Cheesecake. Spousta lidí tápe v tom, jak to slovo napsat či číst, ale po jeho ochutnání se vám z mysli už nedostane, ať se čte, jak se čte. Dokonalá smetanová chuť cheesecake, který obsahuje přirozená probiotika ve formě mléčného kefíru. Tento jednoduchý recept je pouze mírně slazený a přirozeně bezlepkový.

Potřebujete na dortovou formu 19 cm

  • 250 g mléčného kefíru
  • 250 g krémového sýra nebo domácí lučiny (smícháte velký jogurt se smetanou ke šlehání a necháte přes noc na lince vykapat)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžičky želatiny
  • 3 lžíce medu nebo jiného sladidla
  • 250 g čerstvého ovoce – jahody, maliny, borůvky, případně sušené ovoce na dozdobení

Korpus

  • 150 g nahrubo mletých ořechů
  • 50 g másla

Postup

  1. Z mletých ořechů a studeného másla vytvořte korpus a natlačte jej do formy a uložte do lednice. 
  2. 50 ml smetany smíchejte se želatinou a nechte 5 minut nabobtnat. Zbylou smetanu zahřejte a rozpusťte v ní nabobtnanou želatinu. Nechte vychladnout. Poté smíchejte s krémovým sýrem a medem a zhruba 5 minut šlehejte až krém nabyde. Nakonec vmíchejte kefír, ale jen krátce promíchejte, nešlehejte.
  3. Na korpus naskládejte celé ovoce nebo ho nakrájejte na menší kousky. Krém nalijte na korpus a dejte do lednice ideálně na noc ztuhnout.

TIP:

  1. Pro kefírovější chuť můžete přidat až 500 ml mléčného kefíru, jen přidejte navíc jednu lžičku želatiny.
  2. Pokud nemáte dostatek času na ztuhnutí. Rozdělte cheesecake do menších skleniček. Do skleniček dejte první ovoce a poté krém. Skleničky dejte do lednice vychladit (minimálně na 2 hodiny) a poté dozdobte ořechovo-máslovou drobenkou.

Autorka receptu:

Tereza Marečková