Lyofilizované ovoce: mrazivá dobrota pro zdraví
Zamilovali jsme se do mrazem sušeného ovoce. Krásně vypadá, vodní a chutná jako čerstvé. Zachovalo si většinu svých vitamínů a minerálů. Na co jsou dobré takové jahody? S čím pomáhají borůvky a s čím moruše? A které ovoce podpoří zdravé opalování? To se dozvíte v tomto článku, ve kterém jsme si trochu posvítili na účinky lyofilizovaného ovoce.
Co vlastně znamená lyofilizovaný? Jednoduše řečeno - sušený mrazem. Suší se tak potraviny (a nejen ty, ale třeba i staré archivní knihy), které obsahují vodu. Zatímco sušení teplem by je mohlo poškodit nebo zbavit vitamínů, sušení mrazem při nízkém tlaku a teplotě dokáže ovoce skvěle konzervovat.
Lyofilizované jahody
Jahody patří mezi bobulovité ovoce, které má hned několik výhod. Obsahují minimum cukru, a tak se hodí i při nízkosacharidových dietách a navíc jsou zdrojem řady látek, které mají protirakovinné a protizánětlivé účinky, působí jako prevence cukrovky, chrání cévy a srdce a působí příznivě při autoimunitních onemocnění. Jahody pomáhají také při anémii, vyčerpání a zimomřivosti. Dodávají nám antioxidanty vitamíny C a E, betakaroteny a minerály včetně manganu, který potřebujeme pro náš mozek, důležitého bóru nutného pro metabolismus ostatních minerálů a dobrý stav kostí (prevence osteoporózy) a dále třeba síry, která podporuje detoxikační mechanismy těla a vypořádání se s toxickými látkami.
Jak chutnají naše lyo jahody? Jako byste se váleli ve voňavých čerstvých jahodách a cpali si pusu jahodovovou marmeládou od babičky. Lepší lyoflizované jahody jsme ještě nejedli.
Lyofilizované broskve
Broskve jsou bohaté na hořčík, draslík a vápník a jsou vynikající svačinou po svalové námaze i při stresu. Svědčí krásné pokožce a zdravému opalování díky obsahu betakarotenů, vitamínů skupiny B a C. Zbavují tělo volných radikálů. Broskve pomáhají při kašli, astmatu a zánětu průdušek. Obsahují bioflavonoidy, které příznivě ovlivňují hladiny krevních tuků a cholesterolu (toho špatného - oxidovaného). Konkrétně pak rutin posiluje stěny cév, podporuje jejich elasticitu a zlepšuje cirkulaci. Jsou vhodné při zácpě, změkčují stolici a působí proti špatné mikroflóře a přemnoženým kvasinkám v našich střevech.
Borůvky lesní lyofilizované z českých a slovenských lesů
Borůvky jsou malé zázraky. Působí proti cukrovce a snižují hladinu cukru v krvi díky obsahu glukokininů. Sami o sobě obsahují zanedbatelné množství cukru, a jsou tak vhodné i při přísných nízkosacharidových dietách. Najdeme v nich látky zvané stilbeny, které se chovají stejně jako známější resveratrol - antioxidant, látka působící proti stárnutí, zánětu, snižující cholesterol (ten špatný, zoxidovaný) a chrání zdraví srdce a cév. Borůvky působí proti průjmům, antisepticky, diureticky, pomáhají regenerovat tkáně a při zánětech močových cest. Za svou temnou barvu vděčí antokyanům, které kromě toho, že krásně barví jazyk, jsou výživou pro naše oči. Konzumací borůvek se chráníme před šeroslepostí a diabetickou retinopatií. Drobné plody obsahují vysoké množství prebiotické vlákniny, která krmí náš střevní mikrobiom. Odvary se používají také jako obklady při zánětech očí, na ekzémy a popáleniny. My ale nejradši baštíme s kefíry, ve smoothie i fermentovaných kaších, protože obsahují vysoké množství vitamínů skupiny B, provitamín A, vitamin E, minerály železo, meď, zinek, hořčík, draslík a vitamínu C, a tak v chladných dnech místo po šumáku s céčkem šaháme po krásných borůvkách. Díky šetrnému usušení mrazem borůvkám tyto vlastnosti zůstavají. Výhodou je, že jde o borůvky lesní a ne vyšlechtěné kanadské, ty lesní se totiž vyznačují lepšími antioxidačními vlastnostmi. Zkrátka síla z přírody.
Lyofilizovaný černý rybíz
Rybíz stimuluje imunitu, působí proti virovým onemocněním, vychytává volné radikály a podporuje zdravý zrak (studie ukazují, že pomáhá předcházet glaukomu, zmírňuje také již propuklé onemocnění). Podobně jako borůvky obsahuje prospěšné antokyany působící jako prevence chronických onemocnění a rakoviny. Je plný vitamínu C a zkracuje potíže při respiračních nemocích, nachlazení a pomáhá předcházet tvorbě oparů. Z minerálů obsahuje spoustu manganu, železa, draslíku a hořčíku. Obsahuje také minimum kalorií a cukru a je vhodný i nízkosacharidových výživových směrů. Přidáváme jej do kefíru při jeho přípravě a do kefírových smoothie.
Lyofilizované meruňky
Šetrně (mrazem) usušené slaďoučké meruňky. Bohaté na betakaroteny, vitamin A, E, C a vitamíny skupiny B důležité pro naši pokožku, zrak a nervy v pohodě. Obsahují spoustu draslíku, který je důležitý pro svalovou činnost a naše srdce a zajišťuje, abychom se necítili slabí, unavení a neměli křeče. Meruňky nás chrání před volnými radikály, podporují detoxikační mechanismy v játrech a zabraňují jejich poškození. Z dalších minerálů vynikají obsahem manganu, mědi, hořčíku a vápníku. A miluje je také naše mikrobiota.
Meruňky sušené nesířené (bez cukru)
Tyto meruňky možná nejsou hezky oranžové, ale jsou šťavnaté a sladké jako právě utržené ze stromu. Účinky meruněk již víte.Ty předchozí byly usušené mrazem, tyto jsou sušené klasicky. Místo datlí je dáváme do mufiinů, raw tyčinek a kuliček, ale hlavně je milujeme v kefírech. Zanechají ho krásně voňavý a minerály z meruněk si pochvalují kefírové kultury, kterým zdravé věci svědčí stejně jako nám. Jo, ale pozor! Přidávejte jen ty nesířené, což tyhle naštěstí jsou a tak to má ráda i naše střevní mikrobiota.
Moruše černá sušená BIO
Že jste je ještě nejedli? To musíte zkusit. Jsou slaďoučké a osvěžující. Moruše obsahují spoustu vitamínu C, ale nejsou kyselé a na ovoce mají dokonce vysoký obsah bílkovin. Ukrývají vitamín K, spoustu železa, vápník, fosfor, hořčík i draslík a tradičně se používají v boji proti únavě, při chudokrevnosti, zimomřivosti a pro podporu ledvin. Jsou plné resveratrolu, látky působící proti stárnutí, kterou známe z hroznového vína. Je to významný antioxidant, kterému se přisuzuje vliv na zdravou dlouhověkost a léčivé účinky na řadu onemocnění. Moruše také umí zpomalit vstřebávání cukrů a podporuje zdravou hladiny cukru v krvi. Pomáhají při stresu, úzkosti a mají dokonce mírný antidepresivní účinek. Jo a kefíru propůjčují krásnou tmavou barvu. Perfektní na dobarvení kefírových limonád a dodání dalších vitamínů.