Low carb cheesecake s kefírem
Cheesecake. Spousta lidí tápe v tom, jak to slovo napsat či číst, ale po jeho ochutnání se vám z mysli už nedostane, ať se čte, jak se čte. Dokonalá smetanová chuť cheesecake, který obsahuje přirozená probiotika ve formě mléčného kefíru. Tento jednoduchý recept je pouze mírně slazený a přirozeně bezlepkový.
Potřebujete na dortovou formu 19 cm
- 250 g mléčného kefíru
- 250 g krémového sýra nebo domácí lučiny (smícháte velký jogurt se smetanou ke šlehání a necháte přes noc na lince vykapat)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 lžičky želatiny
- 3 lžíce medu nebo jiného sladidla
- 250 g čerstvého ovoce – jahody, maliny, borůvky, případně sušené ovoce na dozdobení
Korpus
- 150 g nahrubo mletých ořechů
- 50 g másla
Postup
- Z mletých ořechů a studeného másla vytvořte korpus a natlačte jej do formy a uložte do lednice.
- 50 ml smetany smíchejte se želatinou a nechte 5 minut nabobtnat. Zbylou smetanu zahřejte a rozpusťte v ní nabobtnanou želatinu. Nechte vychladnout. Poté smíchejte s krémovým sýrem a medem a zhruba 5 minut šlehejte až krém nabyde. Nakonec vmíchejte kefír, ale jen krátce promíchejte, nešlehejte.
- Na korpus naskládejte celé ovoce nebo ho nakrájejte na menší kousky. Krém nalijte na korpus a dejte do lednice ideálně na noc ztuhnout.
TIP:
- Pro kefírovější chuť můžete přidat až 500 ml mléčného kefíru, jen přidejte navíc jednu lžičku želatiny.
- Pokud nemáte dostatek času na ztuhnutí. Rozdělte cheesecake do menších skleniček. Do skleniček dejte první ovoce a poté krém. Skleničky dejte do lednice vychladit (minimálně na 2 hodiny) a poté dozdobte ořechovo-máslovou drobenkou.
Autorka receptu:
Tereza Marečková