí - na jejich účinky je třeba celá kniha.