Limonáda ala plevel

Nachystejte si

Postup přípravy

  1. Připravte si vodní kefír pomocí WUGI vodních kefírových kultur dle návodu. 
  2. Do uzaviratelné sklenice nalijte vodní kefír, přídejte pampeliškové listy, květy sedmikrásky, plátky zázvoru a citrónu (nebo citrónovou štávu). Sklenice by měla být naplněna max. 2 - 3 cm pod okraj, díky tomu začne kefír hezky perlit.
  3. Sklenici uzavřete a nechte pár hodin až 1 den fermentovat př pokojové teplotě. (Při delší fermentaci bude nápoj méně nápoj, protože kefírové kultury stihnout rozložit více cukru na zdravé organické kyseliny a další látky.)
  4. Poté limonádu sceďte amůžete popíjet. Uchovávejte v lednici a vypijte během pár dní. Dobrou jarní chuť! :)

Kefírové limonády k oslavám zdraví

Vodní kefír s "plevelem" = fermentovaný bezlaktózový nápoj vznikající činností kefírových kultur. Lehce nasládlý, příjemně kyselkavý, perlivý a obohacený o jarní "plevel", který je nositelem blahodárných účinků na naše zdraví. Pampeliškové listy se často používají do jarních salátů, polévek i k přípravě čaje. Jsou zdrojem vitamínu C i skupiny B, betakarotenu, řady minerálů (draslík, křemík, vápník, železo), tříslovin, silic a mnoho dalšího. Tradičně se používají př detoxikaci, k posílení činnosti jater, ledvin a jako pomoc při kloubních a kožních potížích. Podobně květy sedmikrásky pomáhají pročistit organismus, obsahují spoustu vitamínu C a užívají se při kašli a nachlazení. Kopřiva je zdrojem chlorofylu, minerálních látek (hlavně hořčíku), karotenoidů, organických kyselin, vitamínů a spousty dalších aktivních fytolátek. Kopřiva je močopudná, protizánětlivá, antirevmatická, protprůjmová a povzbuzuje metabolismus. Limonádu skvěle doplňuje kombinace pikantního zázvoru s citronem. Dokonalá souhra ingrediencí pro naši imunitu! Živé kefírové kultury (přátelské mikroorganismy pro naše střevo), jejich enzymy, zdraví prospěšné organické kyseliny vznikající fermentací - to vše patří k pomocníkům našeho trávení.