Malinová WUGI fermentáda
Po úspěších s fermentovanou meruňkovou limonádou jsem se pustila do dalších fermentovaných ovocných limonád z čerstvého ovoce - fermentád. A tahle malinová je fakt lahoda. Jemná, osvěžující a hlavně - opravdová, ze zdravých surovin a probiotická, tu jen tak někde nekoupíte. Doma ji ale budete mít raz dva, věřte mi. Cukr, který do limči dáváte, postupem fermentace klesá, protože jej pojídají bakterie a mění jej na různé zdraví prospěšné organické kyseliny, vitamíny a další. Není limonáda jako limonáda. Dobrou chuť a ať vám to bublá!
Ingredience
- 600 ml domácího vodního kefíru
- 200 ml vody
- velká hrst čerstvých malin
- dle sladkosti kefíru (pokud máte kefír dost sladký, dejte cukru méně): 1 - 2 lžíce nerafinovaného cukru nebo javorového sirupu
- pro servírování: lístky máty nebo meduňky
Jak na to
- Připravte si vodní kefír WUGI dle návodu.
- Maliny rozmixujte, vložte do sklenice s patentním uzávěrem, zalijte vodním kefírem a vodou, přidejte cukr a promíchejte.
- Sklenici uzavřete a nechte cca 12 - 24 hodin fermentovat při pokojové teplotě. Během fermentace obsah párkrát promíchejte (můžete tak, že se sklenicí zakroužíte, aby se části ovoce plovoucího na hladině ponořilo) a následně upustěte vzduch, aby nebyl v nádobě příliš velký tlak.
- Po cca 12 - 24 hodinách (čím je tepleji, tím fermentace probíhá rychleji) je limonáda hotová. Ovoce přeceďte přes sítko a vyhoďte (z malin je hodně zrníček, které většině lidí vadí, je ale možné zfermentované ovoce zužitkovat do smoothie nebo kaše).
- Před podáváním ozdobte lístky máty nebo meduňky a můžete vychladit v lednici.
Limonádu uchovávejte uzavřenou v čisté sklenici v lednici a zkonzumujte ideálně do týdne.
Vhodné pro tyto diety:
- bezlepkové, bez laktózy, vegan, Paleo, Autoimunitní protokol (AIP)