Levandolovo-borůvková kefírová limonáda

Co dodat. Svěží letní dokonalost.
Nachystejte si
- 700 ml vodního kefíru
- sušená nebo čerstvá levandule
- dle chuti třtinový cukr na doslazení (cca 1 - 2 čajové lžičky)
- hrst čerstvých, mražených nebo lyofilizovaných borůvek (trochu rozmačkaných)
- na ozdobu: čerstvá levandule, borůvky
Postup přípravy
1. Nejprve si připravte vodní kefír pomocí WUGI vodních kefírových kultur.
2. Nachystejte si uzavíratelnou sklenici, min. o objemu 1 litr a nalijte do ní hotový vodní kefír.
3. Přidejte dva-tři čerstvé levandulové květy nebo cca čajovou lžičku sušené levandule a borůvky. Doslaďte dle chuti.
4. Sklenici uzavřete a nechte kefír cca 12 hodin stát (dofermentovat) při pokojové teplotě.
5. Po zhruba 12 hodinách levandulový květ odstraňte, borůvky můžete nechat nebo také odstraňte. Ozdobte čerstvými či sušenými borůvkami a levandulí a užijte si jemnou uklidňující chuť této kombinace.
Chci vědět o těchto ingrediencích víc!
Domácí vodní kefír = fermentovaný bezmléčný nápoj, který vzniká činností mikroorganismů. Podobá se kombuše, avšak v chuti mnohem jemnější a narozdíl od kombuchy neobsahuje kofein z čaje. Je bohatý na přátelské mikroorganismy, enzymy a zdraví prospěšné kyseliny.
Levandule = uklidňuje nervy, tiší bolesti i napomáhá k urychlení různých nemocí. Zkrátka bojovnice proti stresu všeho druhu.
Borůvky = zázračné malé plody bohaté na antioxidanty, prebiotickou vlákninu (důležitou pro naši střevní mikroflóru), resveratrol i řadu vitamínů. Proti stárnutí, na záněty, pro dobré oči, zdravé srdce i kůži, správné trávení i na hubnutí - na jejich účinky je třeba celá kniha.